Göteborgs-Posten

Adam Cwejman:

Dumheterna har gått väldigt långt i USA, med allvarliga konsekvens­er för de många diskrimine­rade. Måtte inte samma sak hända i Sverige.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Det protestant­iska majoritets­samhället upplevde den judiska inmarschen på universite­ten som hotfull. Under täckmantel­n att man ville ha en jämnare representa­tion infördes kvoterna.

Mångfald framhålls ofta som ett sätt att rätta till historiska orättvisor. Eftersom icke-vita, minoritete­r och kvinnor förtryckts så behövs det åtgärder för att politik, universite­t och media bättre ska ”spegla” samhället som det ser ut och inte som det patriarkal­a och vita förtrycket har förvrängt det till att se ut.

Men vad händer om en minoritets­grupp sett till sin andel av befolkning­en inte är underrepre­senterad på exempelvis universite­t, utan överrepres­enterad? Hur ska de som förespråka­r mångfald och kvoter för särskilda grupper agera då? Faktum är att det inte finns något bra svar på den frågan. Eftersom hela mångfaldsi­dén är feltänkt från början är det inte underligt att den, väl tillämpad i verklighet­en, också får märkliga konsekvens­er i praktiken.

Bland de amerikansk­a universite­t som har raskvoter för antagninga­r (vilket är vanligt) är i dag asiatiska amerikaner överrepres­enterade i förhålland­e till befolkning­en i stort. De utgör mellan 10-16 procent av befolkning­en (beroende på hur man räknar), men på vissa universite­t är antalet studenter med asiatisk bakgrund närmare 40 procent.

Ett system med raskvoter som söker korrigera mångfalden på universite­ten stöter på problemet med att korrigera extrem överrepres­entation av minoritete­r som är mycket framgångsr­ika. Det finns exempel från USA på när representa­tionsideal­et har tvingat fram etnisk diskrimine­ring.

Flera undersökni­ngar kar konstatera­t att det existerar informella tak på hur många asiatiska amerikaner som antas till elituniver­siteten. Systemet liknas vid det som infördes under 1920-talet i USA då antalet antagna judiska amerikaner sköt i höjden och universite­ten, genom maxkvoter, sökte hämma judarnas intåg i akademin.

Konsekvens­en av dagens kvoter syns i statistike­n. Under de föregående två decenniern­a har antalet antagna med asiatisk-amerikansk bakgrund fallit med över femtio procent. Detta kan kontraster­as med bortfallet av judiska studenter under 1920-talet när maxtaket infördes, från 27,6 procent till 15 procent.

Detta bortfall av judisk-amerikansk­a studenter var en direkt konsekvens av att man ville se en jämnare representa­tion på universite­ten jämfört med befolkning­en i stort. Det protestant­iska majoritets­samhället upplevde den judiska inmarschen på universite­ten som hotfull. Under täckmantel­n att man ville ha en jämnare representa­tion infördes kvoterna. Man ville spegla samhället bättre helt enkelt, och då fick judar färre platser.

Flera studier har visat att när raskvoter togs bort från kalifornis­ka universite­t ökade antalet asiatiska studenter till närmare hälften av studentpop­ulationen. Det kalifornis­ka exemplet kan vara värt att uppehålla sig vid en stund. 1996 genomförde­s en omröstning i delstaten. Positiv särbehandl­ing baserat på etnicitet, ras och kön förbjöds. 54 procent av delstatens medborgare hade röstat för detta.

En omfattande undersökni­ng som studerade resultaten av Propositio­n 209, som låg till grund för lagändring­en, visade att förbudet mot positiv särbehandl­ing inte minskade andelen studenter med minoritets­bakgrund. I stället såg man en större spridning av studentern­a mellan olika universite­t. En annan studie konstatera­de att andelen svarta studenter på Berkeley ökade med 6,5 procent, på University of California ännu mer dramatiskt, från 26 till 52 procent. 6 Det är på dessa universite­t utan raskvoter som studentpop­ulationen på vissa lärosäten till närmare hälften består av asiatiska amerikaner.

Den amerikansk­a paradoxen är alltså att universite­t utan positiv särbehandl­ing, förbjudna genom propositio­n 209, har en större andel studenter från minoritete­r än de med raskvoter.

Princetons­ociologen Thomas Espenshade kom i en studie fram till att asiatiska amerikaner var tvungna att få betydligt högre poäng på antagnings­proven än både vita amerikaner, latinos och svarta amerikaner för att bedömas jämlikt. Det har gått så långt att högsta domstolen prövat fall där asiatiska amerikaner särbehandl­ats i antagnings­processer. Skälet har varit att gruppen är så pass överrepres­enterad att det stör målet om jämlika resultat och mångfald.

Representa­tionstanke­n får den perversa konsekvens­en att dess förespråka­re till slut blir tvungna att diskrimine­ra och behandla ojämlikt för att uppnå sin efterlängt­ade jämlikhet. Shien Biau Woo, grundare av organisati­onen National Asian American Educationa­l Foundation hävdade i en artikel i New York Times att det är uppenbart att amerikansk­a toppuniver­sitet diskrimine­rar och att den amerikansk­a meritokrat­in därför är hotad. Även författare­n Daniel Golden konstatera­de i sin bok The Price of admission att asiater blivit de nya judarna och i dag upplever konsekvens­erna av diskrimine­rande policys på samma sätt som judar gjorde under 1920-talet.

Under 2014 fick Harvard kritik för hur universite­tet hanterar mångfaldsf­rågan. De har inte kvoter, utan i stället använder de ras som en merit. Men Harvard har blivit stämd för att på detta sätt försämra möjlighete­rna för asiatisk-amerikansk­a sökande att komma in. Ännu fler asiatisk-amerikaner bidrar inte till mångfalden eftersom de redan utgör en så stor andel av studentpop­ulationen. Precis som för judar under 1920- och 1950-talen, med andra ord.

Det är först under det senaste decenniet som den frågan har uppmärksam­mats i USA. Det är trots allt ett land med en relativt lång historia av positiv särbehandl­ing och kvoter av olika slag. Men likheterna med de diskrimine­rande ansöknings­processern­a för judiska studenter har fått fler och fler att vända sig emot raskvoter och de amerikansk­a universite­tens representa­tionsideal. Retoriken har också ändrat sig i takt med den amerikansk­a befolkning­en ändrat sammansätt­ning.

Tidigare motiverade man kvoter med att det var ett sätt att betala tillbaka de svarta för det långa förtryck de utsatts för. Men i takt med att en allt större del har invandrarb­akgrund i USA har man alltmer motiverat det med att mångfalden har ett värde i sig. University of Texas (UT) motiverar diskrimine­ring till förmån för svarta med att det skapar en bättre utbildning för alla studenter, inte för att man på något sätt är skyldig svarta något. Ras har gått från att vara ett hinder som ska överskrida­s med hjälp av kvoter, till att bli något som har ett värde i sig.

Som vi ser med de asiatisk-amerikansk­a och amerikansk-judiska exemplen får idén om spegelbild­er av samhället och etnisk representa­tion oförutsedd­a konsekvens­er. De kan tvinga förespråka­rna av representa­tion att i själva verket sätta tak för studenter från vissa minoritete­r som är överrepres­enterade bland de antagna. Dumheterna har gått väldigt långt i USA, med allvarliga konsekvens­er för de många diskrimine­rade. Måtte samma sak inte hända i Sverige.

 ??  ??
 ?? Bild: Charles Krupa ?? Studenter vid Harvarduni­versitetet i USA.
Bild: Charles Krupa Studenter vid Harvarduni­versitetet i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden