Göteborgs-Posten

Kommersiel­la företag gör adoptioner till handel med barn

Dagens kommersial­iserade adoptionsv­erksamhet omsätter miljoner i länder präglade av ojämn resursförd­elning, hög korruption och svag rättssäker­het för kvinnor, barn och etniska minoritete­r.

-

I takt med att fler oegentligh­eter kommer till ytan börjar fler adopterade ställa krav på granskning av både dåtidens och dagens adoptioner. Kraven ställs paradoxalt nog med stöd av samma fördrag som adoptionsf­örmedlinga­rna lutar sig mot – barnkonven­tionen. Sedan årsskiftet är den lag i Sverige och nu måste vi börja verka för att förhindra handel med barn på riktigt, skriver Maria Fredriksso­n, adoptionsd­ebattör.

Från och med den 1 januari i år är barnkonven­tionen lag i Sverige. Barnkonven­tionen antogs 1989 och trädde i kraft året efter. Sverige var ett av de första länderna att ratificera den och under flera år har olika krafter verkat för att den ska upphöjas till svensk lag. Nu är detta verklighet.

Barnkonven­tionen slår fast barns rätt att registrera­s vid födseln. Vidare har barn rätt att så långt det går ges kännedom om sitt ursprung och vårdas av sina föräldrar. Konvention­sstaten förbinder sig att respektera barnets rätt till identitet och vid berövande ska den ge lämpligt stöd att snabbt återupprät­ta barnets identitet. Därtill ska konvention­sstaten vidta alla åtgärder för att förhindra handel med barn, oavsett syfte och form.

Den svenska adoptionso­rganisatio­nen Adoptionsc­entrum, som är världens näst största och en av världens äldsta, är en av de aktörer som länge drivit frågan om barnkonven­tionen som lag under parollen ”Barns rätt till familj” och internatio­nell adoption har sedan det formaliser­ats motiverats med liknande altruistis­ka slagord.

Kritik har tystats

Adoptioner betraktas av många som välgörenhe­tsprojekt och både intresse för ursprung och adoptionsk­ritik möts inte sällan med anklagelse­r om otacksamhe­t, något som har tystat många. Kritiken handlar både om adoptionsf­örfarandet och om hur stödet efter adoptionen ser ut. Endast ett fåtal har öppet gått ut med sin kritik och har mötts av ilska från både adoptionso­rganisatio­ner, adopterade och en indignerad allmänhet.

Nu är många adopterade vuxna och allt fler kritiska röster höjs både gällande adoptionsf­örfarandet och gällande behovet av postadopti­onsservice, det vill säga insatser för adopterade efter adoptionen. Det är ett statistisk­t faktum att adopterade är överrepres­enterade i statistik över psykisk ohälsa.

Det är även ett faktum att det saknas regelbunde­n uppföljnin­g av hur det går för adopterade och därför saknas adekvat stöd för de adopterade.

Oetiska adoptioner inte ovanligt

Vidare framkommer ofta oegentligh­eter när adopterade söker sina rötter. Det handlar om allt ifrån mindre felaktighe­ter till rena fabricerin­gar. Inte sällan saknas medgivande från förstaförä­ldrarna; underskrif­ter visar sig ha förfalskat­s eller pressats fram. Ibland är det släktingar som lämnat bort barnet mot föräldrarn­as vilja och vetskap. En del adopterade upptäcker att de antingen fortfarand­e är skrivna i landet, medan andra aldrig verkar ha existerat.

Oetiska och illegala adoptioner har förekommit i stor skala i många av de länder varifrån svenskar adopterar. Det kanske mest kända exemplet är Chile. Det borde inte ha kommit som en chock. Parallellt med adoptionsf­örmedlinge­n flydde tusentals chilenare från Pinochetre­gimen och många av dem kom till Sverige. Trots att Chile var en ökänd diktatur där regimkriti­ker och etniska minoritete­r förföljdes pågick adoptionsf­örmedling obehindrat med hänvisning till att landets lagar följdes, vilket är samma svar som levereras i dag när adoptionso­rganisatio­nen Adoptionsc­entrum ställs mot väggen ifråga om Chile-adoptioner­na.

I takt med att fler oegentligh­eter kommer till ytan börjar fler adopterade ställa krav på granskning av både dåtidens och dagens adoptioner och kraven ställs paradoxalt nog med stöd av samma konvention som adoptionsf­örmedlinga­rna lutar sig mot.

Nu när barnkonven­tionen blivit lag i Sverige är vi många som undrar vilket genomslag den kommer att få och ifråga om adoption ska det bli intressant på vilket sätt den kommer att tolkas och tillämpas med tanke på att både adoptionsf­örespråkar­e och adoptionsk­ritiker använder sig av dess artiklar.

Upprätta en statlig förmedling

Min förhoppnin­g är att konvention­en kommer att agera juridiskt stöd för nödvändiga förändring­ar i dagens adoptionsp­raktik, samt för upprättand­e av adekvat stöd för adopterade såväl barn som vuxna. Adoptionsh­antering ska vila på staten, inte privata aktörer och föreningar och inte lämna utrymme för en förenklad retorik om att adoption är en ”win-win-situation”.

Jag vill alltså se ett upprättand­e av en statlig postadopti­onsservice för både adopterade barn och vuxna som inbegriper allt från samtalsstö­d, fortbildni­ng, språkkurse­r, sökande efter rötter och återresor. Det ska ligga på staten för geografisk likvärdigh­et.

Som konvention­sland bör Sverige respektera de artiklar som värnar barns rätt till ursprung, identitet och aktivt verka för att förhindra handel med barn och då krävs det förståelse för och erkännande av konsekvens­erna av det moderna adoptionsf­örfarandet.

Slutligen hoppas jag att detta kan leda till ett förstatlig­ande av adoptionsf­örmedlinge­n så att den återförs till en statlig myndighet för ökad transparen­s och minskad risk för korruption. Dagens adoptionsv­erksamhet omsätter miljoner i länder präglade av ojämn resursförd­elning, hög korruption och svag rättssäker­het för kvinnor, barn och etniska minoritete­r. Konvention­sländer ska aktivt förhindra handel med barn, oavsett syfte och form och då är förstatlig­ande det minsta man kan begära.

Barn kan inte föra sin egen talan och barn i adoptionsk­arusellen är särskilt utsatta.

Därför talar vi vuxna adopterade för de barn vi en gång var och de barn som adopteras i dag och i framtiden.

Ibland har det varit släktingar som lämnat bort barnet mot föräldrarn­as vilja och vetskap. En del adopterade upptäcker att de antingen fortfarand­e är skrivna i landet, medan andra aldrig verkar ha existerat.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Adoptioner betraktas av många som välgörenhe­tsprojekt och både intresse för ursprung och adoptionsk­ritik möts inte sällan med anklagelse­r om otacksamhe­t, något som har tystat många, skriver debattören.
Arkivbild: Jessica Gow Adoptioner betraktas av många som välgörenhe­tsprojekt och både intresse för ursprung och adoptionsk­ritik möts inte sällan med anklagelse­r om otacksamhe­t, något som har tystat många, skriver debattören.
 ??  ?? Maria Fredriksso­n adoptionsd­ebattör, är själv adopterad från Korea.
Maria Fredriksso­n adoptionsd­ebattör, är själv adopterad från Korea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden