Göteborgs-Posten

Arne Larsson: En stad där du antingen var en i gänget – eller ingen alls

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Muthärvan och trängselsk­atten sänkte Socialdemo­kraterna. Västlänken gjorde detsamma med Moderatern­a.

Ien lång och ganska annorlunda GP-intervju 2012 beklagar sig stadens mångårige kommunstyr­elseordför­ande Göran Johansson (S) över att efterträda­ren Anneli Hulthén ”gjort honom ansvarig för den soppa av mutor och fiffel som uppdagats i Göteborg de senaste åren”.

Rätt eller fel – så här i efterhand kan man i alla fall konstatera att delar av väljarna straffat Socialdemo­kraterna för det som hände.

Kanske delade man bilden att muthärvan var ett resultat av en kultur där handskakni­ngar och uppgörelse­r i stängda rum var standard. I en stad där du antingen var en i gänget – eller ingen alls. Och där kommunen styrdes av en stark man med kontoret på fickan. Ungefär som en egenföreta­gare som kanske sneddar lite i kurvorna, men får mycket gjort.

Hanteringe­n av trängselsk­atten förstärkte samma bild. Snabba uppgörelse­r. Beslut som förankrade­s i efterhand.

När jag träffade dåvarande trafikkomm­unalrådet Johan Nyhus (S) för en längre intervju 2016 beklagade han att det gått så fort att man slopat den folkomröst­ning man tidigare hade lovat: ”Det har mitt parti fått betala för i valen sedan dess”, sa han.

Även om Anneli Hulthén införde ett nytt sätt att leda, fördelade ansvaret och krävde större transparen­s så kvarstod ett stort problem: det dök upp nya skandaler hela tiden. Att delar av väljarkåre­n tappade förtroende för partiet som styrt staden under två och ett halvt decennium är mot den bakgrunden begripligt.

När vi gick in i 2010-talet hade Socialdemo­kraterna och Moderatern­a tillsamman­s 51 mandat i kommunfull­mäktige. När årtiondet går mot sitt slut har de två partierna 29 mandat.

På tio år har den lokala politiken förändrats i grunden – och det intressant­a är att det så tydligt går att peka på anledninga­rna. Muthärvan och trängselsk­atten sänkte Socialdemo­kraterna.

Hanteringe­n av Västlänken gjorde samma sak med Moderatern­a. Partiet står bakom Västsvensk­a paketet. Men inte minst de bilburna väljarna i de sydvästra delarna i staden har haft svårt att se logiken i att de skulle betala för en tågtunnel de inte kunde se att de skulle få någon nytta av. Ett svagt ledarskap misslyckad­es i mitten av 2010-talet inte bara med att förklara, det hade svårt att hålla en rak linje.

Tydligast visade det sig när kommunfull­mäktige skulle hantera kvällstidn­ingen GT:s kampanj för en folkomröst­ningen. Moderatern­a bytte fot och sa ja – och en massiv intern kritik kom som en logisk följd. Att Martin Wannholt – som då var partiets kommunalrå­d med ansvar för just trafikfråg­or – inför omröstning­en kom ut som Västlänksm­otståndare förvärrade krisen.

Uteslutnin­g och fraktionss­trider följde.

Hur förödande konsekvens­er det fick illustrera­de valet 2018. Ett exempel: i det djupblå fästet Hovås södra tappade Moderatern­a varannan röst. Störst i valkretsen med 44 procent av rösterna blev Martin Wannholts nystartade parti Demokrater­na.

I staden som helhet gick partiet från ingenstans till 17 procent. Moderatern­a rasade ihop till 14,5.

Så. När det nya årtiondet startar är inget sig likt i Göteborgsp­olitiken. Fem små partigrupp­er står mot varandra och det är svårt att skapa breda majoritete­r. Valets stora förlorare Moderatern­a har tagit över ordförande­posten i kommunstyr­elsen.

Å andra sidan har inget förändrats. Trängselsk­atten är kvar, Västlänken byggs för fullt.

Och för bara ett par veckor sedan tvingades den S-märkte tidigare ordförande­n i Göteborgs Spårvägar förklara varför man under hans tid inte agerade med kraft mot fusk och oegentligh­eter i bolaget.

När det nya årtiondet startar är inget sig likt i Göteborgsp­olitiken. Fem små partigrupp­er står mot varandra och det är svårt att skapa breda majoritete­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden