Göteborgs-Posten

Många döda när iransk general skulle begravas

-

Världen: Tumult utbröt och människor klämdes och trampades till döds när den mördade generalen Qassem Soleimani skulle begravas på tisdagen.

Många människor dog i trängsel och tumult vid begravning­sceremonin för den dödade iranske generalen Qassem Soleimani på tisdagen.

På tisdagseft­ermiddagen hade siffran stigit till omkring 40 dödsoffer, enligt den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Fars, som hänvisade till en chef för räddningst­jänsten. Minst 213 personer hade skadats.

Nyhetsbyrå­n AFP rapportera­de senare att antalet döda var uppe i minst 56.

Tiotusenta­ls iranier hade samlats för begravning­en i den iranske generalens hemstad Kerman sydöst om

Irans huvudstad Teheran. Av bilderna framgår att det var åtminstone lika mycket folk som under ceremonier­na på måndagen. De hölls bland annat i städerna Teheran, Ahvaz, Qom och Mashhad efter att landets andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei hade utlyst en tre dagar lång landssorg.

– Vi är här för att betyga vår aktning för den store generalen, sade en av alla de deltagare som samlats på det överfulla Frihetstor­get i centrala Kerman.

Jordfästni­ngen skulle ha genomförts mitt på dagen svensk tid, men sköts fram till följd av tragedin, uppgav den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Isna.

Soleimani dödades i en robotattac­k från en amerikansk drönare vid Bagdads flygplats i fredags morse. Den 62-årige generalen var chef över Quds-styrkorna, en specialsty­rka inom Irans revolution­sgarde.

I det antiamerik­anska stämningsl­äget förekom krav på vedergälln­ing för iranierns död.

– Ingen kompromiss, ingen underkaste­lse, hämnd, löd en av talkörerna från folkmassan, refererade TT.

Landets högsta säkerhetsr­åd sade sig ha undersökt minst 13 olika sätt att hämnas. Även det mildaste alternativ­et skulle innebära en ”historisk mardröm” för USA, hette det.

Ledarskape­t i Iran har lovat att utkräva hämnd efter sorgecerem­onierna för Soleimani.

Tidigare under tisdagen röstade Irans parlament igenom en resolution som klassar alla amerikansk­a styrkor som terroriste­r, rapportera­r AFP.

Tyskland har beslutat att flytta delar av sina styrkor som är stationera­de i Irak till följd av utveckling­en efter Soleimanis död, enligt en talesperso­n för försvarsde­partemente­t på tisdagen, enligt AFP.

De runt 30 soldaterna, som finns i Bagdad och Taji, är en del av militärall­iansen som bekämpar IS i Irak och kommer inom kort att flyttas till Jordanien eller Kuwait.

Det är oklart vad som kommer att hända med de 70 svenskar som ingår i den USA-ledda koalitione­n mot terroristo­rganisatio­nen IS.

Iraks parlament röstade efter anfallet igenom en resolution som kräver att regeringen kastar ut alla utländska styrkor ur landet och avbryter den särskilda inbjudan till den USA-ledda militärall­ians som strider mot IS i regionen.

Ett brev från en amerikansk general på tisdagen kunde tolkas som att USA förbereder ett tillbakadr­agande. Detta har dock tillbakavi­sats av USA:s försvarsmi­nister.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) kommentera­de utveckling­en i Irak och Sveriges insats i landet i ett inlägg på Facebook i måndags.

”Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikat­ion från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamente­t”, skrev Löfven.

” Tidigare under tisdagen röstade Irans parlament igenom en resolution som klassar alla amerikansk­a styrkor som terroriste­r

 ?? Bild: Erfan Kouchari ?? Minst 56 personer uppges ha trampats ihjäl under begravning­sceremonin för den dödade iranske generalen Qassem soleimani.
Bild: Erfan Kouchari Minst 56 personer uppges ha trampats ihjäl under begravning­sceremonin för den dödade iranske generalen Qassem soleimani.
 ?? Jan Höglund jan.hoglund@gp.se ??
Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden