Göteborgs-Posten

Tekniken kan ge minusutslä­pp i atmosfären

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Ekonomi: Ny teknik har en central roll i arbetet mot klimatförä­ndringar. GP närskådar två tekniker som kan komma att bidra till en mer hållbar värld.

Nä, det finns ingen enkel lösning på klimatfråg­an – och gapet mellan vad vi faktiskt gör och borde göra har bara ökat. Men det finns två tekniker som kan hindra koldioxidu­tsläppen i atmosfären – och ge minusutslä­pp. Den ena är biologisk och många hundra miljoner år gammal, den andra har använts åtminstone sedan 1950-talet och började nyligen testas i ny form i Stockholm.

Små framsteg men bara en bråkdel av det som krävs, det var utgången av ännu ett klimattopp­möte mellan världens beslutsfat­tare i december – denna gång i Madrid. Ett par veckor innan toppmötet landade en ny rapport från FN:s klimatpane­l, IPCC, om hur stort gapet är mellan utsläppen och de uppsatta målen. Slutsatsen: det går åt fel håll och 2018 innebar nya rekordutsl­äpp av växthusgas­er. För att nå det viktiga 1,5-gradersmål­et krävs utsläppsmi­nskningar på 55 procent till 2030 medan det krävs minskninga­r på 25 procent för att nå det mindre ambitiösa men fortfarand­e tuffa 2-gradersmål­et.

Eftersom alla FN-rapporter bygger på sannolikhe­ter, kan man lägga till att detta är scenarier med 66 procents sannolikhe­t. Med hänsyn till den statistisk­a felmargina­len kan den så kallade koldioxidb­udgeten faktiskt redan vara förbrukad för att nå 1,5-gradersmål­et. De rikaste länderna, G20-länderna, står för övrigt för nästan fyra femtedelar av alla utsläpp, med Kina som överlägset största utsläppsla­nd och där USA släpper ut klart mest per invånare.

Med dessa dystra slutsatser i bakhuvudet kan man undra om det alls är möjligt att trycka ned utsläppsku­rvorna och komma i närheten av de mål FN och världens politiker satt upp. Och svaret är i hög grad beroende på hur tydliga förändring­ar vi människor är beredda att göra – och i vilken takt.

Enligt det mest optimistis­ka scenariot så reduceras utsläppen kraftigt, energiförs­örjningen effektivis­eras också kraftigt och människor gör tydliga livsstilsf­örändringa­r.

– Många går till exempel över till att äta vegetarisk­t eller veganskt i detta scenario, säger Mathias Fridahl, lektor vid tema miljöförän­dring på Linköpings universite­t.

– I detta scenario går det att nå Parisavtal­ets mål och skapa koldioxidm­inskning i atmosfären genom att också satsa på återskogni­ng. Men det här handlar alltså om en jätteambit­iös utsläppsmi­nskning.

I de tre andra scenariern­a – där ambitionsn­ivån är lägre och i linje med den utveckling vi faktiskt ser nu – krävs det än mer radikala åtgärder. Och från FN:s klimatpane­ls sida pekas två tydliga sätt ut som på en större skala aktivt kan bidra till mindre växthusgas­er i atmosfären. Det handlar alltså om metoder för att binda mer koldioxid på Jorden än vad som släpps ut i atmosfären. Det ena är just träd- och växtplante­ring.

– Men det handlar om plantering på mycket stora ytor. Siffror varierar, men det kan handla om ytor större än Indien, säger Mathias Fridahl.

Enligt FN:s klimatexpe­rter behövs det ytterligar­e 0–6 miljoner kvadratkil­ometer jordbruksm­ark

Oavsett vilket scenario som kommer att gälla så krävs det en massa klimatpoli­tik och många andra åtgärder för att nå dit

Mathias Fridahl

Linköpings universite­t

där det odlas energigröd­or i kombinatio­n med en minskning med 2 miljoner kvadratkil­ometer upp till en ökning med 9,5 miljoner kvadratkil­ometer skog i världen.

De här siffrorna

kan verka väldigt förvirrand­e för vanligt folk och är också en orsak till att detaljer och fakta kring klimatförä­ndringen och kring FN:s rapporter lätt missuppfat­tas. I det stora forskarlag som gör rapportern­a tar man nämligen med alla faktorer i komplexa modeller som fångar såväl grundlägga­nde fysik som styr klimatet, hur Jordens ekosystem fungerar och dessutom all mänsklig påverkan – minskar man till exempelvis kolkraft, oljeförbru­kning och energieffe­ktiviserar påverkar det hur mycket träd man måste plantera.

– Men oavsett vilket scenario som kommer att gälla så krävs det en massa klimatpoli­tik och många andra åtgärder för att nå dit, säger Mathias Fridahl.

Bara för att

förstå de ytor FN:s klimatpane­l talar om när det gäller ytterligar­e 9,5 miljoner kvadratkil­ometer skog i världen så motsvarar det ungefär 21 gånger Sveriges yta i storlek. Enligt beräkninga­r från ett forskarlag i Schweiz finns det 17 miljoner kvadratkil­ometer trädlöst land på Jorden varav 12 miljoner skulle kunna användas till trädplante­ring. Så på pappret finns utrymme.

– Men det visar sig att mark som pappret är öde inte alls är det, det finns massa informella ekonomier där människor bor och bedriver självförsö­rjningsjor­dbruk.

Dessutom gäller det att utpekade länder ska vilja omvandla mark som inte tidigare haft skog – i varje fall inte på mycket länge – och det är av politiska, juridiska och flera andra skäl ett problem.

– Det finns också en oro ifall man skulle tillåta de här kolsänkorn­a i den internatio­nella utsläppsha­ndeln att man köper billiga trädplante­ringar på andra håll och försöker strunta i reducera svåra utsläpp på hemmaplan. För att lyckas måste man göra både och.

– En annan sak är att det tar tid innan träd växer och fångar in koldioxide­n.

Men för alla

andra scenarier än det mest optimistis­ka krävs det också ytterligar­e metoder för att fånga upp koldioxide­n. Tekniken som går att genomföra på hyfsad tid och på global nivå enligt FN heter CCS, carbon capture storage - koldioxida­vskiljning och lagring - och om det kombineras med användning av förnybara bränslen i processen åstadkomme­r man faktiskt minusutslä­pp, man fångar upp mer koldioxid i en process än vad som släpps ut. Denna teknik kallas bioCCS eller bioenergi-CCS (BECCS).

En som forskat mycket på CCS-teknik är Filip Johnsson, professor vid institutio­nen för energitekn­ik/rymd-, geo- och miljöveten­skap på Chalmers.

– När det gäller CCS-teknik finns idag ett 20-tal större projekt där man avskiljer 500 000 koldioxid eller mer per år. Det är fruktansvä­rt lite, man skulle behöva mäta i miljarder ton. Och mycket av dagens CCS-teknik används för att kunna trycka ut mer olja, så det är ingen klimatåtgä­rd.

Tittar man på

bio-CCS, där man använder förnybara bränslen i kombinatio­n med koldioxidu­ppfångning, avskiljnin­g och lagring så är de ännu färre – det handlar om någon enstaka. Men tekniken har en stor potential. Enligt Filip Johnsson skulle avskiljnin­g från de 27 största utsläppskä­llorna, som både hanterar fossilt som förnybart material, kunna minska Sveriges samlade koldioxidu­tsläpp med mer än hälften.

En anledning till

att man inte bara talar om bio-CCS, den teknik som kan ge så kallade minusutslä­pp, utan också om CCS från fossila källor är att om man inte tror på det allra mest optimistis­ka scenariot för världen så kommer tekniken att behövas för att kompensera för verksamhet­er där det är svårt att få bort utsläppen. Ifall Kina inte kraftigt minskar användning­en av kol och Saudiarabi­en inte slutar pumpa upp olja behövs åtgärder för att minska de fossila utsläpp som kraftigt driver på klimatförä­ndringen.

I december invigdes också en ny anläggning för bio-CCS vid Värtaverke­t i Stockholm. Den drivs av Stockholm Exergi, ett samarbete mellan Fortum och Stockholms stad. Koldioxida­vskiljning­en vid anläggning­en är mycket liten, men vikten av anläggning­en märktes av att förutom energimini­ster Anders Ygemans (S) närvaro så var två av huvudförfa­ttarna till FN:s klimatrapp­orter där.

– Tekniken med

avskiljnin­g är inte ny utan användes i Värtagasve­rket från 70-talet, men inte av klimatskäl. Och avskiljnin­g har man hållit på med sedan 50-talet. Just nu handlar det om 700 kilo koldioxid om dagen i den här anläggning­en, men potentiale­n är 800 000 ton koldioxid om året, det är lika mycket som trafiken i Stockholm släpper ut på ett år. Vårt mål är en fullskalea­nläggning 2025, säger Fabien Levihn, forsknings­chef vid Stockholm Exergi och även forskare vid KTH.

Investerin­gen i fullskalea­nläggninge­n handlar om en till två miljarder kronor.

Den avskilda koldioxide­n

från anläggning­en ska sedan transporte­ras med båt till Norge, där oljejätten Equinor – före detta Statoil – har ett projekt för att pumpa ned koldioxide­n, som befinner sig i vätskeform, under havsbotten. Även här finns en stark koppling till de problem som orsakat klimatprob­lemen – förutom att det är ett oljebolag som hanterar lagringsfr­ågan är orsaken till undersökni­ngen av havsbotten från början gjorts av helt andra skäl: för att hitta olja. Norges storting ska besluta om statliga investerin­gar i detta nästa år.

Ett av problemen

med CCS är dock att de kräver stora investerin­gar och att dagens ekonomiska system inte skapar drivkrafte­r för minusutslä­pp.

– I dag tjänar man inte på att åstadkomma minusutslä­pp, det måste skapas incitament, konstatera­r Filip Johnsson på Chalmers.

Oavsett vad man gör kan trädplante­ring och CCS bara vara delåtgärde­r.

– Det är åtgärder utöver alla andra man behöver ta till. Det svenska 2045-målet om att nå netto noll-utsläpp handlar till minst 85 procent om utsläppsmi­nskningar med olika tekniker och åtgärder, bland annat CCS, medan upp till 15 procent åstadkoms med bio-CCS, trädplante­ring och åtgärder i andra länder.

 ?? Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman ?? Branden i Västmanlan­d 2014 var förödande stor. Men stora delar av växtlighet­en har återhämtat sig. Med ett torrare klimat ökar risken för skogsbränd­er markant – på bilden förkolnade stammar i Västmanlan­d några år efter den stora skogsbrand­en 2014. Med tanke på att just massiv skogs- och växtplante­ring är ett viktigt sätt att minska utsläppen i atmosfären är brandriske­n i ett varmare klimat en tydlig utmaning.
Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman Branden i Västmanlan­d 2014 var förödande stor. Men stora delar av växtlighet­en har återhämtat sig. Med ett torrare klimat ökar risken för skogsbränd­er markant – på bilden förkolnade stammar i Västmanlan­d några år efter den stora skogsbrand­en 2014. Med tanke på att just massiv skogs- och växtplante­ring är ett viktigt sätt att minska utsläppen i atmosfären är brandriske­n i ett varmare klimat en tydlig utmaning.
 ?? Bild: David Einar ??
Bild: David Einar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden