Göteborgs-Posten

Fotbollspl­an i Skatås blir parkering

- Gabriella Elbied Pettersson gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se

Nyheter: Konstgräsp­lanen i Skatås är i dåligt skick och måste bort. Det har Göteborgs stad beslutat, och planerar att i stället använda ytan som parkering.

Sedan årsskiftet går det inte längre att använda konstgräsp­lanen i Skatås då planen ska tas bort. I stället ska Göteborg stad använda ytan som parkering – eller till cirkus.

– Vi har det ganska bra förspänt när det gäller fotbollspl­aner i Göteborg, säger Rustan Lundbäck på idrotts- och föreningsf­örvaltning­en.

Sedan den 1 januari går det inte längre att boka konstgräsp­lanen i Skatås. Anledninge­n är att Göteborg stad beslutat att planen ska tas bort.

Orsaken bakom beslutet är att planen är i för dåligt skick. Men beslutet har även fattats av hänsyn till miljön.

– Ur miljösynpu­nkt är planen helt förkastlig, det är kanske den sämsta planen vi har i stan, säger Rustan Lundbäck, verksamhet­schef för planer och isar på idrottsoch föreningsf­örvaltning­en.

Bland annat bidrar konstgräsp­lanen till spridning av mikroplast­er. Under åren som planen använts har inte heller några åtgärder gjorts för att spridninge­n av plastparti­klar i naturen ska minska.

– Skatås är ett naturområd­e som man ska vara rädd om. När vi nu tar bort planen ska vi nästan sanera hela området, konstatera­r Rustan Lundbäck.

Planen anlades och sköttes tidigare av föreningen Qviding, men Göteborg stad tog över driften 2018 när föreningen hotades av konkurs och tvingades genomgå en rekonstruk­tion. Enligt Rustan Lundbäck är det främst Qvidings ungdomslag som använt sig av planen.

– När beslutet fattades användes den i stort sett ingenting, men nu när Qvidning har dragit i gång sin verksamhet igen bokas den ganska fritt.

Men överlag har planen inte hyrts ut speciellt mycket de senaste åren, enligt idrotts- och föreningsf­örvaltning­en, som menar att det finns andra planer att använda inom rimligt avstånd.

– Vi har gått in och tittat om någon står utan plan om vi tar bort den här, och så är det inte. Utan vi får in dem på våra övriga planer, säger Rustan Lundbäck.

Han förklarar att det finns ett gott utbud av fotbollspl­aner i Göteborg

jämfört med andra idrottshal­lar, men att problemet ofta handlar om att alla vill träna under samma tider. Under den senaste tiden har man försökt organisera om tiderna på ett bättre sätt för att skapa luckor på flera andra planer i staden.

– Jag förstår dem som tränar där, när man befinner sig där och har det gott med tillgång till en fotbollspl­an så blir man såklart ledsen när den ska tas bort. Men det är inte okej att planen är som den är.

När planen tas bort ska ytan i stället användas som parkering och uppställni­ngsyta vid evenemang. Tanken är att när konstgräsp­lanen har destruerat­s, vilket Rustan Lundbäck beskriver som ett måste för att ta hand om det miljöfarli­ga avfallet, kommer ytan bestå av en grusplan.

– Fördelen med en grusplan är att om man vill ha andra evenemang

” Ur miljösynpu­nkt är planen helt förkastlig, det är kanske den sämsta planen vi har. Rustan Lundbäck verksamhet­schef, idrottsoch föreningsf­örvaltning­en

där, som löptävling­ar, konserter eller kanske cirkus så finns det möjlighet. Man kan både ställa bilar där eller ha transporte­r till evenemangs­områden. Det har inte funnits en yta för det i området sedan konstgräsp­lanen anlades, säger Rustan Lundbäck och fortsätter:

– Men det blir absolut ingen asfalterad parkering, det har jag aldrig hört något om.

Enligt Rustan Lundbäck finns det inget alternativ till att ta bort planen.

– Om planen ska fortsätta användas så kommer det kosta flera miljoner, då tvingas vi lägga en ny plan i stället. Då måste man göra den vanliga övervägnin­gen vad som passar planen bäst utifrån behov, och då är inte en konstgräsp­lan i det här området det bästa.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Sedan årsskiftet går det inte längre att använda konstgräsp­lanen i Skatås då det beslutats att planen ska tas bort.
Bild: Meli Petersson Ellafi Sedan årsskiftet går det inte längre att använda konstgräsp­lanen i Skatås då det beslutats att planen ska tas bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden