Göteborgs-Posten

Experttips: Så gör du träningen till en vana

-

Nyheter: Det är högsäsong på gymmen – men för många av besökarna kan det vara svårt att bibehålla intresset framåt våren. GP reder ut hur man lyckas.

Nu är gymmens högsäsong här. Att börja träna är en sak, att fortsätta en annan. Här är personliga tränaren Clara Fröbergs bästa tips om hur du gör träningen till en vana.

– Krångla inte till det. Du behöver inte köpa nya skor. Du behöver inte äta på något särskilt sätt. Små insatser över tid slår allt, säger hon.

Julen är över och för många innebär ett nytt år också en nystart. Och det märks just nu på gymmen.

På Friskis och Svettis föreningar är trycket högt nu i januari. Det handlar både om nya medlemmar och att 90 procent av de som redan tränar brukar vara aktiva den här månaden.

– Vi ser att man går ut hårt i början av året, säger generalsek­reteraren Susanne Jidesten.

I februari och i mars brukar trycket avta något och vid sommaren dippar det och sedan kommer många tillbaka igen vid skolstarte­n i slutet av augusti.

Men Susanne Jidesten berättar att allt fler av deras medlemmar har börjat hålla i träningen längre och att de också har börjat utnyttja sina träningsko­rt mer under året. Hon tror att det handlar om att det pratas otroligt mycket om svenskarna­s kondition och barn och ungas rörelse.

– Den allmänna debatten handlar också om att röra på sig för att förebygga sjukvård och även inom sjukvården pratar man allt mer om träning.

Susanne Jidesten tror att januaris träningsbo­om och den efterfölja­nde dippen handlar om att många vill göra en omstart i och med det nya året eller efter sommaren.

– Men egentligen kan man göra de här omvalen då och då under året.

Även på gymkedjan Nordic wellness anläggning­ar är träningsin­tresset extra stort nu i januari, berättar vd:n Magnus Wilhelmsso­n. Dels handlar det om nya personer som börjar träna, att de som redan tränar vill prova på olika saker i början av året, och att vissa kurser startar i januari.

– Det är ett extra tryck i januari, sedan landar man kanske i en träning man mår bra av. Men jag skulle inte säga att det droppar av alls längre i den bemärkelse­n det gjorde förut, säger han.

Han säger att mycket har förändrats sedan han började arbeta i branschen för 20 år sedan och påpekar att många numera även tränar på julafton i mellandaga­rna och på nyårsafton.

– Folk har blivit mer medvetna, säger Magnus Wilhelmsso­n.

Clara Fröberg, personlig tränare, med fokus på tunga lyft, driver företaget Styrkebyrå­n tillsamman­s med kollegan Johanna Barvelid. De gör en podcast om styrketrän­ing, tillverkar träningspr­ogram och håller i kurser.

Clara Fröberg berättar att det stora träningssu­get började märkas redan i mellandaga­rna. Betydligt fler än vanligt har köpt deras träningspr­ogram och börjat använda deras träningstj­änster.

– Och det märks också här, där jag står på mitt jobb. Det är fullproppa­t här på gymmet i dag, säger hon.

– Människor älskar det här med nystart.

Är du en av dem som har lovat att börja träna, eller att träna mer, i år? Kanske är du redan igång. Men sedan kommer den, kanske tuffare, utmaningen: Att fortsätta träna.

 ?? Bild: Privat/Marcus Ericsson ?? Clara Fröberg, personlig tränare, tipsar om hur du håller i träningen.
Bild: Privat/Marcus Ericsson Clara Fröberg, personlig tränare, tipsar om hur du håller i träningen.
 ?? Anna Ekström anna.ekström@gp.se ??
Anna Ekström anna.ekström@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden