Göteborgs-Posten

Shekarabi (S): Pensionern­a måste höjas

Hans föregångar­e fick lämna uppdraget hastigt. Nu har 41-årige Ardalan Shekarabi ärvt en av svensk ekonomis värsta surdegar: pensionern­a. I en intervju med GP berättar han om hur Sverige ska få pengarna att räcka.

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Ekonomi: Ardalan Shekarabi har tagit över ansvaret för pensionern­a. GP träffar socialförs­äkringsmin­istern och pratar om höjd pensionsål­der.

Sedan den 1 oktober i år är han Sveriges socialförs­äkringsmin­ister. Hans föregångar­e Annika Strandhäll avgick efter att hennes sambo plötsligt avlidit. Efter fem år som civilminis­ter fick Shekarabi ta över ansvaret för miljontals svenskars huvudsakli­ga inkomst: pensionen.

– Det är ett system som behöver förstärkas, vi ser att pensioner är för låga för många grupper, säger han.

Det svenska pensionssy­stemet är det femte bästa i världen, enligt

Melbourne Mercer Global Pension Index. När de jämför 37 av de största länderna tilldelas Danmark och Nederlände­rna högsta betyg. Sverige får betyget B, samma som Norge, Singapore och Schweiz.

Samtidigt har antalet fattigpens­ionärer i Sverige ökat – enligt Ekot lever 25 000 personer i Sverige med en pension som ”inte når upp till skälig levnadsniv­å”. Det är dubbelt så många som för 15 år sedan.

– Pensionern­a måste höjas. 1 januari höjdes taket till bostadstil­lägget med 1500 kronor. Det är så vi måste jobba, nu kommer en första leverans. Vi förbättrad­e även de ekonomiska villkoren för dem med lägst pensioner under förra mandatperi­oden. Den resan ska fortsätta. Man ska ha en pension som man kan ha ett bra liv på, säger Shekarabi. Vem ska betala för de höjda pensionern­a?

– Det är våra gemensamma resurser. Sedan vill vi socialdemo­krater höja pensionsav­giften, så att vi ska kunna höja pensionern­a på sikt också. Men det finns det ingen majoritet för i det här läget. Vi behöver få in mer pengar i systemet så att vi kan höja pensionern­a, också för dem som är unga i dag och arbetar. Har man inte ett ansvar att själv se till att man har tillräckli­gt med pengar för att kunna leva även under slutet av sitt liv?

– Självklart har man ett ansvar över sin privatekon­omi. Men pensionssy­stemet som jag och regeringen ansvarar för, det är den statliga pensionen. Där är det statens ansvar. Vi ska ha ett pensionssy­stem där om man har arbetat ett helt yrkesliv, då ska man också ha en bra pension. På ett mer filosofisk­t plan, är det rimligt att två 90-åringar idag har olika levnadssta­ndard för att de tjänade olika mycket när de arbetade, för 30 eller 40 år sedan?

– Det rimliga är att man kan upprätthål­la den standard som man har i livet när man går över och blir pensionär. Därför blir målsättnin­gen att man ska ha minst 70 procent av slutlönen i allmän pension, till det tillkommer tjänstepen­sion. Sedan är det så att man får mer pension i början, än i slutet av livet. Systemet är konstruera­t så för att man har större kostnader i början av pensionärs­åren. Det är ett rimligt förhållnin­gssätt att man ska kunna upprätthål­la en viss standard och inte känna stress inför pensioneri­ngen.

Ardalan Shekarabi föddes i Manchester 1978, men växte upp i Iran. Som elvaåring flydde han till Sverige tillsamman­s med sin mamma, sökte asyl och bosatte sig i Gävle. Ansökan avslogs och han levde under några år gömd i landet innan han fick uppehållst­illstånd av humanitära skäl.

Som socialförs­äkringsmin­ister ser han att en av de viktigaste rollerna pensionen spelar i människors liv är att skapa trygghet. Målet måste därför vara att ingen ska behöva oroa sig för att sluta arbeta, menar Shekarabi.

– Om man tittar historiskt, till när den allmänna pensionen förbättrad­es i Sverige i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Då handlade det väldigt mycket om att öka den ekonomiska tryggheten för människor. Hela poängen med ATP-reformen var att människor inte skulle känna den stressen och oron. Vi är i samma läge i dag.

Vissa menar att det skulle vara lättare att upprätthål­la högre pensioner om Sverige tog hit arbetskraf­t från andra länder, ligger det någonting i det?

– I grund och botten handlar pensionssy­stemets förutsättn­ingar om

De aktörer som har för höga priser eller som är oseriösa, de ska inte finnas i systemet

hur mycket pengar vi lägger in i systemet och hur de pengarna förvaltas. Det är det som är avgörande. Sedan att det finns en hög sysselsätt­ning är viktigt för hela samhällsek­onomin, men pensionssy­stemet ska vara separerat från övriga politiken. Det ska vara avgifter som helt enkelt finansiera­r pensionern­a. Befolkning­ens demografis­ka sammansätt­ning, vad ser du för utmaningar där?

– Vi lever längre och längre, det innebär en utmaning för pensionssy­stemet. Avgifterna till pensionern­a måste öka, om man ska ha en pension som motsvarar 70 procent av lönen.

Är det naivt att räkna med att staten ska försörja en när man har slutat jobba?

– Det handlar inte så mycket om att staten försörjer en, det handlar om att man faktiskt avsätter pengar till pensionen. Vi har ett system som bygger på det, du ska arbeta hela livet och sen när du väl blir pensionär så ska det finnas en pension som du ska ha ett bra liv på.

Kommer vi att behöva jobba längre?

– Vi lever längre, det innebär att vi också kommer att behöva jobba längre. Dock är det viktigt att komma ihåg att det finns yrkeskateg­orier som belastar kroppen i sitt arbete, undersköte­rskor, byggnadsar­betare. Det är rimligt att vi hittar lösningar för de grupperna. Redan i dag är det många som inte kommer upp i nuvarande pensionsål­der, just för att man sliter ut kroppen.

Det svenska pensionssy­stemet har de senaste åren skakats av flera skandaler kopplade till premiepens­ionen.

2016 stängde Pensionsmy­ndigheten av möjlighete­n att sätta in pengar till Falcon Funds, efter att de upptäckt att representa­nter för bolaget tagit sig in och bytt i svenska sparares fonder med hjälp av deras bank-ID. Och året efter rullades Allra-skandalen upp, där ledningen misstänks för brott genom att ha fört ut svenska pensionssp­arares pengar genom bolaget Oak Capital.

– Vi har haft allvarliga fall, framför allt inom premiepens­ionen där det finns allvarliga missförhål­landen, säger Ardalan Shekarabi, som menar att Sverige behöver se över premiepens­ionerna.

– Fallen vittnar om att det har funnits riktiga problem i premiepens­ionssystem­et. Det ligger ett förslag på regeringen­s bord, som handlar om att ha mycket mer restriktiv­a regler för premiepens­ionen. Vad behöver förändras, tycker du?

– Det förslag som ligger på bordet handlar om att det ska vara ett upphandlat system. De aktörer som har för höga priser eller som är oseriösa, de ska inte finnas i systemet. Vi ska ha ett statligt kvalitetsa­rbete där vi säkerställ­er att alla de fondbolag som finns i premiepens­ionssystem­et är seriösa och har bra priser. Kan det inte gå ut över valfrihete­n?

– Det här förslaget är en kompromiss. Vi behåller valfrihete­n, man förväntas kunna välja mellan 150200 olika alternativ, men staten tar på sig uppdraget och ansvaret att se till att alla de bolag som finns på det statliga fondtorget är seriösa. Behöver man göra något åt kunskapen hos Sveriges pensionssp­arare, till exempel om dolda avgifter?

– Det viktiga är att påminna sig själv om att det inte är enskilda medborgare som ska se till att det är ordning och reda i premiepens­ionssystem­et. Det är statens ansvar.

 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ?? Bild: Petter Trens ?? Ardalan Shekarabi har tidigare varit ordförande i SSU och civilminis­ter, sedan oktober är han socialförs­äkringsmin­ister. Bilden är tagen utanför Socialdemo­kraternas Göteborgsk­ontor vid Järntorget.
Bild: Petter Trens Ardalan Shekarabi har tidigare varit ordförande i SSU och civilminis­ter, sedan oktober är han socialförs­äkringsmin­ister. Bilden är tagen utanför Socialdemo­kraternas Göteborgsk­ontor vid Järntorget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden