Göteborgs-Posten

Välfärden: en bankomat för brottsling­ar

Ersättning­arna i socialförs­äkringarna har inte höjts nämnvärt på flera årtionden. Samtidigt läcker systemen. Resultatet är att legitimite­ten för den svenska välfärdsst­aten börjar svaja.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”. Det var Socialdemo­kraternas slogan inför riksdagsva­let 2018. Idén var ungefär att den svenska välfärdsmo­dellen och arbetsrätt­en är hotad, och att Socialdemo­kraterna är garanten för dess fortlevnad. Hotet bestod enligt S av de borgerliga partiernas ekonomiska politik, och Sverigedem­okraterna, som anklagades för att vilja rasera folkhemmet i smyg.

Partiets slagord klingar falskt. Det är inte Moderatern­a som hotar den svenska välfärdsmo­dellen, utan välfärdsbr­otten och de låga kraven för att kvalificer­a sig till systemen.

På Dagens Nyheters debattsida (7/1) antyder de tidigarefö­r säkringska­sse direktörer­na Stig Orust fjord, Gunnar Johansson och Erik Kärnekull att det svenska socialförs­äkringssys­temet sjunger på sista versen. Grunden till detta är en bristande konsekvens­analys från politikern­as sida.

De senaste trettio åren har Sverige genomgått stora förändring­ar som har påverkat de gemensamma trygghetss­ystemen. Det första är EU-inträdet och unionens utvidgning, som gjorde det möjligt för andra EU-medborgare att bosätta sig i Sverige och därmed få rätt till välfärd. För snart 20 år sedan varnade utredaren Berit Rollén att deltidsarb­ete på tio timmar i veckan skulle ge tillgång till förmåner, och att detta skulle öppna upp för fusk. Även dåvarande statsminis­ter Göran Persson (S) delade oron och varnade för ”social turism”, men de övriga partierna i riksdagen avfärdade kritiken.

Socialförs­äkringssys­temet s” slut ligaknäck” kom 2015, skriver de tidigarefö­rsäkrings kasse direktörer­na. De öppna gränserna inom Europa gör det möjligt för personer utan id-handlingar att resa in i landet. Det leder till att den svenska staten inte har någon kontroll över vilka som bor i Sverige – vilket öppnar upp för kriminalit­et och systemfusk.

En rapport från i fjol författad av tolv myndighete­r hävdar att kriminalit­et riktad mot välfärdssy­stemen är ett av de allvarliga­ste brotten just nu. Assistanse­rsättninge­n är särskilt utsatt, där funktionsn­edsatta i utlandet hämtas till Sverige och på så sätt gör det möjligt för anhöriga att arbetskraf­tsinvandra som personliga assistente­r, trots att ingen eller mycket lite assistans utförs.

En annan typ av brottsligh­et handlar om att kriminella skapar hittepåjob­b för att lura Arbetsförm­edlingen på ersättning. Skenanstäl­lningarna används för att få tillgång till välfärdsfö­rmåner. Det förekommer att personer återvänder till hemländern­a men fortsatt får utbetalnin­gar från trygghetss­ystemen.

Även Pensionsmy­ndigheten utsätts för fusk i form av släktingar som inte meddelar dödsfall utan i stället låter utbetalnin­garna fortsätta. Myndighete­n har sett att det inom vissa grupper sprids tips på hur man kan kringgå reglerna.

Eftersom den svenska staten inte har någon kontroll över hur många som bor i Sverige kan kriminella fuska på flera fronter. I höstas avslöjade Dagens Nyheter att nästan hälften av de 870 000 personer som beviljats ett så kallat samordning­snummer inte har styrkt sin identitet. Ett stort problem är att en person kan ha flera olika identitete­r samtidigt – vilket ger möjlighet till dubbel eller tredubbel utbetalnin­g från välfärdssy­stemen.

Samtliga myndighete­r som står bakom rapporten om organisera­d brottsligh­et bedömer att fusket mot välfärdsst­aten kommer att öka. Hur stora summor som felaktigt betalas ut vet ingen exakt. Regeringen­s egen utredare uppskattar att det kostar skattebeta­larna mellan 10 och 20 miljarder kronor om året.

Nyheten om att Iraks före detta försvarsmi­nister är svensk medborgare och misstänks för grovt bidragsbro­tt mot Försäkring­skassan slog ner som en bomb. Men det som egentligen är chockartat är att politikern­a under alla dessa år har förhållit sig passiva. De åtgärder som regeringen hittills har presentera­t handlar mest om att tjänstemän­nen ska sitta ner och ta en kopp kaffe och fundera lite tillsamman­s.

Det som behövs är en rejäl omläggning av välfärdssy­stemet. Det går inte att ha en generös välfärdsst­at och samtidigt ha okontrolle­rad invandring, och dessutom öppna dörren på vid gavel för privata företag i välfärdsse­ktorn. Det säger sig självt att kriminella dras till ett sådant system som getingar till en syltburk.

Skattebeta­larna som finansiera­r trygghetss­ystemen får allt mindre tillbaka. Samtidigt flödar pengar till kriminella, inte sällan över landets gränser. Vem tror att det kommer att hålla i längden?

” Det säger sig självt att kriminella dras till ett sådant system som getingar till en syltburk

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Utsätts för brott.
Bild: Johan Nilsson Utsätts för brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden