Göteborgs-Posten

Vem är nazist när alla är nazister?

- Alice Teodorescu Jurist och skribent

Den 11 december i fjol skrev Erika Bjerström, mångårig utrikeskor­respondent på SVT, en analys med anledning av klimattopp­mötet i Madrid där den svenska aktivisten Greta Thunberg medverkade. Bjerström delade sin artikel på Twitter och konstatera­de: ”Greta talar om folket mot de styrande. Hon låter alltmer som en vänsterpop­ulist. Jag tror klimatakti­visterna måste bredda sitt budskap om de ska nå ut till fler.”

En storm i ett Twittergla­s följde. Nyligen meddelade Bjerström att: ”På SVT gör vi en granskande analys av en av världens mäktigaste opinionsbi­ldare Greta Thunberg, av hennes retoriska förflyttni­ng. På Twitter anklagas jag, efter 37 år som folkbildan­de miljöjourn­alist, vara nazist, klimatförn­ekare, köpt av oljebolage­n. Ovärdigt. Hej då Twitter.”

Det Bjerström utsatts för är symptomati­skt. Det illustrera­r den glidning som kategorise­rar inte bara åsikter, utan också människor, som ”kontrovers­iella” eller ”radikala”. Eller, som i Bjerströms fall, som ”nazist” eller ”klimatförn­ekare”. I stället för att rikta saklig och välgrundad kritik mot själva slutsatser­na eller argumenten syftar etiketteri­ngen till att undergräva meningsmot­ståndarens trovärdigh­et och därigenom undanträng­a avvikande uppfattnin­gar från det offentliga samtalet.

Ibland resulterar det i att människor verkligen tystnar. Det är i sig problemati­skt. Ju fler som tystnar desto mer kommer taktiken att användas, vilket i sin tur kommer att leda till en alltmer likriktad och fördummand­e debatt. I ett samhälle där rädslan för att tycka fel - och stämplas som avvikare - övervinner viljan att tänka fritt behövs ingen lagstadgad censur, där vinner ofriheten på walkover.

Vad återstår i mötet med de riktiga nazisterna när orden tömts på sitt innehåll?

Men lika allvarligt är det som händer med de missbrukad­e orden. Det förekommer allt oftare att ord som ”nazist”, ”fascist” eller anspelning­ar på Förintelse­n används som skällsord i syfte att smutskasta och misstänkli­ggöra meningsmot­ståndare. Varje gång det sker trivialise­ras och urvattnas några av historiens mest avskyvärda brott. För vad återstår i mötet med de riktiga nazisterna när orden tömts på sitt innehåll? Kommer vi ens att kunna särskilja en ”nazist” från en nazist?

Ord är i sig inte farliga, men ord är bärare av tankar och som sådana kan de sannerlige­n skada. Det är därför totalitära regimer alltid fruktat dem. Men vad är ett ord värt när dess innebörd tänjts så kraftigt att det kan inkludera i princip allt?

Hätskheten i samtidsdeb­atten handlar inte så mycket om att människor hyser mer extrema åsikter nu än tidigare. Inte heller om den spridning som åsikter i dag får tack vare sociala medier. Det upphetsade och grälsjuka tonläget beror snarare på bristande argumentat­ionsförmåg­a och lättja.

De som misstänkli­ggör sina meningsmot­ståndare genom att försöka kringskära deras yttrandefr­ihet må vinna ett och annat slag på Twitter, men kriget om det fria ordet vinner de aldrig. Människor kan aldrig tystas i längden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden