Göteborgs-Posten

Elitidrott­are knuffades ut genom hotellföns­ter – gärningsma­n döms

-

Elitspelar­en Alexander Berggren, 24, hade besökt Summerburs­t i Göteborg tillsamman­s med kompisar. Efteråt, när de satt på hotellet och diskuterad­e konserten, blev han knuffad genom ett panoramafö­nster och skadade sig svårt.

Nu döms den skyldige.

Tidig morgon på ett hotell i centrala stan. Fyra ungdomar från en annan del av Sverige, som tillbringa­t kvällen på musikevene­manget på Ullevi, summerade sina intryck.

Alexander Berggren–ena v landets främsta volleyboll­s pelare–var där tillsamman­s med en kvinnlig bekant, när två män kom in i lobbyn för att äta upp den snabbmat som de hade med sig.

Det ene av dem tappade en servett på golvet. Den unga kvinnan uppmanade honom att plocka upp den.

– Jag la mig inte i någonting. Hon klarade sig själv, det var deras fajt. Jag lät dem prata för jag brydde mig inte riktigt, berättar Alexander i förhören.

Till slut bröt han, trots allt, in och sa:

– Du behöver väl inte ha den tonen till henne, i alla fall.

Då small det.

Plötsligt träffades elitspelar­en av ett metallföre­mål, en mindre ljusstake, i huvudet.

– En eller två sekunder senare rusade han fram och puttade till mig. Jag hann inte reagera. Jag kände hur jag först nuddade fönstret och jag kan ännu i dag känna hur jag åker igenom rutan. När jag var i luften gick allting långsamt och jag såg allt glassplitt­ret runt mig, säger Alexander.

Han landade på gatan, utanför hotellet, med omfattande skärskador på olika delar av kroppen.

– Blod rann över ansiktet på mig och från armen. Jag kunde se hur vänster underarm hade öppnat upp sig. Jag fick panik, jag var i chock och ropade på hjälp. Och jag hann tänka, hur kommer det att gå med min elitsatsni­ng?

Berggren hade djupa sår även på ben, knä och högerfot och tvingades sy åtskilliga stygn efter ankomst till sjukhuset.

Ett vittne konstatera­r:

– Det som jag tycker var konstigast, det var att killarna bara satte sig ner och började käka igen. De visade ingen som helst ånger. De brydde sig verkligen inte.

Den utpekade gärningsma­nnen har förnekat att han kastat något, men medgett att han knuffade volley bollprofil­en. Enligt den misstänkte varde t dock aldrig mening e nattskada honom.

Han hävdar också att det var en låg kant under rutan som var anledninge­n till att den andre mannen föll handlöst.

Tingsrätte­n dömer den åtalade till villkorlig dom med samhällstj­änst 120 timmar. Om han inte varit ostraffad, hade det handlat om fyra månaders fängelse.

Mannen ska dessutom betala 30 000 kronor i skadestånd till brottsoffr­et och 9 000 kronor i ersättning till hotellet för det trasiga panoramafö­nstret.

Hur har händelsen påverkat dig?

– Mest psykiskt. Men jag fick heller inte syssla med något fysiskt under hela den sommaren. Och det dröjde väldigt länge innan mina handleder blev bra igen, svarar Alexander, som represente­rar Habo i elitserien.

 ?? Bild: Polisen ?? Alexander Berggren knuffades ut genom ett panoramafö­nster och ådrog sig svåra skärskador över stora delar av kroppen.
Bild: Polisen Alexander Berggren knuffades ut genom ett panoramafö­nster och ådrog sig svåra skärskador över stora delar av kroppen.
 ?? Peter Linné peter.linne@gp.se ??
Peter Linné peter.linne@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden