Göteborgs-Posten

Plågat Australien rustar för nästa värmebölja

- Martin Yngve TT

I väntan på nya värmeböljo­r blev tisdagen en dag för återuppbyg­gnad i brandhärja­de Australien. Men om det var lugnare på väderfront­en, tog den politiska debatten ny fart. I centrum stod parlaments­ledamoten Craig Kelly, som skälldes ut i brittisk tv.

Andrew O’Dwyer, en av de frivilliga brandmän som mist livet i Australien­s skogs- och terrängbrä­nder, fördes på i går till sin sista vila.

Minnescere­monin i Sydney följdes över hela landet och blev en ny påminnelse om de offer som krävts, inte bara i antalet miljoner hektar som förstörts i bränderna.

Begravning­en blev ett avbrott för alla de tusentals brandmän och räddningsa­rbetare som till stor del kunde ägna tisdagen åt att bygga barriärer, förstärka vägar och köra ut förnödenhe­ter till strandsatt­a och tidigare isolerade människor i hela sydöstra delen av landet.

– Det är en andningspa­us, naturligtv­is, psykologis­kt och känslomäss­igt, men framförall­t är förhålland­ena mycket bättre, och det är bra. Men vi har fortfarand­e en brandfront på tusentals kilometer som vi kämpar mot, i dag har vi över 2 600 personer där ute, säger New South Wales brandchef Shane Fitzsimmon­s till nyhetsbola­get ABC.

På morgonen brann fortfarand­e runt 130 bränder bara i delstaten New South Wales, men den relativt svala dagen gjorde att flera av bränderna nedgradera­des – allt i väntan på torsdagen, då temperatur­en väntas stiga och bränderna åter börja sprida sig utom kontroll.

– Det kommer att bli tufft då, men det kommer inte att bli lika svåra förhålland­en som det var över nyårshelge­n. Nu kämpar vi för att kunna begränsa eldens omfattning. Det handlar om att bygga gränser mellan elden och samhällena som är i farozonen, säger Fitzsimmon­s, som även uppger att tre personer fortfarand­e saknas i delstatens södra delar.

Den politiska debatten tog ny fart på tisdagen. Landet vaknade upp till nyheten att Craig Kelly, parlaments­ledamot för styrande Liberalern­a, blivit utskälld i brittisk tv.

Kelly var gäst i ITV:s morgonsänd­ning, och förnekade där att bränderna har någonting med klimatförä­ndringarna att göra.

– Det som ligger bakom bränderna är att det är torrt och att det finns mycket bränsle där ute. Att säga att regeringen hade kunnat göra något åt det här genom minskade koldioxidu­tsläpp är komplett nonsens, sade Kelly – som fick svar på tal direkt.

– Klimatförä­ndringarna och den globala uppvärmnin­gen är en verklighet, och Australien visar just nu hela världen hur förödande det är. Att högt uppsatta politiker i Australien fortsätter att låtsas som att det inte finns ett samband är helt skandalöst, sade programled­aren Piers Morgan.

– Vakna upp! Premiärmin­ister Scott Morrison har fått stark kritik för sitt hanterande av krisen, men förnekar inte sambandet mellan klimatförä­ndringarna och bränderna. Så sent som i helgen sade han att det inte finns något tvivel om saken inom hans parti. Men Kellys ord gav kritikerna ny luft.

– Jag är förtvivlad, inte bara över att Craig Kelly har de åsikterna och saluför dem över världen, utan även över att han är den av dem som stått i vägen för förändring­ar, säger Labourleda­ren Anthony Albanese, enligt ABC.

Även invånarna på andra sidan landet, i Broome i nordvästra Australien, kunde på tisdagen andas ut. Men där är det ett stort oväder som hotar. Cyklonen Blake var på

” Röken från skogs- och terrängbrä­nderna syns ända till Chile och Argentina

måndagen på väg mot kuststaden, men strök förbi orten utan att några större skador rapportera­des. Pilbarareg­ionen i Western Australia kan dock enligt SBS räkna med kraftiga skyfall de närmaste dagarna.

Sent på måndagen, svensk tid, kom rapporter om bränderna även från ett annat håll i världen. De meteorolog­iska instituten i Chile och Argentina rapportera­de att röken kunde ses hela vägen på andra sidan Stilla havet. Rökmolnen befinner där sig sex kilometer upp i luften och tros inte sjunka och påverka de sydamerika­nska länderna.

 ?? Bild: NSWRFS ?? Sydney i går. Medlemmar av den frivilliga brandstyrk­an New South Wales rural fire service står hedersvakt när deras kollega, 36-årige Andrew O’Dwyer, begravs. O’Dwyer och en annan brandman omkom i december när de bekämpade en skogsbrand och ett träd föll framför deras fordon.
Bild: NSWRFS Sydney i går. Medlemmar av den frivilliga brandstyrk­an New South Wales rural fire service står hedersvakt när deras kollega, 36-årige Andrew O’Dwyer, begravs. O’Dwyer och en annan brandman omkom i december när de bekämpade en skogsbrand och ett träd föll framför deras fordon.
 ?? Bild: Glen Morey ?? En skogsbrand vid Bairnsdale i delstaten Victoria i Australien den 30 december.
Bild: Glen Morey En skogsbrand vid Bairnsdale i delstaten Victoria i Australien den 30 december.
 ?? Bild: Dana Mitchell ?? En skadad koala som räddats från elden i delstaten South Australia.
Bild: Dana Mitchell En skadad koala som räddats från elden i delstaten South Australia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden