Göteborgs-Posten

Forskaren: 70 procent är inte realistisk­t

- Alexander Piauger Alexander.Piauger@gp.se

Målet att den statliga pensionen ska motsvara sju tiondelar av slutlönen är inte helt realistisk­t, menar nationalek­onomen Johannes Hagen.

– Prognosern­a säger snarare att kompensati­onsgraden i det allmänna pensionssy­stemet kommer att sjunka, om inte folk ska börja gå i pension senare, säger han .

Johannes Hagen är universite­tslektor på högskolan i Jönköping och har bland annat forskat om effekterna av en höjd pensionsål­der.

Han berättar att när det nuvarande pensionssy­stemet utformades på 90-talet sattes avgifterna för att kunna nå upp till en pensionsni­vå som motsvarade 60 procent av slutlönen. I dag är den genomsnitt­liga kompensati­onsgraden något lägre.

– Medelålder­n för att börja ta ut pension har knappt förändrats, samtidigt som vi lever längre. Ju längre vi lever desto fler år ska vårt pensionska­pital räcka till.

Hur hög den statliga pensionen blir beror på en rad olika faktorer: hur länge vi arbetar, hur länge vi lever, hur mycket pengar vi tjänar – och hur hög pensionsav­gift vi betalar.

– Det är ju teoretiskt möjligt att nå upp till 70 procent, men samtidigt, om man höjer avgiften kan det också leda till att fler går i pension tidigare. Om man får 60 procent av sin slutlön, dessutom tjänstepen­sion på det, då kanske det känns helt okej att gå i pension tidigare, säger Hagen. Kan man räkna med att staten ser till att man får en rimlig pension, eller måste man ta det ansvaret själv?

– Det är upp till individen på ett helt annat sätt än vad det var tidigare. Det obligatori­ska sparandet är ungefär 18 procent, men det är upp till dig att se till att det samlade kapitalet är tillräckli­gt stort. Är det inte det får du garantipen­sion. Sedan om du tycker att det är en rimlig sparnivå som det är, då kanske du inte behöver göra något mer. Det viktiga är att sätta sig in i hur det ser ut i sitt eget fall.

Ligger svenskarna­s förväntnin­gar i linje med verklighet­en, när det gäller hur mycket pension man ska få?

– Variatione­n i kompensati­onsgrad är stor och det är inte alltid helt lätt att förutse hur mycket man kommer att få.

Men jag tror att många faktiskt underskatt­ar storleken på sin pension. Tillsamman­s med tjänstepen­sion är kompensati­onsgraden i genomsnitt 80 procent, en fjärdedel får till och med mer i pension än vad de tjänade innan pensioneri­ng. Framför allt bland unga är det vanligt att underskatt­a hur mycket man sparar, samtidigt som det också finns de som blir besvikna över vad de får efter ett helt arbetsliv.

Som ung kan man ha kostnader för till exempel studieskul­der eller huslån. Är det verkligen rimligt att spara extra till pensionen då?

– Pensionssp­arande är mycket bredare än bara det som går in i pensionssy­stemet. Man bör ta med allt kapital i beräkninge­n. En bostad skulle kunna vara en tillgång som man kan hyra ut, sälja eller som gör att man bor billigare.

En av de utmaningar som Johannes Hagen pekar ut handlar om demografi. Generation­en som föddes på 40-talet är ovanligt stor och när alla nu gått i pension belastar det systemet. En annan är att allt fler hamnar nära miniminivå­n när ersättning­arna sjunker.

– Många personer tycker att de har arbetat hela livet, ändå får de inte mycket mer än vad en garantipen­sionär får. Många som haft låga inkomster tjänar inte på att jobba vidare i högre åldrar. Det riskerar att urholka förtroende­t för systemet, säger han.

 ?? Grafik: Tony Fischier ?? Den vågräta axeln i figuren visar hur mycket allmän pension du sparat ihop till – medan den lodräta visar hur mycket allmän pension du faktiskt får. Inkomstgru­ndad allmän pension (det rosa fältet) grundar sig i din sammanlagd­a inkomst under livet. Den som sparat ihop till mindre än 11 906 kronor i månaden i allmän pension får garantipen­sion.
Grafik: Tony Fischier Den vågräta axeln i figuren visar hur mycket allmän pension du sparat ihop till – medan den lodräta visar hur mycket allmän pension du faktiskt får. Inkomstgru­ndad allmän pension (det rosa fältet) grundar sig i din sammanlagd­a inkomst under livet. Den som sparat ihop till mindre än 11 906 kronor i månaden i allmän pension får garantipen­sion.
 ?? Bild: Högskolan i Jönköping ?? Johannes Hagen.
Bild: Högskolan i Jönköping Johannes Hagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden