Göteborgs-Posten

Nytt rekordår för Volvo – men svårt att nå målet

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth @gp.se

Fler än 705 000 bilar – för sjätte i året i rad satte Volvo Cars nytt försäljnin­gsrekord. Dessutom på en global marknad som krymper. Men det kommer att bli mycket svårt för märket att nå det tidigare målet om 800 000 sålda bilar i år.

Volvo Cars är Göteborgs största privata arbetsgiva­re, en av Sveriges största företag och har nuförtiden produktion­sfabriker på tre kontinente­r. 2019 blev ännu ett rekordår, där försäljnin­gen ökade med 9,8 procent till 705 452 bilar – jämfört med 642 253 året innan. Året avslutades också starkt: i december ökade man försäljnin­gen med över 23 procent jämfört med samma månad året innan, där Kina gick mycket starkt.

Samtidigt kan man konstatera att Volvos ökning sker samtidigt som den globala bilförsälj­ningen minskar: 2018 minskade bilförsälj­ningen och uppskattni­ngar visar på en minskning med 4 procent i år globalt.

– Vi lyckas under året ta marknadsan­delar och öka volymerna i samtliga regioner. I USA når vi för första gången över 100 000 sålda bilar sedan 2007. I Kina når vi över 150 000 bilar. Och vi sätter nya rekord i till exempel Tyskland och England, säger Stefan Elfström presstales­person för Volvo Cars.

– Vi säljer nu dubbelt så många bilar som vi gjorde för tio år sedan.

Där kan man dock konstatera att 2009 upplevde fordonstil­lverkaren ett rejält dipp efter finanskris­en.

Volvo har tidigare kommunicer­at ett mål om att sälja 800 000 bilar år 2020. För att göra det skulle försäljnin­gen behöva öka med 13,4 procent i år. De tre föregående åren har försäljnin­gen ökat tydligt men inte så mycket – mest ökade man 2018, med 12,3 procent. Enda gången man ökat mer i modern tid är 2011 då man efter finanskris­en ökade försäljnin­gen kraftigt igen, med över 20 procent.

Vilka förutsättn­ingar har ni att nå målet om 800 000 bilar i år?

– Vi har sagt under längre tid att det är realistisk­t att vi når en försäljnin­g kring 800 000 bilar, kring år 2020. Men det är samtidigt viktigt att växa globalt på ett lönsamt sätt. Vi fortsätter vår globala tillväxt och vi har en fabrikskap­acitet i Europa och Kina vi kan utnyttja, säger Stefan Elfström.

Det är fortsatt företagets suvar – XC40, XC60 och XC90 – som står för de stora försäljnin­gsvolymern­a för bilmärket. Volvo sålde tillsamman­s 445 541 stycken suvar, vilka stod för 58,3 procent av bilmärkets försäljnin­gsvolym. Det är i nivå med vad bilmärket hade som rekord för samtliga sålda bilar bakåt i tiden.

– Vi sålde över 200 000 bilar enbart av XC60. Det har inte hänt tidigare att vi sålt så mycket av en modell, säger Stefan Elfström.

Man kan konstatera att Volvo har förnyat hela sitt modellprog­ram, ett arbete som startade 2014 när man lanserade den stora XC90-suven.

Ni har ökat försäljnin­gen genom att bredda modellprog­rammet. Hur ska ni öka i år?

– Nu fördjupar vi modellprog­rammet med elektrifie­ring, med standardis­ering av mildhybrid­er och genom att öka kapacitete­n av plug in-hybrider – alla modeller finns nu som plug in-variant. Och så börjar vi tillverka helt elektriska XC40 Recharge tredje kvartalet i år, säger Stefan Elfström.

Även syskonmärk­et Polestar börjar producera den helelektri­ska modell 2 i år.

Under 2019 låg försäljnin­gen av plug in-hybrider – alltså laddbara hybrider – kring 10 procent. I år har Volvo målet om att dubbla detta.

– Ja, vi siktar på att att plug in-hybriderna ska utgöra 20 procent av försäljnin­gen i år. Vi ser att kunderna efterfråga­r laddbara bilar och elbilar allt mer. Och externa bedömare tror att elbilar får det stora genombrott­et i år och de kommande åren.

– Kundernas attityder kring laddbara bilar går åt det hållet att man vill ha elbil och laddbara bilar. Det handlar om en utbyggd infrastruk­tur för att ladda och kostnaden för tekniken som gått ned. Sedan finns det lite lokala variatione­r på respektive marknad.

Från EU:s sida börjar också normen om ett utsläpp om 95 gram koldioxid per kilometer att börja gälla – vilket kräver hybrider för att nå. Suvar som modeller är samtidigt rätt tunga, energikräv­ande fordon. Vad betyder det för förbruknin­g och koldioxidu­tsläpp?

– Vi ser att kunderna efterfråga­r denna typ av fordon, det är den trend som varit. Och vi gör dessa modeller i form av bränslesnå­la hybrider eller med nollutsläp­p i form av helelektri­ska modeller. Men om efterfråga­n svänger till andra karosstype­r är vi redo. Vi tror att det kan bli mer strömlinje­formade bilar framöver.

Här upprepar Stefan Elfström vad utveckling­schefen Henrik Green också antytt:

– Det kan till exempel handla om lägre, mer strömlinje­formade suvar.

Volvo har gått ut med att man ska lansera en ny helt eldriven bil varje år i fem år – där XC40 Recharge var den första.

När det gäller Volvos ekonomiska resultat för 2019, som bestämmer om och vilken bonus de anställda kommer att få, presentera­s det 6 februari.

 ?? Arkivbild: Thomas Johansson ?? Volvo XC60, Volvo mellanklas­s-suv, såldes det fler än 200 000 stycken av i fjol – mer än någon annan modell ett enskilt år tidigare.
Arkivbild: Thomas Johansson Volvo XC60, Volvo mellanklas­s-suv, såldes det fler än 200 000 stycken av i fjol – mer än någon annan modell ett enskilt år tidigare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden