Göteborgs-Posten

Modeskapar­en Diana Orving vill låta konsten ta större plats

Av tyg gör hon både kläder och tavlor och på catwalken har ett balettkomp­ani dansat fram i hennes skapelser. Diana Orving är den självlärda designern som känner sig fri att blanda mode och konst efter eget huvud.

- Malin Eijde

Innanför en liten dörr på en bakgård på Södermalm i Stockholm döljer sig ateljén. Här skapar Diana Orving sin nästa kollektion, men också de textila konstverk som hon kommer att ställa ut på Nordiska Galleriet och på Sven-Harrys konsthall till våren. Det senaste halvåret har hon dock mest suttit i en annan, större ateljé och arbetat med enorma konstdrape­rier som ska hänga på Tommy Myllymäkis och Svenska Brasserier­s ännu inte öppnade restaurang på Biskopsudd­en.

– Jag har haft så roligt med det projektet, säger hon. Att få jobba med någonting så fritt konstnärli­gt, i ett så pass stort format under så pass lång tid. Det har varit underbart.

Hon betraktar sitt arbete som konstnärli­gt skapande, även i fråga om sina kläder. Som modeskapar­e förhåller hon sig till textiliern­a som en konstnär till sitt arbetsmate­rial – hon draperar tygerna direkt på kroppen efter ett eget system som bygger på rörelse både i kroppen och i de svepande tygerna. Hon beskriver plaggen som ”omfamnande”, inte ”bestraffan­de”.

Hennes stil uppmärksam­mas alltmer i modevärlde­n och 2017 fick hon utmärkelse­n årets designer av tidningen Elle. Juryn talade om ”ett unikt, artistiskt uttryck och en enastående känsla för smarta snitt och sinnrika konstrukti­oner”.

Då hade Diana Orving redan designat och sålt sina plagg i nästan 20 år. Hon började som 15-åring att sy och i liten skala sälja på kommission i mindre modebutike­r. Att börja skapa var ingen avlägsen tanke. Hemmet var konstnärli­gt, pappa var arkitekt och symaskinen stod redan där eftersom mamma var textilkons­tnär.

När hon flyttade hemifrån blev klädskapan­det ett sätt att försörja sig. 22 år gammal gjorde hon sin första kollektion och tog steget till att börja producera på fabrik. Det blev aldrig av att söka någon designutbi­ldning, hon har lärt sig yrket genom de tusentals plagg hon har gjort.

Blir man lite friare i tanken och uttrycket av att hoppa över traditione­lla utbildning­ar?

– Nu i efterhand kan jag tycka att, gud vad synd att jag inte gav mig själv några år att utvecklas och lära mig en massa tekniker och inte oroa mig för pengar under tiden. Det är ju superlyxig­t att gå en utbildning. Men jag tror att det var ganska bra att det blev så här. Jag kände mig mycket mer mogen när jag var 17–18 år än jag gör nu.

Det är en tuff bransch och den svenska marknaden är liten. Att kändisar och kunglighet­er syns i hennes kläder har i sammanhang­et liten betydelse. Det krävs ett starkt engagemang, en nyfikenhet och ett inre driv för att lyckas, menar Diana. Om nu ”lyckas” är rätt ord.

– Jag vet inte om jag har den synen på mig själv och det jag gör, att jag har lyckats. Det är en pågående kamp hela tiden. Jag har inte knäckt koden för hur det ska gå ihop, haha.

Kunderna kallar hon ”kulturtant­er mellan 15 och 85”, de har känsla för kvalitet och förstår att ett välgjort plagg inte kan kosta bara några hundralapp­ar. Men i gengäld håller de länge.

– Jag har återkomman­de kunder som bär kappor som jag gjorde för tio år sedan. Mina plagg är ganska tidlösa, de blir inte daterade bara för att det har gått några år.

Hon har alltid tyckt om att väva in andra konstnärli­ga utryck som scenkonst, dans och performanc­e, för att bygga världar runt sitt modeskapan­de. Ett exempel är en uppmärksam­mad modevisnin­g för några år sedan på Moderna museet med dansare från operan och i koreografi av Alexander Ekman.

Blickar Diana Orving framåt ser hon gärna att den textila konsten fortsätter ta plats i hennes skapande.

– Jag blir alltmer intressera­d av att jobba i friare format än i kläder, med textila skulpturer och textil konst, att arbeta rumsligt – alltså förhålla mig till rummet i stället för till kroppen, säger hon.

– Jag känner att jag utvecklas snabbt och… ja, det är dit jag är på väg nu.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Diana Orving började sy kläder som 15-åring och är helt självlärd. 2017 utsågs hon till årets designer av tidningen Elle.
Bild: Claudio Bresciani Diana Orving började sy kläder som 15-åring och är helt självlärd. 2017 utsågs hon till årets designer av tidningen Elle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden