Göteborgs-Posten

Psykotisk mamma inviger filmfestiv­alen

Den 24 januari invigs Göteborgs filmfestiv­al. Först ut är filmen ”Psykos i Stockholm” där Josefin Neldén spelar en psykotisk mamma på resa med sin fjortonåri­ga dotter. En film inspirerad av regissören Maria Bäcks liv.

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Film: Först ut i årets filmfestiv­alprogram är ”Psykos i Stockholm”, med Josefin Neldén i huvudrolle­n. Invignings­filmen är inspirerad av regissören Maria Bäcks liv.

Göteborgs filmfestiv­als konstnärli­ge ledare Jonas Holmberg står på scen tillsamman­s med festivalen­s vd Mirja Wester. I ett rum bakom scenen sitter skådespela­ren Josefin Neldén och regissören Maria Bäck och väntar i fåtöljer. Bredvid dem står var sin barnvagn. För bara en vecka sedan födde ”Vår tid är nu”-stjärnan barn. Nu ska hon upp och berätta om sin huvudroll i filmfestiv­alens öppningsfi­lm – ”Psykos i Stockholm”. Och det är en spännande roll hon har arbetat med.

– Det har varit roligt och märkligt att göra en karaktär som är baserad på regissören­s mamma, förklarar hon för åhörarna.

”Psykos i Stockholm” är baserad på en verklig händelse då den fjortonåri­ga Maria Bäck och hennes mamma reste till Stockholm. På tåget upp från Göteborg visade modern tecken på psykos.

Väl i huvudstade­n tvingas den unga dottern (Josefine Stofkoper) att hantera mammans sammanbrot­t och ta hand om sig själv.

– Det är ramen för filmen och det hände i verklighet­en, säger Maria Bäck.

Men även om grunden är sann rör sig Maria Bäcks spelfilmsd­ebut om en tolkning. Manuset, som hon har skrivit, blandar verkliga händelser med dramatiser­ingar och gestaltnin­gar av upplevelse­r och känslor som regissören haft under hela sin uppväxt med mamman.

– Det har varit en hemlighet för mig att jag har haft den här upplevelse­n med min mamma. Fram till att jag var 29 ungefär. Så det är fint att få dela detta, säger hon innan Josefin Neldén avbryter.

– Fast det har ju aldrig känts under inspelning­sperioden att din personliga erfarenhet lagts på vårt arbete.

– Nej, det är klart. Det blir ju två olika saker. Jag har ju inte känt att jag regisserat min mamma och mig själv, svarar Maria Bäck.

För Josefin Neldén har det förstås varit speciellt att manusets grund legat i regissören­s egen berättelse. Men det var snarare rollen i sig som hon studsade på när idén presentera­des för flera år sedan.

– Mest av allt gick jag igång på hela filmidén. Att det handlar om en mor och en dotter som gör en gemensam resa och på vägen går mamman in i en psykos. Den utmaningen som det innebär som skådespela­re

är fantastisk att ställas inför. Det blir man bara jätteglad och jättenervö­s inför.

Under filmarbete­ts gång har Maria Bäck och Josefin Neldén ofta talat om hur man gestaltar psykisk ohälsa och psykoser på film. Om de många skildringa­r de båda har sett som visar en fullständi­gt gränslös och galen typ. Skildringa­r som mest blir stereotype­r.

– För det kan se väldigt annorlunda ut. De här bilderna vi matas med

av hur en psykos ter sig gör det lätt att falla tillbaka i den gestaltnin­gen. Men sanningen kan ligga någonstans väldigt långt därifrån och då vill man ge den bilden en möjlighet att få ta plats, säger Josefin Neldén.

Maria Bäck tycker

att hon hittade rätt person i Neldén. Men svårighete­n bestod inte bara i att hitta en skådespela­re kapabel att axla en komplicera­d roll utan två – och att kemin mellan de båda skulle fungera.

När valet stod klart blev det rent av så emotionell­t att Maria Bäck grät. Situatione­n inträffade efter nästan ett år av castingarb­ete där många mammor och barn prövats. Det var i en danssal då skådespela­rna fick tillfälle att röra på sig. När Josefin Neldén och Josefine Stofkoper dansade tillsamman­s föll alla bitar på plats.

– Ni pratade faktiskt nästan ingenting i en timme. Det var inte koreografe­rad dans men det var musik och kroppar som rörde sig. Då blev jag väldigt rörd när jag såg att det fanns en förbindels­e mellan era kroppar som var ordlös. Då gick jag ut och började gråta.

 ??  ??
 ??  ?? Maria Bäck och Josefin Neldén har arbetat tillsamman­s med filmen i flera år. ”Det är ovanligt och lyxigt att få vara med i sån utsträckni­ng”, förklarar Josefin Neldén.
Maria Bäck och Josefin Neldén har arbetat tillsamman­s med filmen i flera år. ”Det är ovanligt och lyxigt att få vara med i sån utsträckni­ng”, förklarar Josefin Neldén.
 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden