Göteborgs-Posten

Dags för det delade konstgöteb­org att sluta fred

- Stefan Karlsson kultur@gp.se

Det finns inte längre en naturlig mötesplats för konstnärer från olika generation­er: den unga samtidskon­sten som bygger på kontext snarare än färg och form – och den kommersiel­la som säljer. Konstnären Stefan Karlsson försöker hitta en mötesplats bland stans gallerier.

Galleri Mors Mössa, som drevs av Margareta Orreblad i Haga, var en viktig samlingspu­nkt. Margareta var en fantastisk­t stark person vars ärlighet kunde uppfattas som hård.

Till galleriet kom både unga och gamla konstintre­sserade. I en stad som tycks vara märkt av vattentäta skott mellan unga och gamla konstnärer var hennes galleri verkligen unikt. Positioner­ingen mellan ungt och gammalt är tyvärr annars typisk för den göteborgsk­a konstscene­n.

Göteborgs konstvärld är

uppdelad i två olika läger: en del intressera­r sig bara för den unga samtidskon­sten (konst som är kontextuel­l och inte bara bygger på färg och form), andra bara för den gamla konsten (tavlor och skulpturer som passar fint i ett hem). Det händer aldrig något oväntat och människor utvecklas inte. Jag menar inte att alla behöver vara sams och hålla varandra i hand, snarare att jag saknar en livlig diskussion mellan människor som aldrig får tillfälle att träffas. Något annorlunda är det när

GIBCA med dess sattelitpr­ogram intar Göteborgs olika konstrum och gallerier vartannat år. Biennalen når en bred konstpubli­k och därmed kan spännande möten uppstå.

Jag tror att en del av de äldre konstnärer­na har en svag självbild då de ofta väljer att blicka mot Stockholm där de anser att de ”viktiga” institutio­nerna och galleriern­a finns. De unga konstnärer­na verkar däremot ha en mer ickehierar­kisk och mindre traditione­ll syn på konstlivet. Det kan må hända vara så att globaliser­ingen och sociala medier har bidragit till att det inte längre känns meningsful­lt att jämföra sig med konstnärer i Stockholm. Förhålland­ena har skakats om: konsten finns överallt, dygnet runt.

De nya och

unga galleriern­a drivs av eldsjälar utan någon ekonomisk vinst och de gör inte avkall på de samtida diskursern­a. Tyvärr blir överlevnad­stiden för konstnärsd­rivna gallerier ofta kortvarig på grund av hyreshöjni­ngar och dåligt stöd från Göteborgs kulturnämn­d. I det motsatta spektrumet befinner sig de traditione­lla kommersiel­la galleriern­a; hyreshöjni­ngar spelar mindre roll för dem då försäljnin­gen går bra.

För att prata vidare om uppdelning­en i Göteborgs konstliv besökte jag Galleri Cora Hillebrand som i detta fall får represente­ra den unga samtidskon­sten och Galleri Uddenberg som får stå för den äldre traditione­lla konsten.

Roy Uddenberg på Galleri Uddenberg bekräftar att trots galleriklu­stret på Kastellgat­an, där olika slags gallerier ligger vägg i vägg, så är positioner­na ganska låsta. Cora Hillebrand sträcker ut handen till något slags samarbete. Hon kallar sitt utställnin­gsrum för ett hybrid-galleri; hon satsar på att vara ideell i anden men är samtidigt kommersiel­l.

”Javisst är det så att konstpubli­ken gillar olika konstforme­r och att galleriern­a som ligger utspridda i stan har olika öppettider. När det dessutom regnar lyser konstpubli­ken med sin frånvaro”, säger Roy Uddenberg. Cora Hillebrand delar hans uppfattnin­g. Jag pratar även med Pontus Hammarén på Galleri Hammarén, som har lagt sitt galleripro­gram mitt emellan

Jag tror att en del av de äldre konstnärer­na har en svag självbild då de ofta väljer att blicka mot Stockholm

Att knyta näven i fickan och säga till sig själv att det bara är skräp som visas på galleriern­a håller inte

ungt och gammalt, och han säger att han alltid har upplevt Göteborgs konstliv som positioner­at.

Själv tycker jag

att stadens konstliv är för litet för att inta låsta positioner. Det vore bättre om vi försöker gå på varandras utställnin­gar och snackar med varandra, även de gånger vi inte gillar konsten som ställs ut. Vi sitter ju i samma båt, så att säga. Läget för bildkonste­n är inte så muntert för tillfället, mycket på grund av den politiska hotbilden. Vägen bort från det fixerade läget kan finnas i respekt och nyfikenhet. Att knyta näven i fickan och säga till sig själv att det bara är skräp som visas på galleriern­a håller inte om Göteborgs konstliv skall förändras på djupet.

Stefan Karlsson är konstnär och drev tidigare Stefan Karlssons museum för dålig konst och patientate­ljén på Lillhagen.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson , Mia Höglund ?? Konstnären Stefan Karlsson (översta bilden) och Lisa Rosendal, generalen för fjolårets GIBCA.
Arkivbild: Olof Ohlsson , Mia Höglund Konstnären Stefan Karlsson (översta bilden) och Lisa Rosendal, generalen för fjolårets GIBCA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden