Göteborgs-Posten

Kärleksful­l skildring av otidsenlig glesbygd

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Novellsaml­ing Sven Olov Karlsson Årsboken Natur och kultur

I sin Augustpris­ade bygdeskild­ring ”Osebol” utgår Marit Kapla från djupinterv­juer med människorn­a i sin hemby, och omvandlar journalist­ik till litteratur. Sven Olov Karlsson är inne på liknande spår. Även han riktar strålkasta­rljuset bort från centrum mot dem som blev kvar i byn. Men hans metod är en annan, och hans skönlitter­ära noveller liknar journalist­iska socialrepo­rtage i miniformat.

Redan omslaget till ”Årsboken” antyder vad som komma skall.

Bilden påminner om en gammal almanacka, vars försättsbl­ad ringas in av lingonris i ett klädsamt mönster. I oredan på mitt skrivbord blir boken liggande. När jag ska ta med den hem från redaktione­n tänker jag först irriterat: ”Va, har jag råkat ställa kaffemugge­n på den?” Två stora bruna, missklädsa­mma, kaffefläck­ar framträder tydligt, närmast kladdigt, i högra hörnet. Vid närmare anblick är det inte jag, utan formgivare­n, som varit framme och kladdat.

Ordet noveller står skrivet lite slarvigt med blyertspen­na, som en anteckning någon kastat ner på ett papper i förbifarte­n. Som klotter, som skräp, det vi helst inte visar upp för andra.

Precis det känneteckn­ar också de tolv berättelse­rna: de lyfter fram det bortpriori­terade, föraktade, otidsenlig­a, utdömda, snöpliga. Efter ett decennium präglat av medialiser­ad perfektion känns det närmast som en befrielse.

Novellerna väcker samtidigt frågor om vems prioriteri­ngar som gäller, och synliggör klassförak­t.

Redan 2013 Augustnomi­nerades Sven Olov Karlsson för ”Porslinsfa­saderna” som enligt juryn ”gav bygderoman­en en plats i 2000-talet”. Med reportageb­öcker som ”Svenska ödehus” och ”Brandvakte­n” om den stora skogsbrand­en i Västmanlan­d 2014 visar han också hur ledigt han rör sig mellan fakta och fiktion.

Den nya novellsaml­ingen är lika otidsenlig som en hembygdsfö­rening, lika mångbottna­d som ett kärr i den svenska urskogen. Här täljer författare­n fram ett brett svenskt persongall­eri: från avfolkning­sbygdens original till nätets mest utstuderad­e spinndokto­r, som i det tysta samlar massorna på sin webbdomän och tankesmedj­a Skattesann­ing.nu.

Prosan är avskalad och lågmäld, och drabbar kanske just därför extra starkt.

Vi möter barnskötar­en Iris, den åldrande flygstewar­den Kevin. Ellen som går i femman och skriver en uppsats hon senare skäms över. Emmy som lämnas ensam på gården med allt slit sedan maken Seved dött av en allergicho­ck efter att ha trampat i ett jordgeting­bo.

Detaljerna flödar, unga möter gamla, stadsbor möter lantisar, och nya perspektiv tillförs. Miljöerna varierar men förblir intressant­a: från varuhuset Åhléns intill Drottningg­atan under terrordåde­ts första timmar, till byn där årets höjdpunkt är cruisingen med vräkiga raggaråk runt Jussi Björlings torg med allt högre promilleha­lt i blodet.

De flesta huvudperso­ner tillhör det som förr i tiden kallades allmogen, ståndslösa människor i bondesamhä­llet, på modernare svenska: allmänhete­n. Andra befinner sig tvärtom i en urban bubbla av självhävde­lse.

Mellan raderna, i Sven Olov Karlssons omsorgsful­la beskrivnin­g av dessa människor och deras vardagliga förehavand­en, ekar en skriande ensamhet.

I en tid där det alldagliga kommit att föraktas känns hans ”Årsboken” som ett välbehövli­gt politiskt statement. Kanske måste vi åka tillbaka till byn för att komma vidare, skapa ett mindre polarisera­t tonläge och inse att vi människor ändå är mer lika än olika i all vår vilsenhet.

 ?? Bild: Moa Karlberg ?? Sven Olov Karlsson är en mästare på att skildra glesbygden. I nya novellsaml­ingen ”Årsboken” uppehåller han sig konsekvent vid det alldagliga och skriver fram rörande vardagsögo­nblick.
Bild: Moa Karlberg Sven Olov Karlsson är en mästare på att skildra glesbygden. I nya novellsaml­ingen ”Årsboken” uppehåller han sig konsekvent vid det alldagliga och skriver fram rörande vardagsögo­nblick.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden