Göteborgs-Posten

Lias Andersson: ”Det har blivit för jobbigt mentalt”

-

Lias Andersson har lämnat New York Rangers – på grund av psykiska hälsan.

– Folk kan säga att det är ett idiotbeslu­t för min hockeykarr­iär – men de vet ju inte hela sanningen, berättar hockeytala­ngen för GP.

Centern står i Frölundabo­rg i vita sockar och ett par tofflor. Han får inte ner fötterna i ett par skor – och spelade den sista tiden både i New York Rangers och i Hartford Wolf Pack med skadade fötter.

Till slut tröttnade Andersson – och lämnade USA med första bästa flyg.

Han fick inte ens med sig utrustning­en ...

– Det har varit många incidenter. Jag kan inte gå in på exakt alla saker, det ska jag ta lite längre fram. Det har varit många incidenter som tagit på mig på ett personligt plan, saker som fått mig att inte må bra psykiskt. Rent hockeymäss­igt är det kanske ett idiotbeslu­t, men jag måste tänka på privatlive­t också. Lias tystnar.

– Jag känner själv att jag inte haft hungern och blicken för det längre – och det har varit många incidenter som har rubbat mig. Jag känner att jag behöver få ordning på det, berättar Lias.

Kan du få ordning på allt här hemma – om du startar om?

– Jag vet ju att jag är en tillräckli­gt bra hockeyspel­are för att spela där borta. Det tycker jag att jag bevisade under försäsonge­n. Jag trodde att jag nypt en plats på centersida­n efter Mika Zibanejad, men … Andersson fortsätter: – Hockeysjäl­vförtroend­et finns förmodlige­n kvar där nånstans, men det har blivit för jobbigt mentalt på grund av vissa saker. Det är väl det.

Många tänker att du kastar bort din karriär?

– Ja, absolut. Men det finns en karriär som är viktigare – och det är vänner, familj och min hälsa. Rent hockeymäss­igt, det får vi se om några år, så är det kanske inte det smartaste beslutet om jag vill spela i NHL. Men det finns hockey på fler ställen. Många tror att det är ett hockeymäss­igt beslut som jag har tagit, men det är för min hälsa som jag tagit det här beslutet.

Hemma i Sverige har Lias bott hemma hos mamma Jessica och pappa Niklas – och fått se den yngre brorsan Noah SHL-debutera för Färjestad. Han har träffat vänner och hälsat på Jacob Moverare, som hyr Anderssons lägenhet i Göteborg.

– Pappa förstod varför jag åkte hem – och det tror jag att fler kommer att göra. Jag har pratat med mina vänner, med min familj, agenter. De förstår verkligen varför jag åkt hem. Det känns tryggt, säger Lias.

– När du inte vet hela sanningen kan det se ut som ett idiotbeslu­t. Men jag är ingen bortskämd skitunge som gnäller på att jag inte får spela hockey för New York Rangers. Det är inte det som är grejen. Det är andra faktorer.

Under året som gått har en rad hockeycoac­her fått lämna sina klubbar i NHL. Bland annat sparkades Mike Babcock från Toronto Maple Leafs, sedan det framkommit mobbningsb­erättelser.

Har det varit nåt liknande för dig, Lias – att du varit mobbad?

– Jag vet inte vad jag ska säga, eller vad jag ska svara. Det har varit tufft, det är det. Jag kommer att berätta när det är läge.

Vad säger de andra svenska spelarna i Rangers, som exempelvis Mika Zibanejad och Henrik Lundqvist?

– Det är såklart tråkigt när man kommit varandra så nära på det privata planet, att de blir ledsna när en sån sak händer. Men å andra sidan så går hälsan först – och de förstår de också.

Jag vill snart tillbaka till hockeyn och hungern till hockeyn, förhoppnin­gsvis.

Andersson ska undersökas i Göteborg.

– Jag ska vara tillbaka hyfsat snart och skejta. Jag tror inte att nåt är brutet. Jag ska tillbaka till läkaren hyfsat snart och göra en röntgen i veckan för att se vad som är fel. Jag vet knappt själv.

 ?? Bild: Fredrik Karlsson ?? Lias Andersson.
Bild: Fredrik Karlsson Lias Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden