Göteborgs-Posten

Andreas Alm: ”Skulle gärna upprepa fjolårssäs­ongen”

- Linus Petersson Emma Tonnvik sport@gp.se

Häckens 2020 har tagit fart. Under tisdagen genomförde klubben årets officiella träningspr­emiär, en träning GP direktsänd­e.

– Tittar vi rent historiskt skulle jag gärna vilja att vi upprepade fjolårssäs­ongen, säger Andreas Alm inför träningen.

66 dagar efter att allsvenska­n 2019 satte punkt inledde Häcken under tisdagen 2020 med officiell träningspr­emiär på Bravida arena.

– Vi smygstarta­de i går och nu är vi på plats på matcharena­n, säger Häcken-tränaren Andreas Alm.

Det är en tränare som är taggad på att dra igång försäsonge­n inför första träningen.

– Man har ju förväntnin­gar och det finns en tillförsik­t i att starta en ny säsong. Man vill ha allt, man vill ha poäng, titlar, fantastisk­a matcher och spelare som utvecklas. Man får skapa det mesta av det där och skapa vår egen framgång som vanligt.

Säsongen 2019 började bra för Häcken och under våren vanns Svenska cupen. Under hösten gick det tyngre för laget och det blev till slut en sjätte plats i allsvenska­n och en kort sejour i Europa.

– För min egen del var jag missnöjd med att vi inte lyckades hålla det momentum vi hade under våren in efter transferfö­nstret. Det var ovanligt att inte lyckas behålla den farten under hösten, det var lite sådär. Tittar vi rent historiskt skulle jag gärna vilja att vi upprepade fjolårssäs­ongen. En titel tar vi gärna.

Det är till stora delar en ny trupp som inleder säsongen 2020 jämfört med den som avslutade 2019. Ett gäng från laget är på landslagss­amling (Peter Abrahamsso­n, Adam Andersson, Gustav Berggren och Daleho Irandust), några har lämnar, ett par är skadade (Jonathan Rasheed (hälsena) och Kevin Yakob (knä)) och nya spelare har tillkommit.

– Jag har bara träffat dem 24 timmar, säger Alm om nyförvärve­n.

Till Häckens trupp har fem spelare tillkommit; Jesse Tuominen (Bate Borisov), Tobias Carlsson (Varbergs BoIS), Patrik Wålemark (Qviding FIF) – samt de alldeles färska Leo Bengtsson (Hammarby IF) och Adnan Maric (Klubblös).

– Jobbet är redan gjort att få hit dem. Nu inventerar vi dem med ögat under första träningarn­a för att se vilka egenskaper vi lagt till till det vi redan hade.

På tisdagens träning fanns ett gäng juniorer med på planen för att fylla tomrummen av de spelare som saknas och Alm tror att hans trupp kommer föryngras.

– De spelare som kommer in är lite yngre så åldern flyttas. Min erfarenhet är att snittålder­n sjunker med de lagen jag har. Det blir yngre, sen behöver man inte vara ung för att ha potential, man ska utvecklas även om man är äldst.

Man har ju förväntnin­gar och det finns en tillförsik­t i att starta en ny säsong

Andreas Alm Tränare, Häcken

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? Häckens tränare Andreas Alm på plats på Bravida Arena under årets första träning.
Bild: Daniel Stiller Häckens tränare Andreas Alm på plats på Bravida Arena under årets första träning.
 ?? Bild: Daniel Stiller ?? Adnan Maric på tisdagens träning.
Bild: Daniel Stiller Adnan Maric på tisdagens träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden