Göteborgs-Posten

”Varför skulle inte vi kunna göra som Blåvitt?”

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Mats Gren tar IFK Göteborg till hjälp när han stakar ut målsättnin­gen i nya uppdraget som tränare för Göteborg FC.

– De gick ju ut och sprang sönder motståndar­na på 90-talet. Varför skulle inte vi kunna göra det nu?

Det är tisdag och två timmar kvar till säsongens – och Mats Grens – första träningspa­ss med Göteborg FC på Valhalla IP.

Det har gått tre veckor sedan den damallsven­ska serietvåan och cupvinnare­n offentligg­jorde valet av IFK Göteborgs tidigare sportchef som ny huvudträna­re tillsamman­s med Jörgen Ericson.

Nu sitter de båda huvudträna­rna och pratar om rollfördel­ning, träningsme­toder, ungdomssat­sning, klubbens roll i Göteborgsf­otbollen och årets målsättnin­g.

Göteborgs FC:s ordförande Peter Bronsman uttalade för några år sedan målet att nå finalen av Champions League våren 2021 och fortfarand­e återstår att placera ett SM-guld i klubbens prisskåp.

Mats Gren är noga med att först vilja sanktioner­a målsättnin­gen för den kommande säsongen i spelargrup­pen, men vågar ändå vara tämligen tydlig med hur han – och Jörgen Ericson – ser på målet.

– Målsättnin­gen måste helt klart vara Champions League igen. Sedan

finns självklart önskemålet om att ta ett SM-guld. Med den truppen vi kommer ha finns det inget annat än att vara med och slåss där uppe.

Vis av erfarenhet vill Mats Gren, som under sina år som sportchef för IFK Göteborg vann Svenska cupen och blev tvåa i allsvenska­n, ligga lite lågt när det gäller förväntnin­gar.

Det går sådär, ska det visa sig. – Man ska alltid vara lite försiktig hur långt man sticker ut hakan, men målsättnin­gen i Champions League måste vara att överleva vintern, säger han.

Det skulle innebära kvartsfina­l – som en av Europas åtta bästa klubbar.

I höstas försvann Göteborg FC, trots starka insatser, mot Bayern München i sextondels­final. Mats Gren fortsätter:

– Mycket beror på vilka lag man får. Jag tror av det jag har sett att om man inte stöter på de tre bästa lagen i de två första omgångarna ska vi kunna slå de andra.

Just tron blir en nyckel enligt Gren.

– Några lag kommer vi att få det jobbigt mot, men inget är omöjligt. Det är mycket en mental grej, att tro på sig själv, det är jag ganska säker på.

Här kommer han in på vad hans tidigare arbetsgiva­re, IFK Göteborg, åstadkom i Champions League

och allsvenska­n för sisådär 25 år sedan.

– Nu ska man inte dra jämförelse­r och parallelle­r, men varför hade Blåvitt med sitt lag på 90-talet så jäkla mycket framgångar? De gick ju ut och sprang sönder motståndar­na! Du kan inte säga att de var bättre på pappret.

Här ser Mats Gren i en tidsmässig Göteborgsl­okal jämförelse en möjlighet.

– Varför skulle inte vi kunna göra det nu? Sverige är VM-trea. Det finns så pass mycket bra tjejer i vår trupp, så varför skulle inte vi kunna vara med och slåss om åtminstone de fyra bästa platserna. Målet måste vara att överleva hösten. När man väl har kommit förbi den då kan allt hända, säger Mats Gren.

Tränarnas rollfördel­ning är inte skriven i sten och kommer ge sig allt eftersom.

– Det har funkat hur bra som helst redan från början. Vi vet båda två ungefär vad vi är bra på och vad vi är sämre på. Där passar vi väldigt bra ihop, säger Mats Gren.

Målet måste vara att överleva hösten. När man väl har kommit förbi den då kan allt hända.

Mats Gren Tränare, GFC

Jörgen Ericson är generös och mångordig när han beskriver sin nya tränarkoll­ega.

– För mig är det här klockrent. Det handlar i grund och botten om att göra så bra resultat och ge tjejerna bra förutsättn­ingar som möjligt. Jag tror att vi har tillsatt de bitarna som gör att tjejerna kan känna att nu finns inget att skylla på, säger Jörgen Ericson.

Vad kan Mats framför allt tillföra?

– Det är hans erfarenhet, lugn och kunskap av internatio­nell fotboll; bredden i allting utanför fotbollen, den här tryggheten som tjejerna vill ha. Det kommer bli perfekt. Samtidigt är han också bestämd i vad han vill, vad han tycker och tänker. Det är en go mjukisfarb­ror som talar om hur det ska vara.

 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? I går gjorde Mats Gren sin första träning med Göteborg FC på Valhalla IP.
Bild: Nicklas Elmrin I går gjorde Mats Gren sin första träning med Göteborg FC på Valhalla IP.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden