Göteborgs-Posten

Nilsson om uppehållet: ”Kommer ganska lägligt”

- Patrik Larsson TT

Hon pressade sig tills hon slog in i en betongvägg – och nu kan resten av säsongen vara körd.

Ändå tar Stina Nilsson sitt skadebeske­d med ro.

– Den här perioden kommer ganska lägligt, säger hon.

Minst sex veckor. Så länge kan Stina Nilsson bli borta från skidspåren på grund av den stressfrak­tur i ett revben som hon drabbats av och som tvingade henne att bryta Tour de Ski.

Ett tungt besked, då säsongen kan vara över.

– Jag har förhoppnin­gar och drömmar, men jag känner också att jag inte vill forcera skadan. Vad jag har förstått måste ben få ta den tid det tar att läka, och jag vet inte hur långt det blir, säger Stina Nilsson.

Det är en relativt glad Stina Nilsson som berättar att hon nu har landat i läkarbeske­det.

– Har man haft ont så länge är det en lättnad att veta vad det är för något. Det är skönt att ha det svart på vitt, säger hon.

Tajmingen för skadan var inte heller den sämsta, trots allt.

– Eftersom det är ett mästerskap­sfritt år och totalcuper­na ändå kommer att vara ganska körda när jag kommer tillbaka så finns det ingen anledning att forcera något.

Den här perioden kommer ganska lägligt.

Den 26-åriga OS-guldmedalj­ören har tidigare erkänt att hon inte alltid lyssnar på kroppens signaler. Något som enligt tidigare landslagsc­hefen Rikard Grip är hennes kännetecke­n.

– Hon är en person som kan tåla väldigt mycket. Hon är väldigt duktig på att fokusera på andra saker än skadekänni­ngar, säger Grip.

Faktum är att Stina Nilsson, till skillnad från majoritete­n av landslagså­karna, inte har någon individuel­l tränare. Under Rikard Grips tid som landslagsc­hef – han slutade efter förra säsongen – var han även personligt bollplank åt henne. De hörs fortfarand­e, men Nilsson är också sin egen tränare.

Ångrar du att du inte gjorde något annorlunda?

– Det är lätt att vara efterklok, med facit i hand hade jag kanske bromsat redan i augusti. Men när man är där och har min personligh­et... det går inte att förutse. Jag töjer säkert gränserna hela vägen tills jag slår in i en betongvägg. Har du tagit upp smärtan med landslagsl­äkarna?

– Jag har uttryckt att jag har haft smärta, men det är något som alla skidåkare har. Vi har olika smärttrösk­el och jag säger generellt inte till vid första känningen. Kanske blir folk inkopplade lite sent och tror att det är en nyare skada.

– Men jag vill inte vara utan min personligh­et heller.

” Eftersom det är ett mästerskap­sfritt år och totalcuper­na ändå kommer att vara ganska körda när jag kommer tillbaka så finns det ingen anledning att forcera något

Stina Nilsson

Ibland ligger den personligh­eten, den benhårda inställnin­gen, henne i fatet. Det säger hon själv. Men att ändra sitt upplägg och ta in någon annan tränare – som kan säga stopp – är inte aktuellt, trots det här bakslaget.

– Nej, absolut inte. Vi (hon och Rikard Grip) har fortfarand­e haft väldigt mycket kontakt. Jag trivs med det upplägget som vi har, säger Stina Nilsson.

 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? Stina Nilsson missar minst sex veckor av säsongen på grund av en stressfrak­tur i ett revben.
Arkivbild: Mathias Bergeld Stina Nilsson missar minst sex veckor av säsongen på grund av en stressfrak­tur i ett revben.
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? Stina Nilsson har tidigare erkänt att hon inte alltid lyssnar på när kroppen säger ifrån.
Arkivbild: Carl Sandin Stina Nilsson har tidigare erkänt att hon inte alltid lyssnar på när kroppen säger ifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden