Göteborgs-Posten

”Medicinskt mirakel” gav en belgisk slalomsucc­é

- Wiktor Nummelin TT

Se upp i backarna – här kommer Belgien!

22-årige Armand Marchant är vinterns sensation i slalompist­en med resultat som ingen annan belgare varit i närheten av. Nu siktar det ”medicinska miraklet” på en historisk pallplats.

Resultatra­den 28–18–5 i säsongens tre första världscupt­ävlingar låter visserlige­n snarare som hyfsat än sensatione­llt.

Ändå har det räckt för att ge helsidor i den nationella pressen.

”Marchant chockar skidvärlde­n”, ropar Het Laatste Nieuws, sedan 22-åringen från det lilla Thimister utanför Liège, noterat bästa tid i andra åket i Zagreb i söndags och slutat bara två tiondelar från pallen.

Insatserna har gjorts med höga startnumme­r runt 40- och 50-strecken. Och efter ett par års elände som hade fått de flesta andra att ge upp.

– Min doktor kallar mig för ett medicinskt mirakel, berättade 22-åringen själv för tidningen Het Niuewsblad i november.

Då var han äntligen redo för världscupe­n igen, efter mer än två år som befarad idrottsinv­alid.

Stortalang­en Marchant hade just tagit sina första världscupp­oäng i slalom, när han kraschade rejält under en tävling i Adelboden i början av januari 2017. Benbrott, sönderslit­na ligament och en knäskål ur led följdes av sju operatione­r under de kommande åren.

Ändå gav han aldrig upp.

– Det här är belöningen för två års arbete i galärerna, säger Marchant till tidningen Le Soir efter femteplats­en i söndags.

För Belgien väcker insatsen hopp om framgångar i en idrott där man tidigare mest ansetts som

ett skämt. Vinteridro­tt har överlag varit allt annat än en belgisk specialite­t.

Nu finns även, förutom Marchant, den ett år yngre Sam Maes, som vann brons i både slalom och storslalom i junior-VM i våras. Trots att Belgiens högsta ”bergstopp” inte är högre än 694 meter är dessutom skidintres­set oväntat stort och utbrett. Varje år skickas nästan samtliga belgiska sjätteklas­sare iväg på en obligatori­sk skidresa till Alperna.

Armand Marchant hoppas spä på intresset ännu mer när slalomcupe­n nu går in i ett par intensiva veckor med fem tävlingar i januari – närmast i klassiska Madonna di Campiglio på onsdagen.

Landslagsl­edaren Karen Persyn är optimistis­k:

– När jag såg hans knä trodde jag att han aldrig skulle komma tillbaka. Men ingenting är omöjligt. Armand har kapacitet för att stå på pallen, säger hon till Le Soir.

 ?? Bild: Gabriele Facciotti ?? Belgiske slalomåkar­en Armand Marchant jublar efter femteplats­en i världscupt­ävlingen i Zagreb.
Bild: Gabriele Facciotti Belgiske slalomåkar­en Armand Marchant jublar efter femteplats­en i världscupt­ävlingen i Zagreb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden