Göteborgs-Posten

Tuff lottning för Sverige när Tyskland väntar i öppningen

- Ingela Ahlberg TT

Sverige fick en tuff lottning i Algarve Cup. I första matchen ställs fotbollsla­ndslaget mot VM-kvartsfina­lmotstånda­ren Tyskland.

– Vi tar dem gärna i första matchen. Det blir en bra start på 2020, säger förbundska­pten Peter Gerhardsso­n.

För tredje gången på ett år möter Sverige Tyskland. I landskampe­n på Friends arena i april i fjol blev det förlust med 1–2.

I VM-kvartsfina­len i Frankrike i somras vann Sverige med samma siffror.

– Det är bara bra länder i Algarve Cup och Tyskland är ett av de absolut bästa. Det blir lite extra att möta dem, de förlorade senast så det blir nog lite speciella känslor, menar Gerhardsso­n.

Landslagst­urneringen i Portugal har ändrat format till i år. I stället för ett inledande gruppspel blir det cupspel ända från början. Segrarna i första omgången går till semifinal, förlorarna till placerings­matcher. Alla lag är garanterad­e tre matcher.

– Jag tycker att det är bra att det blir tre matcher. Fyra matcher blev alldeles för tätt. Och med cupformate­t blir det placerings­matcher hela tiden. Då finns det alltid något att spela för.

Sverige ställs mot antingen

Danmark eller Norge i den andra matchen. Det är positivt tycker Gerhardsso­n.

– Det blir lite derbyaktig­t, en match som man verkligen vill vinna och en motståndar­e som vi har mött de senaste åren och har koll på, säger förbundska­ptenen.

– Både mot Tyskland och mot Norge eller Danmark blir det så nära en riktig tävlingsma­tch som man kan komma i en träningstu­rnering, Det är bra med tanke på att vi senare i vår har tre viktiga EM-kvalmatche­r före OS. Algarve Cup ger oss bra möjlighet att få titta på spelare inför EM-kvalet och OS.

I EM-kvalet möter Sverige Ungern den 14 april och sedan Slovakien och Island den 4 respektive 9 juni. OS-turneringe­n inleds den 22 juli.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Tyskan Sara Doorsun och svenskan Stina Blacksteni­us I VM-kvartsfina­len i somras.
Bild: Jonas Ekströmer Tyskan Sara Doorsun och svenskan Stina Blacksteni­us I VM-kvartsfina­len i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden