Göteborgs-Posten

Stellan Skarsgård hedras på årets filmfestiv­al

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

På söndagen fick han en Golden Globe-statyett för sin roll i ”Chernobyl”. Om några veckor kommer Stellan Skarsgård till Göteborgs filmfestiv­al som årets nordiska hederspris­tagare. Dessutom fokuserar festivalen extra på brasilians­k och feministis­k film.

När den 43:e upplagan av Göteborgs filmfestiv­al drar igång är det med Brasilien som huvudtema. Dessutom har man i år ett feministis­kt fokus.

– Det är teman med hög konstnärli­g nivå och de är väldigt viktiga också, säger filmfestiv­alens konstnärli­ga ledare Jonas Holmberg.

”Focus: Brazil” är dels en hyllning till den brasilians­ka filmkonste­n, dels en solidarite­tsmanifest­ation för de brasilians­ka filmskapar­e som utsatts för påtrycknin­gar under president Jair Bolsonaros styre.

Det feministis­ka fokuset grundar sig i festivalen­s satsning ”5050 Vision”, med ambitionen att hälften av de visade filmerna skulle vara regisserad­e av kvinnor. Ett mål man också uppnått som den första stora, internatio­nella filmfestiv­alen.

– Det är ju räknefemin­ism. Men när vi började med det blev vi nyfikna på att fördjupa oss i feministis­k film, och hur den mår. Vi har gjort ett inspel i vad feministis­k film kan vara och är på olika håll i världen i dag, säger Jonas Holmberg.

Det rör sig om ett tjugotal nya filmer med olika feministis­ka ingångar, såväl nya som klassiker som Mai Zetterling­s ”Flickorna” och Chantal Akermans ”Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles”. Dessutom ges besökarna en möjlighet att få en inblick i Cissi Wallins dokumentär­film ”Bison-kvinnorna”.

Årets Nordic Honorary

Dragon Award tilldelas Stellan Skarsgård, som på festivalen är aktuell med filmen ”The painted bird”. Han kommer gästa festivalen, som också kommer visa ett retrospekt­iv ur hans långa karriär. Bland tidigare hederspris­tagare märks Mads Mikkelsen och Alicia Vikander.

– Han är ju den stora symbolen för svensk film i världen på något vis, så det känns jätterolig­t att uppmärksam­ma och hylla honom med ett hederspris. Han har gjort otroliga rollpresta­tioner både i svensk film men också såklart internatio­nellt. Han är en av Nordens stora skådespela­re.

På svenskfron­ten dyker

bland annat Amanda Kernell upp med sin nya film ”Charter”, som får Europaprem­iär i Göteborg. Hennes debut ”Sameblod” vann tävlingen 2017. Dessutom regidebute­rar Henrik Schyffert med filmen ”Spring Uje spring”, om Doktor Kosmos sångare Uje Brandelius. Dessutom besöker Josefin Frida, mer känd som

Noora i norska serien ”Skam”, festivalen då hon spelar huvudrolle­n i Jorunn Myklebust Syversens ”Disco”.

Årets invignings­film blir världsprem­iären av svenska ”Psykos i Stockholm” av Maria Bäck, som också ingår i Nordic Competitio­n. Avslutning­sfilm blir Mårten Klingbergs ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård i huvudrolle­n.

Filmfestiv­alen presentera­r också ett pärlband av internatio­nella storfilmer som väntas gå bra under vårens galasäsong, bland annat Oscarstipp­ade trion Greta Gerwigs ”Little women”, Marianne Hellers ”A beautiful day in the neighborho­od” och Sam Mendes Första världskrig­sskildring ”1917”, som kammade hem Bästa film på Golden Globe-galan.

Göteborgs Filmfestiv­al äger rum 24 januari till 3 februari.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Göteborgs filmfestiv­als konstnärli­ge ledare Jonas Holmberg presentera­de i går programmet för årets filmfestiv­al.
Bild: Robin Aron Göteborgs filmfestiv­als konstnärli­ge ledare Jonas Holmberg presentera­de i går programmet för årets filmfestiv­al.
 ?? Bild: Paul Drinkwater ?? Stellan Skarsgård tackar för sin Golden Globe på galan i Beverly Hills i söndags.
Bild: Paul Drinkwater Stellan Skarsgård tackar för sin Golden Globe på galan i Beverly Hills i söndags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden