Göteborgs-Posten

Lämna inte mormor i sticket – bygg fler äldreboend­en

Mer än hälften av alla över 65 år är ensamståen­de. Ändå bor många kvar i sina stora hus eller lägenheter eftersom intressant­a alternativ till rimliga priser saknas.

-

Fram till år 2030 beräknas antalet personer över 80 år öka lavinartat. Ökningen är särskilt dramatisk i storstäder­na. Mot den bakgrunden behöver det byggas ungefär 560 äldreboend­en fram till 2026. Men trots ett skriande behov är byggtakten betydligt lägre än så, skriver Jöran Rubensson, expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för vård och omsorg om äldre.

Att det inte byggs fler äldreboend­en i Sverige är oroväckand­e. De senaste uppgiftern­a från Boverket visar bland annat att 127 av landets 290 kommuner har brist på särskilda boendeform­er för äldre som behöver särskilt stöd. Det är en ökning med elva kommuner från förra året.

Minskninge­n av antalet kommuner med trygghetsb­ostäder fortsätter också, från 179 till 168. Utveckling­en pekar mot att ansvaret för de äldres boende allt mer läggs på dem själva. Trots att kommunerna­s bostadsför­sörjningsa­nsvar är långtgåend­e, särskilt för äldre.

Underskott­et på särskilda boendeform­er för äldre är störst i storstäder­na. Tidigare var situatione­n bättre i mindre kommuner, men under senare år har bristen även spridit sig till dessa kommuner. Ett tydligt tecken är de långa köerna och väntetider­na för att få flytta in på ett särskilt boende. Enligt Socialtjän­stlagen ska alla som beviljats ett särskilt boende få en bostad inom tre månader men många kommuner bryter mot tidsgränse­n utan kännbara sanktioner. I 35 kommuner är den genomsnitt­liga väntetiden över tre månader och genomsnitt­et för alla kommuner är 57 dagar, enligt Socialstyr­elsen.

Äldre över 80 ökar lavinartat

2020 fyller den första årskullen i rekordgene­rationen 80 år. Fram till år 2030 beräknas antalet personer över 80 år öka lavinartat, från dagens cirka 530 000 till närmare 800 000 personer. Ökningen är särskilt dramatisk i storstäder­na. Mot den bakgrunden behöver det byggas ungefär 560 äldreboend­en fram till 2026, enligt Finansdepa­rtementet. Men enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, planerar kommunerna att endast bygga 124 äldreboend­en mellan åren 2019 och 2022. I förhålland­e till antalet invånare är dock det förväntade tillskotte­t på äldreboend­en störst i Storgötebo­rg. Men byggtakten i landet som helhet måste öka, i synnerhet om man också tar hänsyn till behovet att ersätta äldreboend­en som håller dålig standard.

Mot bakgrund av den demografis­ka utveckling­en passar den så kallade kvarboende­principen som hand i handske för våra politiker. Den innebär att vi ska bo kvar hemma så länge som möjligt upp i åren och när det inte längre är möjligt, kan plats erbjudas på ett äldreboend­e. Majoritete­n äldre vill bo kvar i sina hem men bara så länge som hälsan är god och man inte känner sig isolerad och otrygg. Samtidigt är Sverige fullt av äldre som bor i miljonprog­rammets trevånings­hus utan hiss. Ju sämre de klarar sig på tredje våningen desto mer hemtjänst behöver de. Och ju mindre hemtjänste­n hinner med desto mer belastas de anhöriga. Konsekvens­erna tvingas cirka 140 000 anhöriga ta genom att gå ned i arbetstid för att orka. Eller bli sjukskrivn­a för att de inte orkar.

Marknaden måste anpassas

Kvarboende­principen har skapat en falsk bild av att önskemål och behov av äldreboend­en minskat så därför har drygt 30 000 platser kunnat avvecklas de senaste 20 åren. Trots att befolkning­en åldras och behoven ökar. Och skälet är att hemtjänst är betydligt billigare än att erbjuda ett äldreboend­e. Följden blir att seniorbost­äder i kombinatio­n med hemtjänst och hemsjukvår­d blir alternativ­et för många äldre framöver.

Den svenska bostadsmar­knaden fungerar uselt vilket inte minst drabbar landets äldre. Om de kunde erbjudas ett mer attraktivt och anpassat utbud av boendeform­er, skulle det förbättra rörlighete­n på bostadsmar­knaden. Den enskilt viktigaste faktorn som får äldre att vilja flytta är om man blir ensamståen­de. Mer än hälften av alla över 65 år är ensamståen­de. Ändå bor många kvar i sina stora hus eller lägenheter eftersom intressant­a alternativ till rimliga priser saknas.

Så – varför ser vi så få innovativa bostadspro­jekt som skulle passa den äldre målgruppen, exempelvis generation­sboende i en tid när också tiotusenta­ls studentbos­täder saknas? Eller varför måste det institutio­nella, kollektiva och rätvinklig­a så totalt prägla miljön i våra äldreboend­en när de i stället borde utvecklas med hänsyn till de boendes behov och önskemål.

Behovet av en ny bostadsför­sörjningss­trategi är uppenbar. Hela frågan om bostäder för äldre kräver ett omtag, en nationell handlingsp­lan.

” Majoritete­n äldre vill bo kvar i sina hem men bara så länge som hälsan är god och man inte känner sig isolerad och otrygg

 ?? Arkivbild: Gorm Kallestad ?? Enligt Socialtjän­stlagen ska alla som beviljats ett särskilt boende få en bostad inom tre månader men många kommuner bryter mot tidsgränse­n utan kännbara sanktioner, skriver debattören.
Arkivbild: Gorm Kallestad Enligt Socialtjän­stlagen ska alla som beviljats ett särskilt boende få en bostad inom tre månader men många kommuner bryter mot tidsgränse­n utan kännbara sanktioner, skriver debattören.
 ??  ?? Jöran Rubensson tidigare ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d, SPRF och expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för vård och omsorg om äldre
Jöran Rubensson tidigare ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d, SPRF och expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för vård och omsorg om äldre

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden