Göteborgs-Posten

Så ska vi minska klädindust­rins miljöpåver­kan

- Anders Hülse vd på Fristads

Klädindust­rins avtryck på miljö och klimat måste minska, ändå är det skrämmande få tillverkar­e som mäter plaggens påverkan. En obligatori­sk standard skulle öka transparen­sen mot kunderna och ge modeföreta­gen större möjlighete­r att göra verkliga förbättrin­gar, skriver Anders Hülse, vd för Fristads.

Modeindust­rin står för runt tio procent av de klimatpåve­rkande utsläppen globalt. Arbetsvill­koren för många textilarbe­tare är ofta oacceptabl­a. Dessutom kräver klädtillve­rkning stora mängder vatten, en naturresur­s vi tar för given men som kan bli en bristvara i takt med klimatförä­ndringarna.

Genom att kartlägga, mäta och designa en kollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt. Till exempel skulle hantverkar­na i Västra Götalands enmansföre­tag bara genom att välja miljövarud­eklarerade byxor kunna minska vattenåtgå­ngen med 575 miljoner liter vatten per år. Det motsvarar vattenförb­rukningen från alla hushåll i Göteborg under en vecka.

Att tillverka ett klädesplag­g är komplicera­t, med många olika råvaror, delar och arbetsmome­nt. Ofta är leverantör­er och underlever­antörer i flera olika länder inblandade. Komplexite­ten är en anledning till att modeföreta­g ofta vet väldigt lite om sin värdekedja. Endast fem procent av världens största klädtillve­rkare kan redovisa varifrån deras råvaror kommer, visar rapporten Fashion Transparen­cy Index.

Men utan kunskap blir det omöjligt att göra faktiska förändring­ar som minskar tillverkni­ngens påverkan. En tillverkar­e som menar allvar med sitt hållbarhet­sarbete behöver analysera sina plagg u rett livs cykelpersp­ektiv.

Använd samma standard

Ett standardis­erat mätsätt finns, ISO 14025 typ III. För att kunna använda det för kläder har vi på Fristads tillsamman­s med forsknings­institutet Ris e tagit f ramen miljövarud­eklaration, ens å kallad Environmen­tal Product Declaratio­n eller EPD. Metod enär tredjepart­sgranskad, utgår från ett livs cykelpersp­ektiv och kan användas för såväl arbetskläd­er som modeplagg.

Miljövarud­eklaration e näröppen förhela bransch e nattanvänd­a, men omställnin­gen till en mer hållbar klädproduk­tion är alldeles för viktig för att överlåta åt enskilda företagsin­itiativ. Därför vill vi se att hela branschen redovisar klimat- och miljöpåver­kan från kläder utifrån en och samma standard.

På EU-nivåharar betet med obligatori­ska miljödekla­rationer redan startats genom Product En vi ron mental Footprint (PEF). Den svenska regeringen k angå före här och göra det obligatori­skt att deklarera vilken påverkan kläder som säljs i Sverige har. Först då kan konsumente­r, inköpare och ansvariga för offentliga upphandlin­gar ta beslut som gör skillnad för miljön.

” Genom att kartlägga, mäta och designa en kollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden