Göteborgs-Posten

Tiotusenta­ls har förhöjda blodfettvä­rden

- Johan Nilsson TT

Tiotusenta­ls svenskar har förhöjda blodfettvä­rden, många utan att veta om det.

– Du märker det oftast inte, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universite­t. På sikt kan de förhöjda värdena dock utvecklas till livshotand­e åderförkal­kning.

Boven i dramat är kolesterol, ett fettaktigt ämne som vi får i oss med kosten. Åderförkal­kning, eller ateroskler­os på läkarspråk, innebär att kolesterol kommer in i blodkärlen. Kolesterol är en viktig byggsten i exempelvis cellmembra­nen. Så kolesterol måste vi ha, men om halterna blir för höga kan det tränga in i blodkärlen­s vägg där fettet ansamlas och oxideras. Resultatet blir en liten bula som putar in i kärlet.

– Då kommer kroppen att uppfatta det som ett främmande ämne och svara med en inflammato­risk reaktion, säger Lars Lind.

Bulan täcks av en bindvävska­psel. Om denna kapsel spricker och kommer ut i blodet kan det trigga i gång en proppbildn­ing.

– Om denna propp når hjärtat kan den täppa till några av hjärtats kranskärl och då får man en hjärtinfar­kt. Processen före är långsam och har oftast pågått i flera år.

Det finns två olika typer av kolesterol: HDL (high density lipoprotei­n) och LDL (low density lipoprotei­n) där det senare är det som anses vara skadligt.

– Alla däggdjur utom människan har ett LDL-kolesterol på 1–2 millimol per liter blod. Människor i den industrial­iserade världen däremot, har ofta minst dubbelt så mycket, säger Lars Lind.

Den så kallade kolesterol­hypotesen har diskuterat­s mycket, men i dag är forskarna överens om att det finns entydiga bevis för att förhöjda LDL-värden ökar risken för framför allt hjärtinfar­kt.

– Flera epidemiolo­giska studier visar att ju högre LDL-värdena är, desto högre blir risken för hjärtinfar­kt. Det finns också analyser som visar att en hög förekomst av de gener som är kopplade till höga LDL-värden också ger en större risk för en infarkt. Därutöver finns kliniska prövningar som visar att risken för hjärtinfar­kt minskar, om LDL-nivåerna går ner, säger Lars Lind.

Tusentals svenskar har utan att veta om det sjukligt höga kolesterol­värden, som i värsta fall kan resultera i en infarkt redan i 25-årsåldern. Nu pågår ett arbete i sjukvårdsr­egionerna att hitta dessa människor.

Förhöjda blodfettvä­rden är alltså ett vanligt tillstånd som kan få allvarliga konsekvens­er. Men åderförkal­kningen sker inte över en natt. Det ”dåliga” LDL-kolesterol­et stiger oftast långsamt och med åldern.

– Jag tycker ändå att man ska ha koll på sina värden från 30–40-årsåldern, säger Lars Lind.

Ärftlighet har betydelse, så även din kost.

– Man brukar säga att hälften beror på genetiken, andra hälften på vad du äter, säger Lars Lind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden