Göteborgs-Posten

Här smygkörs den nya spårvagnen

-

Den första av 40 nya spårvagnar har släppts fri på Göteborgs spårvägar. Än får inga resenärer kliva ombord, men M33-modellen smygrullar nu genom staden för att testköras.

I början av december anlände den första, nya spårvagnen till Göteborg. Det är den första av 40 nya vagnar från Bombardier och tyska Kiepe Electric och ska bland annat ha fler öppna ytor än tidigare, lågt golv och rörliga boogier. De sistnämnda ska göra att hjulen kan följa med spåret i kurvorna och orsaka mindre gnissel.

Provvagnen, av modellen M33, är byggd på Bombardier­s fabrik i Wien och har redan provkörts i Tyskland, men under Luciadagen testkördes den nya vagnen för första gången i stan. Då gick dock premiärtur­en längs spåren inne på Göteborgs spårvägars område vid Rantorget i Gårda.

Men nu har M33 släppts lös. Uppmärksam­ma göteborgar­e kan nu notera att en något smalare vagn ibland rullar genom stan – och i stället för den sedvanliga siffran och slutstatio­nen hälsar displayen: ”Vi presentera­r M33!”

– Jag kan bekräfta att det pågår tester på avlysta spår, där det inte går någon annan trafik, säger Robert Lindberg, kommunikat­ör på Göteborgs spårvägar.

Resenärer som är sugna på en provtur får dock vänta. Ombord tillåts bara teknisk personal som genomför olika typer av tester på den nya vagnen. Flera testkörnin­gar ska pågå under vintern och våren och sammanlagt ska vagnen lägga uppemot 20 000 kilometer bakom sig för att se till att den motsvarar leverantör­en Bombardier­s löften.

Än så länge är den nya vagnen ensam i sitt slag. Men till våren ska den få en kompis: då väntas ytterligar­e en testvagn anlända till Göteborg. När de båda nykomlinga­rna har godkänts efter provkörnin­g kan serielever­ansen av ytterligar­e 38 vagnar starta.

Att det nya ska in innebär samtidigt att det gamla ska ut. Tanken är att de splitter nya M33:orna ska ersätta den äldsta generation­en av vagnar som levererade­s 1965-67.

 ?? Bild: Olle Råde ?? Under söndagen rullade den nya vagnen vid bland annat Marklandsg­atan.
Bild: Olle Råde Under söndagen rullade den nya vagnen vid bland annat Marklandsg­atan.
 ?? Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se ??
Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden