Göteborgs-Posten

Fakta: Fröbergs tips – så gör du träningen till en vana

-

Gå inte ut för hårt

Ett vanligt misstag är att gå ut för hårt från början och försöka förändra allt på en gång.

– Många tänker att det ska bli en nystart och utgår från en drömbild av sitt träningsli­v. Kanske vill de träna fyra gånger i veckan, ta promenader och äta nyttigare, säger Clara Fröberg.

Hon tipsar om att istället utgå från hur träningsår­et 2019 såg ut och att fundera över hur du kan få ut största möjliga effekt över tid, av minsta möjliga förändring. Om du tränade en gång i veckan förra året, försök addera ett pass per vecka. Om du inte tränade alls, börja med en gång i veckan. – Träna hellre lite för lite när du kommer igång igen så att du hela tiden längtar efter att träna mer. Det är annars väldigt lätt att man tittar tillbaka efter varje träningsve­cka och hela tiden känner sig besviken. Frigör tid till träningen

Boka in träningen i din kalender och packa träningsvä­skan kvällen innan.

– Ett misstag är att man tänker att man ska lägga till massa saker i sitt nya liv, men inte frigör tid till det. Det bästa sättet att få nya vanor är att skapa rutiner. Det gör man genom att frigöra tid i sin kalender och boka in saker, säger Clara Fröberg.

Vänta inte in motivation­en

Sitt inte hemma och vänta på att motivation­en ska komma, den uppstår inte ur tomma intet utan det kan ta tid och motivation­en kommer ofta med nya rutiner och vanor.

Clara Fröberg säger att det handlar om att inse att träningen kanske inte kommer att kännas särskilt kul i början.

– Men om du bestämmer dig nu för att gå till gymmet en gång i veckan och gå hem från jobbet en gång i veckan och det känns bra efter en vecka, fortsätt med det en vecka till. Och när det känns som att det inte är en förändring längre kan du lägga till fler saker. – Det är jättevanli­gt att folk säger att de vill komma och träna hos mig, men att de bara behöver bli lite mer vältränade först. Men det bästa sättet att börja göra saker är att bara göra dem.

Krångla inte till det

Håll det enkelt och tänk kontinuite­t snarare än satsning.

– Du behöver inte köpa nya skor eller kläder. Du behöver inte äta på något särskilt sätt. Addera små goda vanor. Det handlar om små insatser på lång sikt. Det är jättetråki­gt det jag säger, det finns inget sexigt med det, säger Clara Fröberg.

Hon säger att träningsbr­anschens största problem är att man vill sälja in träning som något avancerat, unikt och svårt.

– Men du kan gå in på ett gym och ta en boll som väger tio kilo och kasta runt den i 20 minuter så har du ett jättebra träningspa­ss.

Så kan du träna

Clara Fröbergs bästa tips är att göra övningar som du gör i vardagen men med en belastning, som en boll, hantel eller kettlebell och göra kroppens grundrörel­ser du använder i vardagen.

Det handlar om att böja kroppen genom knäböj, går, fälla höften genom utfall, dra mot dig och pressa från dig.

– Då har du ett jättebra träningsup­plägg.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Frigör tid till träningen.
Bild: Christine Olsson Frigör tid till träningen.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Gå inte ut för hårt.
Bild: Fredrik Sandberg Gå inte ut för hårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden