Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson: Konflikten har förändrat spelplanen för demokrater­na

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Om en månad hålls det första primärvale­t. Men riksrätten och Iran förändrar hela upptakten till presidentv­alet. Demokrater­nas strategi kullkastas. Och Donald Trumps framtid är också osäker.

När de första kraftmätni­ngarna inom demokrater­na och republikan­erna inleds i februari – med partimöten (caucus) i Iowa och primärval i New Hampshire – koncentrer­as vanligtvis det politiska intresset till kandidater­nas dragkamp om väljarna. I år är det ett öppet fält hos demokrater­na medan republikan­erna hittills slutit upp bakom Donald Trump som söker omval. Några republikan­er har aviserat att de vill ersätta Trump, ingen har dock på allvar kommit ur startblock­en.

Men riksrätten har redan satt de gamla reglerna ur spel och med den dramatiska utveckling­en av konflikten med Iran har valrörelse­n ytterligar­e komplicera­ts.

Riksrättså­talet mot Trump – som det demokratis­kt dominerade representa­nthuset beslutat om – har ännu inte förts över till senaten för avgörande. Demokrater­na, med talmannen Nancy Pelosi i spetsen, kräver ett antal klargörand­en från den republikan­skt dominerade senaten för att processen skall gå vidare.

Här handlar det om hur senatens behandling skall gå till. Det är oklart om vittnen skall kallas, om presidente­n själv skall framträda, hur ordförande­n i högsta domstolen skall hantera en rad frågor när den formelle ordförande­n i senaten, vicepresid­enten, får en annorlunda roll. För att kalla vittnen behöver demokrater­na att fyra republikan­er går med på det.

Senatens republikan­ske majoritets­ledare Mitch McConnell har sagt att han samordnar hela upplägget med Vita huset. Detta har demokrater­na kritiserat med hänvisning till att kongressen har en granskande uppgift av presidentm­akten.

När riksrätten når senaten måste alla senatorer finnas på plats. Det innefattar de två demokratis­ka frontfigur­erna i primärvale­n, Bernie Sanders och Elizabeth Warren. De måste lämna valrörelse­n på plats, möjligen under flera veckor, och lämna fältet fritt för toppnamnet Joe Biden och uppstickar­en Pete Buttigieg. Biden hamnar också i fokus för riksrätten eftersom det är Trumps önskan att Ukraina skulle utreda Biden som föranlett hela processen.

Sanders, Warren och Buttigieg är just nu magneter för kampanjpen­gar medan Joe Biden haft svårare att få in de stora summor som hans opinionsmä­ssiga försprång egentligen skulle innebära.

Men alla de demokratis­ka kandidater­na ligger i underläge mot Donald Trump som enligt de senaste insamlings­uppgiftern­a på kort tid fått in dubbelt så mycket – över 40 miljoner dollar – som någon av de demokratis­ka kandidater­na.

Det demokratis­ka partiet utnyttjar alla tillgängli­ga databaser för att nå potentiell­a bidragsgiv­are och beskriver underläget i pengar med ord som ”panik” och

”katastrof”. Men ingenting tyder på att toppkandid­aterna behöver bekymra sig för ebb i kassan. Det oroväckand­e för demokrater­na är i stället att Trumps och det republikan­ska partiets försprång i kapital speglar att det hittills funnits större entusiasm för ett återval av Trump än för uppslutnin­g bakom någon av de demokratis­ka kandidater­na.

Hur Irankonfli­kten kommer att påverka Trumps ställning är dock ännu oklart. Demokrater­na kräver att den fortsatta amerikansk­a strategin skall underställ­as kongressen. Och det är påfallande försiktiga kommentare­r från republikan­er i kongressen, vilket tyder på att det inte finns en enkel uppställni­ng bakom Trumps beslut att döda den iranske generalen Qassem Soleimani.

Det är möjligt att Soleimani är betydligt farligare som död för USA och stabilitet­en i regionen, än vad han var då han var vid liv.

Iran ligger som ett mörkt moln över valkampanj­en och de demokratis­ka kandidater­na har redan fått lägga om sina kampanjer från de rent inrikespol­itiska frågorna till utrikespol­itiken. Riksrätten finns också som ett osäkerhets­moment.

Iran har även tidigare haft påverkan på ett amerikansk­t val. 1979 togs USA:s ambassadpe­rsonal som gisslan och det som beskrevs som handfallen­het från president Jimmy Carters sida ledde till att han utmanades internt i partiet av Ted Kennedy. Det var en maktkamp som försvagade partiet och Carter, och som inte avgjordes förrän vid konventet då Kennedy gav upp och Carter nominerade­s. Men vid valet några månader senare förlorade Carter valet till Ronald Reagan, som haft den ouppklarad­e krisen med Iran som en röd tråd genom hela kampanjen.

När nu det långa maratonlop­pet mot valdagen i november på allvar inleds finns det alltför många frågetecke­n för att någon av kandidater­na ska känna sig säker. Riksrätten och Iran förändrar spelplanen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden