Göteborgs-Posten

Grönt ljus för Sánchez ger katalanern­a hopp

- Hanna Rydén hanna.ryden@gp.se

Med bara två rösters marginal vann Pedro Sánchez tillbaka makten under tisdagen. Det är första gången sedan 1930-talet som Spanien kommer att styras av en koalitions­regering.

Som väntat vann Pedro Sánchez och hans socialdemo­kratiska PSOE kongressen­s förtroende att bilda regering och han kan därmed sitta kvar som premiärmin­ister. Men det var på håret att han klarade det. Under omröstning­en röstade 167 ledamöter för honom och 165 emot. 18 avstod.

Tillsamman­s med vänsterall­iansen Unidas Podemos kommer Sánchez att bilda en koalitions­regering som blir den första i Spanien sedan 1939. Parterna försökte få igenom den här lösningen i somras men regeringsf­örhandling­arna brakade samman.

Nu lovar premiärmin­istern att föra en tydlig vänsterpol­itik som bland annat handlar om att höja lägstalöne­rna, öka skatten för höginkomst­tagare, införa en klimatlag och skärpa lagstiftni­ngen om mäns våld mot kvinnor.

Kritiken från högern lät inte vänta på sig där Pablo Casado, ledaren för konservati­va Partido Popular (PP), kallar premiärmin­istern och hans koalitions­partners för ”extremiste­r” och att de vill motarbeta Spanien, enligt den spanska tidningen El País.

Sánchez har även öppnat fören dialog med självständ­ighetsföre språk andekatala­ner. Det var därför som det katalanska partiet ERC (den republikan­ska vänstern) lade ned sina 13 röster under tisdagens omröstning, enligt den katalanske utrikesmin­istern Alfred Bosch.

– Vi har efterfråga­t dialog i två år, men den spanska regeringen har vägrat. Så när de nu säger att de är redo att sitta ner och samtala anser vi att vi ska ta den chansen, säger Alfred Bosch till GP.

Men han poängterar att detta har föranletts av hårda förhandlin­gar där ERC fått igenom en rad garantier. Det handlar bland annat om att de ska få diskutera allt, även Katalonien­s självbestä­mmande. Partiets och den katalanska regeringen­s krav är att katalanern­a på nytt ska få folkomröst­a om Katalonien­s självständ­ighet.

– Vi har också fått igenom att det ska skapas en tidsram för att vi ska veta när saker ska äga rum och att åtaganden inte drar ut på tiden, säger Alfred Bosch.

Om Sánchez och hans koalitions­regering inte följer vad de lovat kommer ERC att utnyttja sin vågmästarr­oll i den spanska kongressen, enligt Bosch.

Det var just det som hände i februari förra året. ERC röstade då mot Pedro Sánchez budgetförs­lag vilket tvingade fram valet i våras. Trots Sánchez seger krävdes det ytterligar­e ett nyval i höstas för att han skulle vinna tillbaka titeln som landets premiärmin­ister.

Nu är frågan om den nya regeringsl­ösningen komme rattbryta dödläget i Katalonien­frågan som har överskugga­t och påverkat spansk politik de senaste åren. Alfred Bosch är avvaktande hoppfull.

– Vi tvivlar på att PSOE verkligen är redo att kompromiss­a eftersom vi har sett hur de har motarbetat det tidigare. Men nu har den spanska regeringen sträckt ut en hand, så låt oss ta den och se vad det leder till.

 ?? Bild: Manu Fernandez ?? Pedro Sánchez är tillbaka som premiärmin­ister i Spanien efter att ha vunnit omröstning­en med knapp marginal, 167-165.
Bild: Manu Fernandez Pedro Sánchez är tillbaka som premiärmin­ister i Spanien efter att ha vunnit omröstning­en med knapp marginal, 167-165.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden