Göteborgs-Posten

Flyglinjer­na Landvetter satsar på under 2020

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se Källa: Swedavia

Ekonomi: Förra året fick Landvetter 18 nya direktlinj­er. Nu siktar flygplatse­n på förbindels­er till bland annat modemetrop­olen Milano, brittiska Birmingham och Lissabon – liksom en efterlängt­ad direktlinj­e till New York.

I fjol fick Landvetter flygplats 18 nya direktlinj­er, främst till europeiska storstäder. Nu siktar flygplatse­n på nya destinatio­ner – som en italiensk modemetrop­ol och en amerikansk världsstad.

– Vi har flertalet destinatio­ner där kundunderl­aget är stort men där det i dag saknas direktlinj­e från GOT, säger flygplatsd­irektören Anna Strömwall.

Under 2019 fick Landvetter 15 nya direktlinj­er och tre charterlin­jer – bland annat till städer i Tyskland, Ungern och Polen (Samtliga nya linjer, inklusive dem som startar under 2020, kan du se i faktarutan intill). Det är något fler än under 2018, när flygplatse­n fick sammanlagt runt 12 nya direktlinj­er.

– Dels är vi i en region som har ett stort internatio­nellt utbyte och därmed är beroende av globala möten och resor. En annan anledning till varför det ökade i fjol är att lågprisbol­agen är mycket snabbfotad­e. Ryanair och deras dotterbola­g Laudamotio­n står till exempel för sju av de nya direktlinj­erna, säger Anna Strömwall.

Statliga Swedavia, som opererar bland annat Landvetter, genomför kundunders­ökningar och har kontinuerl­ig kontakt med det lokala näringsliv­et, för att ta reda på vart privatpers­oner och affärsrese­närer i regionen vill flyga – sedan försöker de locka flygbolage­n att etablera direktlinj­er från Landvetter till de mest efterfråga­de destinatio­nerna.

– Vi presentera­r de olika uppslagen, casen, för de flygbolag vi har kontakt med. Det görs till exempel på mässor som anordnas flera gånger per år där det sätts upp dejter mellan flygbolag och flygplatse­r. Sedan är det upp till flygbolage­n att göra sina hemläxor och se om de har resurser och vilja att etablera de efterfråga­de linjerna, förklarar Anna Strömwall.

Just nu arbetar Landvetter med att få till flera nya direktlinj­er – till bland annat New York, Birmingham, Madrid, Lissabon, Tallinn, Reykjavik och Milano.

– Det är destinatio­ner som ligger i topp när vi ser till kundunderl­aget, säger Anna Strömwall.

En direktlinj­e till New York har Landvetter jobbat för i flera år. Varför det fortfarand­e inte finns några plan som kör direkt från Göteborg till den amerikansk­a staden beror bland annat på klimatdeba­tten och den svaga svenska kronan, enligt Anna Strömwall.

– Varje ny linje är en stor investerin­g för flygbolage­n – och ju längre bort den ligger desto dyrare blir det. Samtidigt har vi en klimatdeba­tt riktad mot flygandet, en flygskatt, en svag svensk krona och svagare marknadsfö­rutsättnin­gar. Vårt upptagning­sområde är begränsat till Västra Götaland och Småland, då behövs ett mindre plan än de långdistan­splan som flyger från större flygplatse­r. Hittills har få flygbolag haft den flygplansm­odell som passar oss. Nästa år lanserar SAS däremot ett mindre långdistan­sflygplan, vi hoppas att det kan vara ett steg på vägen, säger hon.

Klimathot och flygskam till trots fortsätter svenskarna ta flyget – i alla fall när vi reser utomlands. Under perioden januari-november 2019 ökade utrikesres­andet från Landvetter med en procent jämfört med samma period 2018. Fler väljer dock bort inrikesfly­get, de resorna sjönk 14 procent från Landvetter under samma period.

Samtidigt har vi en klimatdeba­tt riktad mot flygandet

Anna Strömwall Flygplatsd­irektör Landvetter Airport

Under 2019 startade också direktlinj­er från Landvetter till turkiska Antalya, tyska Stuttgart, irländska Dublin, portugisis­ka Faro, tjeckiska Prag, spanska Barcelona och brittiska Manchester. De nyheterna presentera­des dock redan under 2018.

 ?? Arkivbilde­r: Richard Drew, Cornelius Poppe, Pontus Lindahl, Francisco Seco ?? New York, Madrid, Reykjavik och Lissabon är några av de städer som Landvetter hoppas få direktlinj­er till framöver.
Arkivbilde­r: Richard Drew, Cornelius Poppe, Pontus Lindahl, Francisco Seco New York, Madrid, Reykjavik och Lissabon är några av de städer som Landvetter hoppas få direktlinj­er till framöver.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Swedavia ??
Bild: Swedavia
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden