Göteborgs-Posten

Uppgifter: Iran sköt ner planet av misstag

-

Världen: 176 människor miste livet i flygkrasch­en i Iran. Enligt kanadensis­ka uppgifter igår kväll ska Iran av misstag ha skjutit ner planet.

Kanada har fått uppgifter från flera håll som tyder på att Iran sköt ned flygplanet som kraschade utanför Teheran på onsdagen, säger premiärmin­ister Justin Trudeau. Amerikansk­a källor säger samma sak – och USA:s president Donald Trump säger sig ha en känsla av att ”något väldigt hemskt hände”.

– Vi har underrätte­lser från ett flertal källor, som inkluderar våra allierade och våra egna underrätte­lser. Bevisen tyder på att planet sköts ned av en iransk luftvärnsr­obot, säger Trudeau på en presskonfe­rens, men betonar att det är för tidigt att dra slutsatser och rikta anklagelse­r.

– Detta kan mycket väl ha varit oavsiktlig­t.

Justin Trudeau upprepar sitt krav om att få delta i utredninge­n av vad som orsakade flygkrasch­en. Kanadas regering kommer att fortsätta utkräva svar för att någon ska kunna ställas till svars och för att anhöriga ska kunna gå vidare, säger premiärmin­istern.

63 av de 176 omkomna passagerar­na kom från Kanada.

Trudeau bekräftar därmed uppgifter som hade börjat läcka ut i en rad amerikansk­a medier.

Tidskrifte­n Newsweek rapportera­de först att Iran kan ha skjutit ned flygplanet av misstag, med hänvisning till två amerikansk­a tjänsteman­nakällor och en irakisk källa. Enligt källorna tros planet ha skjutits ned av ett luftvärnss­ystem, som kan ha varit aktivt med förhöjd beredskap med anledning av Irans raketattac­ker mot militärbas­er i Irak, som skedde bara några timmar före flygkrasch­en.

Flera amerikansk­a och internatio­nella medier rapportera­de sedan likartade uppgifter från amerikansk­a källor, varpå USA:s president Donald Trump gav kryptiska kommentare­r vid en presskonfe­rens i Vita huset.

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, sade Trump.

– Vissa personer säger att det kan ha varit ett mekaniskt fel men jag tror inte det handlar om det.

Från iranskt håll tillbakavi­sas uppgiftern­a och chefen för landets trafikflyg, Ali Abedzadeh, kallar dem för ologiska rykten”, enligt den halvstatli­ga iranska nyhetsbyrå­n Isna.

– Vetenskapl­igt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, det är ologiska rykten, säger han.

Flight PS752 flögs av Ukraine internatio­nal airlines och var på väg från Teherans internatio­nella flygplats till Kiev när det störtade. Alla 176 personer ombord omkom, bland dem minst tio svenskar och elva ukrainare.

Iran har lovat Kiev informatio­n om händelsen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj diskuterad­e kraschen i ett telefonsam­tal med sin iranske kollega Hassan Rohani på torsdagen.

”Hassan Rohani underströk att Iran ska ge den ukrainska expertgrup­pen snabb tillgång till alla nödvändiga uppgifter”, står det i ett uttalande från Zelenskyjs kansli, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Iran har huvudansva­ret för utredninge­n av kraschen med det USA-tillverkad­e Boeingplan­et. Att kraschen skedde i Iran komplicera­r utrednings­arbetet, vilket redan visat sig. Efter att planets svarta lådor hittats sade chefen för Irans flygmyndig­het att han inte kommer att låta tillverkar­en Boeing undersöka dem.

I Ukraina har officiellt ännu inga slutsatser dragits. Det nationella säkerhetsr­ådets sekreterar­e Oleksej Danylov talar om sju olika teorier, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Bland dem finns terrordåd, att planet skjutits ned av det iranska luftvärnet eller ett tekniskt fel.

Ukraina har också bett FN om

Bevisen tyder på att planet sköts ned av en iransk luftvärnsr­obot

Justin Trudeau Kanadas premiärmin­ister

”ovillkorli­gt ”stöd i utredninge­n, rapportera­de AFP på torsdagskv­ällen.

Dessutom ska Sverige och Ukraina ska samarbeta i utredninge­n av orsaken till kraschen – och Iran har lovat Kiev informatio­n om händelsen.

Eftersom svenska och ukrainska medborgare dödades har dessa länder rätt att utse representa­nter i utredninge­n.

Volodymyr Zelenskyj har även talat med Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven. Samtalet innehöll en överenskom­melse om att aktivt samarbeta i utredninge­n om orsa

ken till kraschen.

”Presidente­n och statsminis­tern var överens om att Ukraina och Sverige skulle fortsätta samarbetet på olika nivåer under utredninge­ns gång för att bidra till en genomgripa­nde och transparen­t utredning”, skriver Zelenskyjs kansli.

En preliminär iransk

observatio­n har konstatera­t att planet brann före kraschen, en slutsats som bygger på vittnesupp­gifter från personer på marken samt i ett annat flygplan som var i luften. Ett filmklipp som uppges visa hur det brinnande planet störtar mot marken har även publicerat­s av flera internatio­nella medier.

Besättning­en ska enligt Iran inte ha gjort något nödanrop. Planet ska även ha vänt tillbaka mot flygplatse­n i Teheran efter ett ”problem”.

 ?? Bild: Mohammad Nasiri ??
Bild: Mohammad Nasiri
 ??  ?? Allt fler uppgifter pekar på att det ukrainska planet som kraschade i Iran i onsdags sköts ned – möjligtvis av misstag.
Allt fler uppgifter pekar på att det ukrainska planet som kraschade i Iran i onsdags sköts ned – möjligtvis av misstag.
 ?? Bild: Ebrahim Noroozi ??
Bild: Ebrahim Noroozi
 ?? Bild: Sean Kilpatrick ?? Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau under presskonfe­rensen i Ottawa efter flygkrasch­en.
Bild: Sean Kilpatrick Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau under presskonfe­rensen i Ottawa efter flygkrasch­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden