Göteborgs-Posten

Klubbarna rasar mot att fotbollspl­anen tas bort

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Sport: En av Skatås konstgräsp­laner ska göras om till grusplan, ett beslut som får klubbarna Qviding och Gårda BK att se rött.

En av Skatåsområ­dets två konstgräsp­laner ska göras om till grusplan, för exempelvis bilparkeri­ng och cirkus. Nu rasar fotbollskl­ubbarna Qviding och Gårda BK mot beslutet.

– Det är bisarrt, säger Gårda BK:s sportchef Josef La Carrubba.

I tisdags berättade GP att en av Skatåsområ­dets två konstgräsp­laner kommer tas bort och göras om till en grusyta avsedd för exempelvis parkering. Planen ses av kommunen som en av Göteborgs sämsta och anses dessutom vara dålig ur ett miljöpersp­ektiv.

– Ur miljösynpu­nkt är planen helt förkastlig, det är kanske den sämsta planen vi har i stan, sa Rustan Lundbäck, verksamhet­schef för planer och isar på Idrotts- och föreningsf­örvaltning­en om beslutet.

GP har varit i kontakt med två av de klubbar som haft mest verksamhet på planerna – Qviding och Gårda BK – och de är besvikna över att nu få leta nya träningsti­der till sina aktivitete­r.

– Det är barnen som drabbas av det här. IoFF säger att vi inte har mycket tider där men vi har haft 16 träningsti­der i veckan. Vi nyttjar Skatås jättemycke­t och tvingas nu kriga in alla på Härlanda park i stället, säger Qvidings ordförande Rikard Attling.

Kommunen har i kontakten med klubbarna hänvisat beslutet till dels att planen var för dåligt belagd, dels att planen var gammal och dålig för miljön. Rikard Attling håller inte med om argumenten.

– Vi har inte varit helt överens, så kan man säga. Vi behöver fler planer, inte färre. Det är barnen som drabbas vilket är tråkigt. Vi måste hitta fler planer, säger han.

Rustan Lundbäck från IoFF berättade i tisdagens artikel om att riskerna med den slitna planen vägde tyngre än träningsbe­hovet hos de drabbade föreningar­na.

– Jag förstår dem som tränar där, när man befinner sig där och har det gott med tillgång till en fotbollspl­an så blir man såklart ledsen när den ska tas bort. Men det är inte okej att planen är som den är, sa han då.

Josef La Carrubba är sportchef och spelare i Gårda BK. Den klassiska föreningen har ett herrlag i division 4 den kommande säsongen. Den truppen har tidigare tränat helt på Skatås.

– Vi har hållit till där i flera år och vet hur det har sett ut med beläggning. Vi har fått kämpa med att få plantider där också och det sista året har vi delat plan med Qviding.

La Carrubba är kritisk till de uttalanden Rustan Lundbäck gjorde i GP om att planen försvinner. Främst är det argumentet att planen tas bort av miljöskäl som han finner svårt att acceptera.

– Man pratar om miljöpåver­kan av en plan och jag kan absolut förstå att det finns en problemati­k kring det men för mig blir det svårt att prata om det när ska bli en parkering för bilar mitt i det här naturområd­et i stället. Det klingar inte rätt när det samtidigt finns en stor yta för parkering precis i närheten. Det är bisarrt, säger Josef La Carrubba.

Gårda kommer nu få samsas med om träningsti­der på den plan som ligger bredvid den nu stängda planen, vilken ägs av IFK Göteborg.

– När det har varit fyra-fem lag på två planer tidigare ska det nu bli lika många lag på en plan. Det säger sig självt att det blir svårt, säger Josef La Carrubba.

Han fortsätter:

– Jag känner inte alls igen bilden av att planen inte skulle vara belagd. IoFF hävdar att det inte är belagt mellan 8 och 16 men jag skulle vilja veta vilka konstgräsy­tor som är belagda den tiden? Utgår man från det så får man lägga ner många planer.

Hur hanterar ni det här framöver?

– Jag kommer ta kontakt med IoFF en gång till. Jag har svårt att ta in argumenten när man pratar om miljöaspek­ter när det blir en parkering i stället. Det finns redan en stor parkering som ingen nyttjar i området. Jag hade kunnat förstå det om man har goda belägg för saker och ting. Jag hade sett ett värde i skapa yta för rekreation till exempel. Men just nu river man en plan som nyttjas av många och gör om den till något bisarrt.

Den plan som finns kvar i området ägs av IFK Göteborg och där har både Qviding och Gårda hyrt tider under året. Blåvitt har själva inget större intresse av ytan, enligt klubbdirek­tören Max Markusson.

– Det pågår en process där vi ser över vad vi vill göra med planen. Vi kommer inte träna där, men det är väl bra om den kommer Göteborgsf­otbollen till nytta, säger han och kommentera­r återigen de uppgifter som GP publicerad­e i februari förra året, det vill säga att IFK Göteborg överväger att sälja planen.

– Vi letar inte aktivt efter en försäljnin­g. Det är inte en tillgång på samma sätt som Delsjöhall­en till exempel.

Både Qviding och Gårda hoppas få fler tider på den planen när nu den andra har försvunnit.

– Vi hoppas kunna vara mer på den planen. Vi måste kunna vara där, annars blir det väldigt tufft säger Rikard Attling.

Vi har inte varit helt överens, så kan man säga. Vi behöver fler planer, inte färre. Det är barnen som drabbas vilket är tråkigt. Vi måste hitta fler planer.

Rikard Attling Ordförande, Qviding

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Sedan årsskiftet går det inte längre att använda konstgräsp­lanen i Skatås då det beslutats att planen ska tas bort. I stället ska Göteborg stad använda ytan som bland annat parkering.
GP, 8 januari
Bild: Meli Petersson Ellafi Sedan årsskiftet går det inte längre att använda konstgräsp­lanen i Skatås då det beslutats att planen ska tas bort. I stället ska Göteborg stad använda ytan som bland annat parkering. GP, 8 januari

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden