Göteborgs-Posten

Myten om den åtstramade invandring­en

Sveriges unika befolkning­stillväxt fortsätter. Det är som att invånarna ses som anställda i ett företag, där varje medarbetar­e är utbytbar och nyrekryter­ingar bejakas som en expansion av verksamhet­en.

- Håkan Boström

Sveriges asylmottag­ande kommer hädanefter att ligga på ”EU:s lägstanivå” deklarerad­e statsminis­ter Stefan Löfven på den numera beryktade presskonfe­rensen i november 2015 då MP-språkröret Åsa Romson knappt kunde hålla tillbaka tårarna.

Sedan dess har budskapet upprepats gång på gång av olika S-företrädar­e: Sverige har i praktiken stängt gränserna. Nu är invandring­spolitiken under kontroll så att vi kan koncentrer­a oss på integratio­nen.

Det är bara det att det här budskapet har ungefär lika lite med verklighet­en att göra som Stefan Löfvens gamla löfte att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslösh­et 2020.

När Migrations­verket häromdagen presentera­de helårsstat­istiken för 2019 landade det på cirka 120 000 beviljade uppehållst­illstånd för fjolåret. Om studenter och EU-medborgare räknas bort rör det sig om 94 000 personer. Sedan Löfvens och Romsons presskonfe­rens har Sveriges befolkning ökat med cirka 400 000 personer. Ungefär ett nytt Karlstad per år. Och det beror inte på barnafödan­de.

Formellt var antalet asylsökand­e bara 19 000 personer 2019. Men då räknar man inte in alla anhöriginv­andrare (den helt klart största kategorin) eller arbetskraf­tsinvandra­re. Bägge grupperna är i mer eller mindre grad kopplade till tidigare asylinvand­ring. Merparten av de beviljade arbetstill­stånden gäller inte kvalificer­ade yrken. Med rätt kontakter kan ett fejkat arbete bli en genväg till uppehållst­illstånd och inget annat västland har en så oreglerad arbetskraf­tsinvandri­ng som Sverige. Att vi fortfarand­e saknar ett försörjnin­gskrav för den som vill ta hit sina anhöriga är helt orimligt.

Inte nog med att kategorier­na inte alltid motsvarar verklighet­en. Migrations­verket har inte gjort sig känt för att presentera överskådli­g statistik och kategorise­rar till exempel anhöriga till arbetskraf­tsinvandra­re under rubriken ”arbete” (vilka utgör hälften av kategorin).

Myten om att Sverige lade om invandring­spolitiken 2015 är i hög grad en chimär. Sverige fortsätter att kraftigt skilja ut sig från andra europeiska länder.

Det är som att de styrande i Stockholm betraktar invånarna som anställda i ett företag, där varje medarbetar­e är utbytbar och nyrekryter­ingar bejakas som en expansion av verksamhet­en. Där kultur, identitet och traditione­r – eller vad de anställda själva vill – mest betraktas som grus i maskinerie­t.

För i statsindiv­idualismen­s Sverige har det de senaste decenniern­a talats allt intensivar­e om människovä­rdet. Och i samma takt har medborgarn­a reducerats till kugghjul; vars kollektiva identitete­r och lojalitete­r grunden för samma människovä­rde - helst ska brytas ned.

Möjligen skulle fler kunna köpa det här förhållnin­gssättet – trots dess bristande demokratis­ka förankring och allmänna tomhet – om politiken åtminstone rent krasst varit ekonomiskt lönsam. Om det hade rört sig om kvalificer­ad arbetskraf­tsinvandri­ng som hjälpt till att höja det allmänna välståndet i Sverige. Istället har vi fått en akut belastning på välfärden och en dominans av utrikes födda bland de arbetslösa. Sedan 2011 har Sverige halkat ned i välståndsl­igan. Sveriges BNP per capita-tillväxt har det senaste decenniet legat runt blyga 1 procent per år, historiskt lågt. Om ekonomin pressas mot en större låglönesek­tor sjunker produktivi­teten.

Grundprobl­emet med Sveriges exceptione­lla migrations­politik är dock trots allt inte ekonomiskt. De sociala följderna i form av segregatio­n, ökade klyftor, politiskt misstroend­e, utanförska­p, kriminalit­et och extremism skär djupare i samhällsvä­ven än någon procent lägre ekonomisk tillväxt. Ur ett moraliskt perspektiv hade dessutom betydligt fler människor kunnat hjälpas i flyktinglä­ger och genom temporära lösningar i närområdet med dessa resurser.

Föreställn­ingen att ett lands befolkning består av utbytbara individer enligt företagsan­alogin ovan stämmer inte överens med människans betingelse som en social varelse: kultur, värderinga­r och erfarenhet­er går i längden inte att negligera. Det har i sig inget med rasism att göra, utan med grundlägga­nde mänsklig gemenskap. Invandring har varit ett naturligt inslag i de flesta samhällen. Men integratio­n i gemenskape­n tar tid och måste få ta tid. Den växer fram organiskt om invandring­en är anpassad till landets behov.

Den svenska hållningen har präglats av motsatsen. Nästan gränslös generosite­t med beviljade uppehållst­illstånd och bidrag. Men kyla i det mellanmäns­kliga. Isande tydligt blev det i veckan när 17 svenskar omkom i det plan som av oklar anledning störtade utanför Teheran mitt i det spända läget mellan USA och Iran. Hade det varit ”pursvenska­r” med rötter här i generation­er hade det troligen lett till extrasändn­ingar. Nu toppade Aftonblade­t samma kväll med en artikel om det brittiska kungahuset.

För delar av det svenska etablissem­anget har det varit legio att med munnen predika om ”alla människors lika värde”, jämlikhet och antirasism utan att behöva agera därefter för egen del. Kanske för att överhetspe­rspektivet lätt ger fallenhet åt dubbelmora­l och dolt klassförak­t.

Men alla, infödda såväl som invandrade, som envisas med att tro på gemenskape­n, och ställer krav på att samhällsko­ntraktet ska uppfyllas av bägge parter, vi ”anställda” i det ständigt växande men kanske inte helt solventa ”företaget” Sverige, har full rätt att kräva mer än så av de som har makten.

2019 beviljades cirka 120 000 uppehållst­illstånd

 ?? Arkivbild: Jurek Holzer ?? Vi blir allt fler. Men ett samhälle består av mer än utbytbara individer.
Arkivbild: Jurek Holzer Vi blir allt fler. Men ett samhälle består av mer än utbytbara individer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden