Göteborgs-Posten

Förbud mot religiösa friskolor löser inte problemet

-

Regeringen vill sätta stopp för religiösa friskolor. I onsdags presentera­des en utredning i frågan. Förslaget som framförs är att ett etablering­sstopp införs från och med sommaren 2023. Kommer vi nu att slippa nyheter om skolledare med kopplingar till islamism och lärare på friskolor som inte vill lära ut Darwins teorier på biologilek­tionerna? Troligen inte.

Argumenten för att förbjuda nyetableri­ngar av konfession­ella skolor handlar framförall­t om att religiösa friskolor skapar segregatio­n, kränker barnens rätt till religionsf­rihet och att det förekommer kopplingar till religiös extremism.

I en debattarti­kel i Expressen (19/12 2019) skrev utbildning­sminister Anna Ekström och inrikesmin­ister Mikael Damberg att de religiösa skolorna är en ”giftcockta­il”, och menar att personer som av Säpo anses vara ett hot mot rikets säkerhet inte ska få driva religiösa friskolor i Sverige. Antagligen syftar ministrarn­a på den uppmärksam­made Vetenskaps­skolan i Göteborg, vars tillstånd nyligen drogs in av Skolinspek­tionen.

Ekström och Damberg har rätt i att det är absurt att personer som har kopplingar till extremisti­ska miljöer driver skolor. Merparten av alla religiösa friskolor fungerar bra, men det är helt rätt att försöka komma åt avarterna. Problemet är att förslaget om att förbjuda nyetableri­ng av konfession­ella friskolor inte kommer att lösa problemet.

Vetenskaps­skolan var på papperet inte en religiös skola

Vetenskaps­skolan var på papperet inte en religiös skola, utan en ”vanlig” friskola. Ändå har skolan fått kritik för att religiösa inslag har förekommit, och framförall­t, för skollednin­gens samröre med salafism och att pengar fraktats ner till Saudiarabi­en. Vetenskaps­skolan är inte heller det enda exemplet på en friskola som kritiserat­s för religiösa inslag – i detta fall religiös extremism – trots att den inte är registrera­d som en skola med konfession­ell inriktning.

Laboraskol­an i småländska Hylte har återkomman­de fått kritik för att inte leva upp till kravet om allsidighe­t och saklighet i undervisni­ngen. Skolan drivs av frikyrkan Plymouthbr­öderna, men är inte registrera­d som en konfession­ell skola. Ett tredje exempel är Studemasko­lan i Stockholm, som har kopplingar till Scientolog­erna. Här har anklagelse­rna handlat om att undervisni­ngen präglas av scientolog­isk pedagogik och för att scientolog­irörelsens verklighet­sbild genomsyrar skolan. Men officiellt sett är skolan ickekonfes­sionell och ”tar inte ställning i trosfrågor”.

Ett förbud mot att starta nya religiösa friskolor är alltså ingen garanti för att otillåtna inslag inte förekommer. Den som vill förmedla sin religiösa tro genom undervisni­ng kan ju bara starta en ”vanlig” friskola och sedan försöka ligga lite lågt för att komma undan Skolinspek­tionens hårdaste bannor. Ett totalförbu­d skulle inte heller lösa problemet. En muslimsk friskola kan enkelt förvandlas till en skola med ”arabisk kulturprof­il” exempelvis. En katolsk skola kan omvandlas till ”latinska kulturskol­an”.

Problemet är inte att det är tillåtet att starta friskolor med en konfession­ell inriktning, utan hur friskolesy­stemet är uppbyggt. Det är nästan som att det är en mänsklig rättighet att starta en friskola. Ge kommunerna makt att stänga skolor i stället för att genomföra åtgärder som mest ser bra ut i en debattarti­kel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden