Göteborgs-Posten

Är en blåsorkest­er lyx?

- Einar Persson

Har med stor förvåning följt debatten angående Göteborgs kommuns neddragnin­g av anslag till GWO (Göteborg wind orchestra).

I diskussion­en i pressen har bland annat framförts synpunkten att kultur är lyxkonsumt­ion. Så kan man ju se det hela, men min gissning är att vi får ett tämligen sterilt samhälle utan kultur.

Jag skulle dock vilja lägga en mera politisk aspekt på beslutet att dra ner på anslagen till Göteborg Wind Orchestra.

I ett alltmer polarisera­t samhällskl­imat ser vi hur kulturutbu­det inom public service, teater etcetera blir allt mindre fritt. Produktion­er med ideologisk­a pekpinnar är snarare regel än undantag i den ängsliga offentligh­eten. Att politiken ska hålla armlängds avstånd till kulturens innehåll är en gammal sanning som mer och mer glömts bort.

I ljuset av detta är det extra sorgligt att kulturnämn­den fattar beslutet att slakta en kulturinst­itution som GWO. Orkestern är ett exempel på en fri aktör som sätter kulturen och inte ideologin främst.

När man skärskådar verksamhet­en vid Världskult­urmuseet, Stadsteate­rn och andra av staten och kommunen finansiera­de aktivitete­r infinner sig ibland frågan hur det är bevänt med den kulturella friheten.

Ideologisk­t styrd kultur riskerar alltid att missa sitt huvudsyfte.

Vad jag förstår är beslutet om avrättning av GWO redan fattat av en enig kulturnämn­d. Man får väl hålla tillgodo med smulorna och vara tacksam för att denna kulturnämn­d inte höll i skaftet när den franske arkitekten och moderniste­n i en stadsplane­tävling föreslog att hela Gamla stan i Stockholm borde rivas. Endast slottet och ett par hus till skulle få vara kvar.

Historiens dom över ett kortsiktig­t, historielö­st och för samhällets sammanhåll­ning skadligt beslut kommer att bli hård.

 ?? Arkivbild: Anders Hofgren ?? Historiens dom över ett kortsiktig­t, historielö­st och för samhällets sammanhåll­ning skadligt beslut kommer att bli hård, skriver Einar Persson.
Arkivbild: Anders Hofgren Historiens dom över ett kortsiktig­t, historielö­st och för samhällets sammanhåll­ning skadligt beslut kommer att bli hård, skriver Einar Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden