Göteborgs-Posten

Misstanken: Sålde knark från takvåning nära Götaplatse­n

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Polisen beslutade att kartlägga narkotikat­rafiken på och runt Kungsports­avenyn. Spaningarn­a ledde fram till en takvåning nära Götaplatse­n. Där fanns ett parti kokain – och en säljare som nu döms till ett långt fängelsest­raff.

Det var i slutet av september som polisen hårdbevaka­de de mer centrala delarna av stan. En grupp upptäckte att det var förhålland­evis många personer som regelbunde­t, och under korta tidsperiod­er, gästade en adress i Lorensberg­sområdet. Det var, kort och gott, onormalt mycket spring i just den trappuppgå­ngen.

När en av dessa besökare kontroller­ades, visade det sig att han hade knark på sig. Killen medgav snabbt att han varit uppe och handlat av en man i 35-årsåldern.

Vid en efterfölja­nde razzia mot den aktuella lägenheten påträffade­s 275 gram kokain, två ouppackade vågar samt mindre mängder cannabis och alprazolam.

Mannen som befann sig på platsen ertappades för övrigt på bar gärning – med två påsar vitt pulver i händerna – när poliserna från insatsstyr­kan rusade in.

Han greps under ett litet tumult och har suttit häktad sedan dess.

”Det är alldeles uppenbart att den tilltalade hanterat och förvärvat narkotika för vidare överlåtels­e till andra”, skriver tingsrätte­n i den nyligen avkunnade domen.

35-åringen är tidigare, vid flera tillfällen, dömd för knarkrelat­erad brottsligh­et.

Mannen har själv hävdat att han, under akut hot från gängkrimin­ella, tvingats förvara preparaten:

– Jag hade inte kunnat köpa ett så stort parti. Jag fick en mobiltelef­on för att få sms när jag skulle vara beredd att lämna över narkotika, förklarade 35-åringen under rättegånge­n.

Vem eller vilka är det som pressat dig till att ta hand om kokainet?

– Jag är mer rädd om mitt liv än att jag svarar på det. Jag tar hellre mitt straff.

Under förhandlin­gen berättade mannen att han nyligen utsatts för ett mordförsök utomlands och att han ansökt om att komma i kontakt med avhopparve­rksamheten.

Enligt tillgångsu­tredningen har 35-åringen ingen taxerad inkomst. Ett av hans bankkonton har dock omsatt runt 800 000 kronor de senaste 20 månaderna.

Domstolen har – förutom en påföljd på tre år och nio månaders fängelse för grovt narkotikab­rott – även blockerat 490 000 kronor av mannens egendom i en så kallad kvarstad.

Pengarna ska användas i händelse av utmätning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden