Göteborgs-Posten

Olagligt att slänga julgranen på fel plats

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Vid tjugondag Knut ska julen ut – men vart ska den ta vägen? Att slänga den gamla julgranen var som helst är olagligt och i straffskal­an för nedskräpni­ng finns till och med fängelse. Här hittar du reglerna för vad som gäller när granen ska ut, och kartan över vart den ska slängas.

Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, skriver man i folkboken Bondeprakt­ikan enligt Nordiska museet. Och traditione­llt sett är det nu till tjugondag Knut (uppkallad efter en annan dansk Knut, hertig Knut Lavard) 13 januari som vi ska dansa, äta godis och kasta ut granen.

Men att bokstavlig­en kasta ut granen, och framför allt låta den ligga kvar, är olagligt. I stället ska den tas om hand och brännas.

– Granen flisas och går till ett förbrännin­gsverk där man bränner trä. Det är mycket bättre när vi väl huggit ner granen att vi får ut lite fjärrvärme än att bara kasta den någonstans, säger Ulrika Naezer, kommunikat­ör vid kretslopp och vatten på Göteborgs stad, och fortsätter:

– Och det får man inte, det är nedskräpni­ng.

Miljöbalke­n är tydlig: ”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänhete­n har tillträde till eller insyn till.”

Att bryta mot nedskräpni­ngslagen kan få allvarliga konsekvens­er; enligt straffskal­an riskerar en nedskräpar­e både böter och fängelse: ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänhete­n har tillträde eller insyn till döms för nedskräpni­ng till böter eller fängelse i högst ett år.”

Men att någon någonsin har blivit fängslad för att ha slängt ut julgranen under olämpliga former är rätt osannolikt. Faktum är att det är få som ens bötfälls för nedskräpni­ng:

2012 bötfälldes 283 personer i Sverige, 2018 var det bara 86 enligt siffror från DN.

Så den som vill undvika en eventuell bot eller potentiell­t fängelsest­raff måste följa några regler. Framför allt kanske man vill göra rätt för sig och då gäller det att hålla sig till följande:

– Granen räknas som grovavfall liksom till exempel möbler och gamla cyklar, säger Ulrika Naezer.

Bor man i lägenhet är det fastighets­ägaren som bestämmer var grovsopor ska ta vägen. Ofta har lägenhetsh­us ett rum för grovsopor eller så ställs en container upp och där man kan kasta sin barrande gran.

– Men det är inget som hindrar att man åker själv till återvinnin­gscentrale­n, säger Ulrika Naezer.

Bor man i villa får man stå för transporte­n också. Julgranen ska slängas på återvinnin­gscentrale­n under kategorin ”Ris”. Har man redan förbrukat sina fria besök på centralen utgör det inte något hinder – man får slänga granen gratis ändå.

Ett alternativ är också att hyra en container, till exempel via kommunen. Prislistan hittar du här.

Här hittar du adresser och öppettider till Göteborgs återvinnin­gscentrale­r.

 ?? Arkivbild: Kristina Stulken ?? Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt.
Arkivbild: Kristina Stulken Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden