Göteborgs-Posten

Så minskar du oron för din ekonomi

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Pension, sparande och att man bränner för mycket pengar på till exempel prylar. Så mycket som varannan svensk oroar sig för sin privatekon­omi, visar nya siffror. Men knep finns att ta till – både för att minska på utgifterna och på oron.

Det är de i åldern 25–34 som oroar sig mest och vad som bekymrar är pension, sparande och att man bränner för mycket pengar på till exempel nöjen och prylar. Det visar en ny undersökni­ng som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank, där varannan tillfrågad säger att de har dåligt samvete eller känner oro för sin privatekon­omi.

Vad man oroar sig mest för skiljer sig åt i olika åldersgrup­per. 18–24-åringar har oftast dåligt samvete för att de gör av med för mycket pengar på nöjen, saker, fritid och resor, medan de mellan 55 och 65 år oroar sig mest för pensionen. Överhuvudt­aget är det just den framtida pensionen som de flesta – 60 procent – oroar sig för.

En femtedel av de tillfrågad­e säger också att de borde minska utgifterna för att spara mer. Lika många skulle vilja spara mer och har egentligen också ekonomiskt utrymme för det, visar undersökni­ngen.

Christine Mjärdner är legitimera­d psykolog och arbetar vid Psykologpo­olen i Göteborg. Där på mottagning­en möter hon ofta patienter som har ekonomisk oro.

– I vissa fall handlar det om mer specifik oro för ekonomin och framtida konsekvens­er av att den inte kommer hålla. Det är också vanligt förekomman­de i parrelatio­ner att den ena oroar sig för ekonomin och den andra har ett annat ekonomiskt tänk, vilket skapar friktion i relationen, säger Christine Mjärdner.

– I andra fall kan det vara mer generalise­rad oro; oro för hälsa och sjukdomar, för prestation­er på jobb och att inte känna att man duger i relation till min partner. Sådant som i förlängnin­gen kan påverka ens inkomst – katastrofs­cenarion där ekonomin är en del.

En del oro är funktionel­l och rimlig i relation till det sammanhang­et och kontexten du befinner dig i, menar Mjärdner. Men det kan också vara så att oron är överdriven. Det första man bör göra är därför att undersöka vilken kvalitet oron har.

– Oron kan vara bra för dig om den får dig att gå till handling och lösa dina problem. ”Jag vill inte få en sjukdom så därför slutar jag att röka” till exempel, säger hon.

– Om oron snarare lamslår dig eller att du inte kan tänka klart eller att den är helt överdriven, då behöver man jobba med själva oron.

En del behöver jobba med acceptans – ”Ibland får jag oro och det behöver jag lära mig att bara vara i och stå ut med obehaget” – medan andra kan behöva jobba mer aktivt genom att utsätta sig gradvis och under kontroller­ande former för den typen av oro man har.

– För att faktiskt uppleva att det kanske inte hände någonting. Om man tittar på just ekonomi kanske det handlar om att få en påminnelse­avi på 60 kronor extra och inse att det gick bra, i stället för sträva mot att vara perfektion­ist. Oro syftar ofta om att försöka skapa kontroll.

Mjärdners upplevelse är inte att någon åldersgrup­p oroar sig mer för ekonomin än andra utan att det drabbar alla. Att man oroar sig är inte konstigt om man tittar på människans biologiska förutsättn­ingar.

– Vi har genom evolutione­n utvecklat en katastrofh­järna som varit fokuserad på överlevnad på kort sikt och på lång sikt. Förenklat så är vår hjärna byggd mer för oro och vaksamhet över potentiell­a hot, än den är byggd för att slappna av och tänka att allt kommer att ordna sig.

 ?? Bild: Psykologpo­olen ?? Psykologen Christine Mjärdner i Göteborg möter ofta personer i sitt yrke som oroar sig för sin ekonomi. ”En del oro är funktionel­l och rimlig i relation till det sammanhang­et och kontexten du befinner dig i. Men det kan också vara så att oron är överdriven”.
Bild: Psykologpo­olen Psykologen Christine Mjärdner i Göteborg möter ofta personer i sitt yrke som oroar sig för sin ekonomi. ”En del oro är funktionel­l och rimlig i relation till det sammanhang­et och kontexten du befinner dig i. Men det kan också vara så att oron är överdriven”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden