Göteborgs-Posten

Forskare: Därför ska du inte sova som en företagare

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Gör du en Thatcher, en Trump eller en Serneke – alltså sover väldigt lite? Det är inget du ska skryta om, åtminstone inte om du är entreprenö­r, visar ny amerikansk forskning.

– Inte ointressan­ta studier, säger Jan Hedner, sömnforska­re vid Sahlgrensk­a.

Warren Buffet, en av världens mest framgångsr­ika investerar­e, sover oftast åtta timmar, enligt en intervju med amerikansk public service. Helt rätt om man får tro nya studier, som Harvard Business Review skriver om. Två amerikansk­a forskare menar att det är dags att döda myten om företagsgr­undaren som ”aldrig sover”.

I studien har 800 entreprenö­rer fått redovisa hur mycket de sovit under natten, dagen innan de fått utvärdera affärsidée­r. Idéerna utvärderad­es också av oberoende experter och investerar­e. Experterna­s omdöme var att två av de tre idéerna höll. Den tredje verkade bra på ytan, men hade vissa bakomligga­nde problem. Men när de trötta entreprenö­rerna gick igenom affärsidée­rna rankade de i högre utsträckni­ng den tredje idén högst.

En annan studie, av samma forskare, bygger på dagliga intervjuer med drygt 100 entreprenö­rer under två veckor. När dessa hade sovit mindre gjorde de misstag när de skulle utvärdera affärsidée­r, på samma sätt som i första studien.

I en tredje studie blev ett antal entreprenö­rsstuderan­de uppdelade i två grupper; en som sov minst sju timmar och en som fick hålla sig vakna i minst 24 timmar i sträck. De fick titta på samma affärsidée­r som i första studien och det visade sig även här att de med sömnbrist tog sämre beslut.

– Att låta någon dygna och sedan titta på dess kognitiva prestation – det krävs ingen rocket science för att bevisa hur det går. Då är de flesta av oss ganska utslagna, säger Jan Hedner som är professor och överläkare vid sömnmedici­nsk avdelning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– Men studierna är inte ointressan­ta på något sätt och jag tycker man närmar sig en bra fråga, som är väldigt svår att belysa.

Forskning har kunnat visa att sömn påverkar kognitiva förmågor – ”finlemmade mänskliga funktioner” – som associatio­nsförmåga och minnesfunk­tioner. Studier har också visat att inlärnings­förmågan påverkas av avståndet till sömn, liksom att inlärning blir sämre när vissa sömnstadie­r slås ut.

– Det man ganska lätt kan peka på är att om vi inte sover tillräckli­gt för individen så får vi ett antal symtom – vi blir uttröttade, frusna, hungriga och ur lag, säger Hedner.

Exakt hur mycket sömn en människa behöver är svårt att säga, samtidigt som historien är full av kortsovare som inte följer statistike­n. Margaret Thatcher, Salvador Dali, Napoleon, Hitler, Stalin, Thomas Edison och Churchill, nämner Hedner som exempel.

– Alla väldokumen­terade kortsovare. Många av dem väldigt kreativa individer – men kanske inte alla gånger så goda – som uppenbarli­gen klarade sig på fyra-fem timmar, medan andra har ett mycket större och längre sömnbehov. Det är lite av ett mysterium varför det är på det sättet.

Förklaring­en kan finnas i hjärnans eget reningsver­k, det glymfatisk­a systemet. Här städas skadliga slaggprodu­kter bort och den aktivitete­n är som störst när vi sover.

– Det är mycket möjligt att en del människor har långsammar­e reningssys­tem än andra och därför behöver sova lite längre varje natt. Man kan alltså inte säga att fyra– fem timmar är för lite för vissa personer?

– Känner man sig återhämtad är man återhämtad. Men pratar vi om mittfåran av individer ligger de på någonstans runt strax över sju timmar, även om jag läst och tror att vi som befolkning egentligen skulle sova mer.

Något som talar för det är sjukdomar som associeras med sömnbrist och sömnunders­kott. Starkast kopplat är depression­ssjukdom, men även hjärt-kärlsjukdo­m diskuteras i sammanhang­et. Immunförsv­aret tros också påverkas till det sämre.

– Det är aldrig fel att sova mer. Som befolkning sover vi för lite och är exponerade för 24-timmarssam­hället och artificiel­l ljussättni­ng som spelar enormt stor roll. Väldigt många människor har ovanan att ha med digitala instrument när man ska sova, säger Jan Hedner.

Att låta någon dygna och sedan titta på dess kognitiva prestation – det krävs ingen rocket science för att bevisa hur det går.

Jan Hedner överläkare, Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t

 ?? Bild: Richard Drew ?? Virgin group-grundaren Richard Branson sover fem–sex timmar per natt. Han brukar både börja dagen och avsluta den med ett svep på sociala medier, skriver han själv på sin blogg enligt CNBC.
Bild: Richard Drew Virgin group-grundaren Richard Branson sover fem–sex timmar per natt. Han brukar både börja dagen och avsluta den med ett svep på sociala medier, skriver han själv på sin blogg enligt CNBC.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden