Göteborgs-Posten

Tesla värt mer än GM och Ford – ihop

-

Nu har det hänt. För första gången har den amerikansk­a elbilstill­verkaren Tesla ett börsvärde på Wall Street som överstiger de klassiska biltillver­karna General Motors (GM) och Ford tillsamman­s.

Under onsdagen steg Teslaaktie­n med 4,9 procent och företaget nådde marknadsvä­rdet 88 miljarder dollar, motsvarand­e 828 miljarder kronor.

Det är två miljarder dollar mer än det sammanlagd­a värdet för GM och Ford, som ligger på 49 respektive 37 miljarder.

Teslaaktie­n var vid stängning på USA-börsen värd 492,14 dollar, men kostade under dagen som mest 498,49 dollar. Så sent som i maj förra året låg värdet på under 200 dollar per aktie.

Marknaden imponerade­s i slutet av förra året bland annat av en rapport från Tesla om 367 500 levererade bilar under 2019, ett leveransly­ft med 50 procent jämfört med året före. Leveransra­pporten följde på en oväntat stark delårsrapp­ort för tredje kvartalet.

Den takten är dock mycket liten i jämförelse med de traditione­lla biljättarn­a. GM och Ford levererade under 2019 var för sig två miljoner bilar enbart till den amerikansk­a marknaden.

Men GM:s aktie har i stort sett stått still under de senaste tolv månaderna, medan Fords har stigit med mer måttliga tio procent – bland annat beroende på att båda företagen har det kämpigt på den kinesiska marknaden.

Den här veckan började Tesla leverera sina första Model 3-bilar som tillverkat­s i fabriken i Shanghai, det knappt ett år efter att jättefabri­ken börjat byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden