Göteborgs-Posten

USA öppnar för samtal med Iran

- Mark Milley Försvarsch­ef, Pentagon

USA:s FN-ambassadör skriver till organisati­onen att det var självförsv­ar att döda Qassem Soleimani. Men i samma brev skriver ambassadör Kelly Craft också att USA är berett att inleda förhandlin­gar med Iran.

Kelly Craft, USA:s ambassadör till FN, har i ett brev till säkerhetsr­ådet förklarat USA:s agerande kring attacken mot den iranske toppgenera­len Qassem Soleimani.

Hon skriver där att det var ”nödvändigt” att döda Soleimani för att skydda amerikansk personal och intressen i Mellanöste­rn.

Craft skriver vidare att USA är redo att förutsättn­ingslöst inleda förhandlin­gar med Iran, ”med målet att förhindra ytterligar­e fara för internatio­nell fred och säkerhet eller upptrappni­ng från den iranska regimen”.

President Donald Trump aviserade under onsdagen inte någon ny hämndattac­k mot Iran, och sade att Iran valt att ta ett kliv tillbaka.

– Vilket är en bra sak för alla inblandade parter och en väldigt bra sak för världen. Inga amerikansk­a eller irakiska liv gick förlorade, sade Trump, som varnade för andra former av vedergälln­ingar och uppmanar Nato att ta ett större ansvar i regionen.

Inga amerikaner skadades i attacken mot militärbas­er i Irak under natten till onsdag. Vissa bedömare tror, och militära källor i väst uppger, att Iran avsiktligt undvek att döda amerikaner i attackerna. Men Pentagons försvarsch­ef Mark Milley tillhör inte dem.

– Jag tror, baserat på vad jag sett och vad jag vet, att de hade för avsikt att orsaka strukturel­la skador, förstöra fordon och utrustning och flygplan och att döda personal.

Det är min egna personliga bedömning, säger han.

Uttalanden från Irans revolution­sgarde tyder dock på att hämnden på Soleimanis död ännu inte är tagen. Befälhavar­en Abdulla Araghi talar om en ”hård vedergälln­ing” som kommer att drabba USA inom kort.

Sent på onsdagskvä­llen ljöd sirenerna i Bagdad på nytt. Två raketer slog ned i den irakiska huvudstade­ns så kallade gröna zon – det strängt bevakade område där regeringsb­yggnader och utländska beskicknin­gar finns. En Reuters-källa uppger att en av raketerna landade hundra meter från USA:s ambassad.

Kort därpå meddelade den irakiska militären att ingen hade skadats. Det är ännu oklart vilka som avfyrade dem.

Jag tror, baserat på vad jag sett och vad jag vet, att de hade för avsikt att orsaka strukturel­la skador, förstöra fordon och utrustning och flygplan och att döda personal

 ?? Arkivbild: Andrew Harnik ?? USA:s president Donald Trump och landets FN-ambassadör Kelly Craft.
Arkivbild: Andrew Harnik USA:s president Donald Trump och landets FN-ambassadör Kelly Craft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden