Göteborgs-Posten

Australien håller andan – våg av värme på ingång

-

Australien bävar för fredagen och den nya värmebölja som väntas med den nya dagen. Lika varmt som i december lär det dock inte bli – månaden var den varmaste och torraste i landets historia.

Lämna staden. Nu. Invånarna i Parndana på turistön Kangaroo Island söder om Adelaide blev på torsdagen varnade för att nya bränder hotar orten.

En tredjedel av den stora ön är redan eldhärjad och under natten rapportera­de räddningst­jänsten South Australian Country Fire Service, CFS, att en eld tagit sig förbi säkerhetsa­vspärrning­ar och spred sig över ön.

– CFS uppmanar alla att inte vänta på nödvarning­arna, då kommer det vara för sent att lämna, säger Ian Tanner på CFS.

De som lämnar orten tvingas då också lämna Kangaroo Island wildlife park, som sedan december använts som tillflykts­plats för hundratals brandskada­de koalabjörn­ar från hela delstaten South Australia, skriver The Advertiser.

Ägarna till parken uppges ha bestämt sig för att stanna för att kämpa mot elden, om den kommer så nära som befarat.

Victoria, delstaten direkt öster om South Australia, förlängde under torsdagen det nödläge som råder med ytterligar­e 48 timmar.

23 bränder brann enligt nyhetsbola­get ABC utom kontroll på torsdagsmo­rgonen, främst i den nordöstlig­a delen av staten.

Invånare i de värst drabbade områdena uppmanas att ta ”liv eller död”-varningarn­a på allvar, och varnas för att ny extrem brandfara kommer att komma under fredagen och att torsdagens förhålland­evis svala och lugna väder är bedrägligt.

– Det här är inte på långa vägar över, säger delstatens premiärmin­ister Daniel Andrews, enligt mediebolag­et SBS.

Hans motsvarigh­et i New South Wales, Gladys Berejiklia­n, meddelade under torsdagen att staten har öronmärkt en miljard dollar, motsvarand­e 6,5 miljarder kronor, för återuppbyg­gnad av infrastruk­tur, inte minst för tillfällig­a boenden åt alla nödställda.

Bara hittills under 2020 har över tusen hem förstörts i lågorna, uppgav räddningst­jänsten RFS under dagen.

Medan Australien rustar för nya bränder redovisar landets meteorolog­iska institut BOM, siffror som till stor del förklarar vad som ligger bakom dem. 2019 var både det varmaste och det torraste året som uppmätts.

Medeltempe­raturen låg 1,52 grader över snittet och den genomsnitt­liga nederbörde­n låg på 277 millimeter, 40 procent lägre än ett normalt år.

I flera stora städer – Sydney, Canberra, Brisbane och Hobart – registrera­des de högstam ax temperatur­erna.

Mellan 17 och 29 december uppmättes de sju varmaste dagarna i landets historia. Den 18 december noterades den högsta medeltempe­raturen för landets samtliga väderstati­oner – 41,88 grader. Allra varmast var det i Nullarbor i South Australia, där det uppmättes 49,9 grader.

 ?? Bild: Rick Rycroft ?? En brandman tänder under torsdagen en kontroller­ad brand nära Tomerong, New South Wales i Australien, i ett försök att begränsa en närliggand­e brand.
Bild: Rick Rycroft En brandman tänder under torsdagen en kontroller­ad brand nära Tomerong, New South Wales i Australien, i ett försök att begränsa en närliggand­e brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden