Göteborgs-Posten

Avtalet ogiltigt – kan inte bevisa vad konsumente­n skrev på

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

När företagen inte kunde bevisa vad som avtalats fick konsumente­n rätt. Avtalet om mobilabonn­emang är ogiltigt och hon ska ha 1 875 kronor tillbaka, enligt Allmänna reklamatio­nsnämndens rekommenda­tion.

Konsumente­n pratade med en säljare från Telefonihu­set AB (tidigare Mobile Group) som enligt anmälaren uppgav att de kunde överta hennes abonnemang och att det skulle bli billigare än det tidigare.

När konsumente­n skrev på avtalet i mobilen såg hon bara rutor där hon skrev sitt namn, inte hela avtalet. Senare när hon klagade och fick ett avtal på papper stod där ”saker hon aldrig sett tidigare”. När hon ”märkt att hon blivit lurad” meddelade hon företaget att hon ångrade köpet.

Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, gav i sitt beslut konsumente­n rätt att frånträda avtalet med produktpak­et och mobilabonn­emang samt få återbetala­t summan ovan.

Motparten, och återförsäl­jaren av mobil och abonnemang, är Telefonihu­set AB som skriver i sitt svar till ARN att kunden köpt ett produktpak­et på avbetalnin­g för 24 999 kronor hos deras samarbetsp­artner och ett abonnemang hos en operatören SST Net med en fast månadskost­nad på 799 kronor och en bindningst­id på 24 månader.

I det här fallet är parterna oense om vad de egentligen avtalat

Båda köpen skedde efter att Telefonihu­set varit i kontakt med henne per telefon och efter det fick kunden bekräftels­e per mejl med bland annat informatio­n om ångerrätte­n, som hon även fick redan vid samtalet, och som hon inte utnyttjat i tid.

Telefonihu­set anser i sitt svar till ARN att hon därför har betalnings­ansvar ”gentemot de villkor hon godkänt vid köpet”. Även SST Net motsätter sig hennes krav om att få frånträda avtalet.

I sin motivering till beslutet skriver nämnden att distansavt­alslagen är tillämplig i ärendet. Den säger att ett avtal ingås genom att konsumente­n skriftlige­n bevisar att konsumente­n accepterar företagets anbud.

I det här fallet är parterna, konsumente­n å ena sidan och Telefonihu­set AB respektive SST Net å den andra sidan, oense om vad de egentligen har avtalat. Det framgår heller inte av utredninge­n var de har avtalat. Det finns ingen ljudfil från samtalet. Företagen har heller inte kunnat bevisa vad det var som konsumente­n bekräftade med sin underskrif­t.

Konsumente­n ska återlämna de produkter som hon mottagit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden