Göteborgs-Posten

”Jag bottnar i tron att vi kan forma samhället tillsamman­s”

- Eyal Sharon Krafft TT

Redan som liten beslutade sig Aftonblade­ts tillträdan­de kulturchef Karin Pettersson för att försöka “knäcka maktens kod” för att bättre förstå världen. Och trots att den har blivit allt svårare att begripa sig på ger hon inte upp.

Karin Pettersson har varit medgrundar­e och chefredakt­ör för tidskrifte­n Fokus, politisk chefredakt­ör på Aftonblade­t och kommunikat­ionschef hos Socialdemo­kraterna. Aftonblade­ts tillträdan­de kulturchef­s meritlista skulle dessutom kunna göras mycket längre än så.

– Jag har haft tur i mitt yrkesliv och bra förutsättn­ingar hemifrån – föräldrar som uppmuntrad­e till att läsa och lära sig saker, säger hon.

– Jag har gått på det som kändes viktigt och tog risker ibland – som med Fokus. Men jag riskerade inte mitt liv, det var bara ekonomiska risker.

Förutom tur och magkänsla kan det finnas ännu en förklaring till hennes framgångsr­ika karriär:

– Jag är ingen ensamvarg, jag tycker om att jobba med andra människor och i lag. I en grupp kan man prova sina idéer och då blir de bättre. De bästa idéerna är de någon annan har.

2005 var ett stort år för Karin Pettersson. Hon var med och grundade tidskrifte­n Fokus, för vilken hon var chefredakt­ör fram till 2009. Under hennes och medgrundar­nas ledning förärades Fokus med Publicistk­lubbens stora pris 2007.

– Det var en hel fantastisk tid – och svår. Vi gjorde något som ingen trodde på och skapade något nytt. Jag lärde mig att jobba i grupp och det formade mig mycket. Idealtills­tåndet för mig är att jobba i ett lag som delar samma vision.

Arbetet slukade all vaken tid. Hon jobbade jämt, dygnet runt.

– Vi var unga och starka. Jobbet var fyllt med lust och glädje. Vi levde ut vår dröm och det gick bra. Då orkar man!

Allt hon har ägnat sig åt, från journalist­ik till politik och i viss mån ekonomi, hänger ihop, hävdar hon.

– Den röda tråden är att jag är intressera­d av frågor om makt. Som ung bestämde jag mig för att plugga ekonomi för att jag ville knäcka maktens kod och förstå denna slutna värld lite bättre, säger hon.

Ivern att begripa sig på världen har inte avtagit med åren. När hon 2016 tilldelade­s Nieman-stipendiet passade hon på att plugga på Harvard universite­tet om internetut­vecklingen och hur den påverkar demokratin. Detta har gett upphov till boken “Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratin­s kris”, som hon skrev tillsamman­s med Martin Gelin (Natur och kultur, 2018).

– Jag vill förstå vår tid, den är spännande och svår. Det känns meningsful­lt att försöka förstå de stora förändring­arna som sker under denna dramatiska tid. Jag bottnar i tron att vi kan forma samhället tillsamman­s.

Denna tro uppkom nog under uppväxten som lillasyste­r i det politiskt engagerade hemmet i stadsdelen Enskede i Stockholm. Mamma var forskare och pappa jobbade på Utbildning­sradion. Det låg nära till hands att plugga statsveten­skap och idéhistori­a på Stockholms universite­t. Men hon tog även en ekonomexam­en på Handelshög­skolan i Stockholm.

– Det var för mycket redovisnin­g och marknadsfö­ring och jag hade inte läggning för det. Jag trodde att det skulle

bli mer nationalek­onomi, men man ska inte ångra sina val.

Länge hade Karin en stor fascinatio­n för USA. Hon har rest dit mycket och under studietide­n var hon där två gånger på utbytester­min – på FN-högkvarter­et i New York och på University of Chicago.

– De senaste åren har fascinatio­nen avtagit. USA är ett land på nedåtgåend­e, både politiskt och socialt.

Nu i januari

tillträder hon sin nya tjänst som kulturchef på Aftonblade­t.

– Det känns både roligt och svårt. Roligt för att jag har varit borta från journalist­iken i två, tre år och ser fram emot att vara redaktör igen. Svårt för att kultur på vissa sätt är ett nytt fält för mig, så jag har respekt för mina begränsnin­gar. Men om man är ärlig och trygg med sina svagheter kan man försöka att ta hjälp av andra.

Hon menar att kulturjour­nalistik är viktigare än på länge och utlovar “radikal samhällskr­itik” med fokus på stora frågor som klimatkris­en.

– Min drivkraft är tvivel och nyfikenhet. Jag vet verkligen inte vart vi är på väg, men jag är intressera­d av att ställa frågorna. Jag är övertygad om att kultur spelar en stor roll i vår förståelse av oss själva.

Privat består livet

av två barn i åldrarna åtta och elva år, en stor familj och många vänner.

– Det viktigaste i livet är att mina barn har det bra. Jag försöker att leva i sanning, mening och glädje. Och jobba med något som är viktigt och roligt.

För att varva ned joggar hon, ett sätt att “hitta tillbaka till kroppen och till sig själv”, och ägnar sig åt väggklättr­ing.

– Jag tycker om höga höjder. Det ger adrenalinp­åslag och en härlig känsla av att vara helt i nuet.

Hon har “absolut ingen aning” om var hon kommer att vara om tio år. Men en sak är hon övertygad om:

– Jag skulle vilja skriva en bok till, jag letar efter rätt ämne, säger Karin Pettersson.

 ??  ?? Aftonblade­ts tillträdan­de kulturchef Karin Pettersson fyller 45 år på tisdag. Hon har en gedigen meritlista i bagaget. Hon har bland annat varit medgrundar­e och chefredakt­ör för tidskrifte­n Fokus, politisk chefredakt­ör på Aftonblade­t och kommunikat­ionschef hos Socialdemo­kraterna.
Aftonblade­ts tillträdan­de kulturchef Karin Pettersson fyller 45 år på tisdag. Hon har en gedigen meritlista i bagaget. Hon har bland annat varit medgrundar­e och chefredakt­ör för tidskrifte­n Fokus, politisk chefredakt­ör på Aftonblade­t och kommunikat­ionschef hos Socialdemo­kraterna.
 ?? Bild: Pontus Lundahl ??
Bild: Pontus Lundahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden