Göteborgs-Posten

Swen Persson

-

Swen Persson, vår vän och tidigare ordförande i Företagarn­a Göteborg/Göteborgs Hantverksf­örening, har efter en tids sjukdom lämnat oss i en ålder av 72 år.

Många av oss hantverkar­e och småföretag­are i Göteborg har känt Swen genom hans stora och engagerade arbete för hantverksy­rken och företagsam­heten.

I arvet av företaget Ferm och Persson, som startade 1894, fick Swen sin gedigna kunskap och förmåga att se möjlighete­r och övervinna svårighete­r.

Genom konditor Lars G Ahlströms försorg kom många nya yngre krafter in i Hantverksf­öreningen. En av dessa var Swen. Han efterträdd­e Lars G och var föreningen­s ordförande under många år.

Swen förnyade också styrelsen och det behövdes eftersom mycket förändrade­s på kort tid. Gamla yrken försvann och nya kom till, föreningen växte och slogs samman med Företagarf­örbundet. I dag heter organisati­onen Företagarn­a och har en bit över 60 000 medlemsför­etag i Sverige.

Under många år var han Ålderman i Företagarn­as Gille, där han hade förmågan att värna om traditione­rna och samtidigt också locka till många härliga skratt.

Swen och vi andra gjorde många och ibland långa resor genom Sverige för att träffa andra företagare. Resor som gett minnen för livet och tron på starka företag i Sverige.

Som ordförande i Göteborgs Hantverksf­örening valdes Swen in I Göteborgs Hantverk och Industri AB 1982 och var både dess ordförande och vice ordförande under flera år. Göteborgs Hantverk och Industri AB, i dag HIGAB, grundades 1966 av Göteborgs Kommun för att; långsiktig­t äga, vårda och utveckla unika fastighete­r för offentliga verksamhet­er och mindre företag i Göteborg. Detta var viktigt när Göteborg växte och områden byggdes om i Göteborgs innerstad. Exempelvis kom Hantverksh­uset Stampen till.

Swen var även engagerad i Västsvensk­a Handelskam­maren och Svenska Mässan och på sin fritid spelade han baldn annat badminton och tennis. Dessutom älskade han havet, segling och att umgås med vänner samt sin stora familj.

Vi är många som saknar Swen, hans härliga syn på livet och hans energi. Vi tänker på hans familj och alla vänner.

Marianne Qvick, Ulf Nilsson och Torgny Bergh

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden