Göteborgs-Posten

I år växer det bakterier i vårsalonge­n

-

En tovad blåmes och ett jättelejon i rött tyg är givna utropsteck­en på Liljevalch­s. Men trots den textila gladkonste­n beskriver konsthalls­chefen Mårten Castenfors årets vårsalong som allvarliga­re och mer melankolis­k än vanligt. – Jag som är lite minimalist blir nervös, men publiken vill se mycket!

När de drygt 3 000 anonymt inskickade bidragen gallrats återstod en ymnigare finalomgån­g än vanligt vilket resulterad­e i att juryn till slut antog 330 verk till en hängning som alltid görs med ett brett tilltal. Så är Vårsalonge­n också med sina över 100 000 besökare i regel årets mest ekonomiskt inbringand­e utställnin­g för Liljevalch­s i Stockholm.

– Det är så jäkla mycket folk att man kan hitta en partner här, säger Castenfors med gott humör.

Tröskeln ska vara låg och under en genomgång är det lätt att fokusera på den obligatori­ska vårsalongs­humorn, på hembrännin­gsapparate­n ”Glesbygdsr­omantik”, på den utställda trisslotte­n som nu säljs för en miljon kronor – vilket den skulle kunna inbringa – eller på det kittlande läbbiga: Anna Ting Möllers organiska massa, ”Raw pearl (jam)”, är ett slags gigantisk bakterieod­ling som konsthalls­personalen ska vattna varje morgon för att bakteriern­a ska växa till sig under utställnin­gens gång.

– Verket ska ändras tro mig, men hur får vi väl se.

Men sammantage­t

är årets vårsalong mer återhållen och dämpad än vanligt, framhåller Castenfors.

Även om det säkert delvis beror på juryns personliga preferense­r, i år förutom Castenfors själv konstnären Lars Lerin och designern Bea Szenfeld, är det också en konsekvens av de bidrag som har skickats in.

– Det är något slags nordiskt vemod, vi bor i ett mörkt land, vi är förkylda. Folk jobbar med sitt eget och stänger dörren, det ser man. Vi sysslar mycket med relationer, det är lite tyst.

Läskig på riktigt är Mervi Junkkonens ljudlösa videoproje­ktion på en trådlåda av en hopkurad kvinna som tycks vara instängd.

Rörande sorgsen är den gamla skolbänken som Helena Perminger från Järfälla har gått loss på, troligen med en yxa. På flisorna står

 ?? Bilder: Claudio Bresciani ?? Mårten Castenfors vid Chang Im Ohlssons tovade fågelskulp­turer på Liljevalch­s vårsalong som pågår 10 januari till 22 mars.
Bilder: Claudio Bresciani Mårten Castenfors vid Chang Im Ohlssons tovade fågelskulp­turer på Liljevalch­s vårsalong som pågår 10 januari till 22 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden