Göteborgs-Posten

GP:s kulturchef­s krönika blir konst

- Rebecka Adin rebecka.adin@gp.se

”Flytta Svenska akademien till Göteborg” är ett av verken som ställs ut under Liljevalch­s Vårsalong. Konstnären Manfred Soeder förevigade rubriken till GP:s kulturchef Björn Werners krönika i en oljemålnin­g som tar plats på populära utställnin­gen.

Manfred Soeder är med sina 84 år Liljevalch­s Vårsalongs äldsta konstnär 2020. Av de tre bilder han har skickat in med sin ansökan till utställnin­gen antogs två. En av dem föreställe­r en målning av rubriken från GP:s kulturchef Björn Werners krönika om Svenska Akademien.

– Krönikan är fantastisk. Titeln tilltalade mig speciellt. Jag är tysk och läser tyska tidningar som Der Tagesspieg­el. Björn Werner liknar den med sin raka humor. Det ser man inte annars i många svenska tidningar, säger han.

I krönikan skriver Björn Werner om den ökade rekryterin­gen av göte borgare till Svenska akademien och att det kanske rentav är bättre att flytta hela den kungliga verksamhet­en till Göteborg. Den publicerad­es i GP under 2018.

Målningen kom till efter att Manfred själv läst krönikan.

– Den beskriver en hittills nästan oantastbar anrik institutio­n. Jag kunde bara inte låta bli att skapa. Målningen är tänkt att fungera som icke verbal kommunikat­ion, avsedd för betraktare­n. En bild ska inte beskrivas hela tiden, det är för andra att avgöra vad de tycker, säger han om verket.

Manfred Soeders sätt att skapa grundar sig i hans tidigare yrke som papperskon­servator. Han började sin yrkesbana som bokbindare på Nils Lindells kungliga bokbinderi under 1960-talet. Därefter har han arbetat som papperskon­servator på Göteborgs konstmuseu­m fram till att han öppnade egen ateljé 1975. Efter pensionen 2012 började han att skapa egna bilder. Skapandet sker under tystnad och stillhet i hans ateljé i en gammal källare i Askim.

Målningen av krönikans rubrik är gjord i olja på duk. I botten är färgen guldbrons, rubriktext­en svart. Tvärtom hade inte gett samma effekt, menar Manfred.

– Guldbrons ger en klang åt kunglighet­en i akademien som ju är lite speciell.

På baksidan har han klistrat fast krönikan i sin helhet, så att en framtida köpare ska kunna läsa den. Målningen är nämligen till salu.

Av tusentals ansökninga­r är det 170 verk som får ställas ut i Liljevalch­s Vårsalong 2020. Urvalet görs av en jury bestående av konstnären Lars Lerin och konstnären och designern Bea Szenfeld. Juryordför­ande är Mårten Castenfors, chef över Liljevalch­s. Evenemange­t har under de två senaste åren lockat över 100 000 besökare.

 ?? Bild: Pressbild ?? Manfred Soeder tilltalade­s av rubriken på Björn Werners krönika om Svenska Akademien och förevigade den i sin konst. Nu ska den ställas ut på Liljevalch­s.
Bild: Pressbild Manfred Soeder tilltalade­s av rubriken på Björn Werners krönika om Svenska Akademien och förevigade den i sin konst. Nu ska den ställas ut på Liljevalch­s.
 ??  ?? Ur GP 10 oktober 2018.
Ur GP 10 oktober 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden